Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по електромонтажу полуготовый (практика)....doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

4.3.2. Конструкція світильників

Світильники типу ЛПО призначені для освітлення адміністра-тивно-загальних приміщень. Температура навколишнього середовища при експлуатації - від +5°С до +35°С.

Рисунок 4.4-Зовнішній п

Конструкція. Корпусна панель виготовлена з листової сталі, покритої порошковою емаллю і, в деяких І виконаннях, з пластмасовими боко­винами; відбивач з листового дзеркаль­ного алюмінію високої чистоти; знімні грати, що закріплюються за допомогою спеціальних замків. Пускорегулю­вальний апарат - електромагнітний, вбудований. Клас захисту від ураження електричним струмом - І за ГОСТ 12.2.007.0. Дзеркальний відбивач за­безпечуй рівномірне освітлення 110

. Джерела світла. Люмінесцентні

вигляд світильника

ліншні труочасті лампи тину ЛБ-18, типуЛіЮ пг л/ / ЛПч

(цоколь - С ІЗ), а також інші

лампи з аналогічними електричними

параметрами і габаритними розмірами. Кріпляться за допомогою

вмонтованих в стелю шпильок в двох або чотирьох точках через

отвори в корпусі.

4.4 Спеціальні лашш для іч-опромінения

Для обігрівання молодняку тварин інфрачервоними променями використовують спеціальні лампи ІКЗК215-225-250 - інфрачервоні дзеркальні лампи,

Основні характеристики ламп:

- потужність - 250 Вт;

- розрахункова напруга - 220 В;

- термін служби - 6000 год.

Опромінювані з еритемними лампами, установлені стаціонарно у тваринницьких і птахівницьких приміщення*, підвішують під стелю на тій же висоті, що і світильники, або нижче. У першому випадку монтаж опромінювачів і світильників Із газорозрядними лампами виконують спільно. Кріплять їх до троса, стелі або інших конструкцій

РОЗДІЛ 4

МОНТАЖ УСТАНОВОК ДЛЯ ОСВІТЛЮВАННЯ, ОПОР­ МІНЮВАННЯ ТА ЕЛЕКТРОНАГРІВАЛЬНИХ УСТА­НОВОК

4.1 Основні характеристики освітлювальних та о промін ю-валышх приладів.

Конструкція і виконання світильників повинні відповідати номінальній напрузі електричної мережі і умовам навколишнього середовища [4,10,20,27].

Освітлювальні й оиромінювальні установки часто не мають істотних конструктивних розходжень, але вимоги до монтажу їх різняться. Специфічність установки на опорні підстави і кріплення кожної із них полягають насамперед у тому, що при опроміненні потік випромінювання направляється безпосередньо на об'єкт, який опромі­нюється, тоді як при освітленні - на освітлювальні поверхні. У обох випадках важливо одержати достатню щільність потоку. Для рівномірного розподілу щільності світлового потоку на освітлювальну поверхню світильник (аналогічно опромінювач) підвішують вище. Особливо це стосується світильників із потужними лампами. При налагодженні освітлення достатньо нормувати тільки один параметр -освітленість. її розмір визначається в першу чергу точністю виконуваних робіт. У тваринницьких і птахівницьких приміщеннях може враховуватися також сприятливий вплив освітлення на продуктивність тварин і птиці. Вченими встановлено, наприклад, що на різноманітні породи тварин сприятливо впливають визначені рівні освітленості під час їхньої годівлі, доїння тощо. У безвіконних пташниках для різноманітних вікових груп птиці потрібна різна тривалість світлового дня. Добові дози опромінювання нормуються залежно від виду і віку тварин. На практиці при відомій величині опромінення контролюється час опромінення, за який тварина або птиця одержують нормовану дозу.

Для опромінення можуть використовуватися стаціонарні, рухливі, пересувні установки або переносні опромінювані. Останні з потужними джерелами часто використовуються при лікуванні людей, тварин, для опромінення інкубаційних яєць тощо.

Проводки для живлення стаціонарних опромінювачів і світильників не мають істотного розходження, якщо вони виконуються на одній висоті над підлогою. Опромінювані часто встановлюються нижче світильників. У цих випадках до проводок ставляться більш жорсткі вимоги щодо захисту проводів від механічних ушкоджень.