Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
249_TeASK11u1.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Історичні диктанти

Варіант 1.

  1. Що об`єднує вказані імена: І.Світличний, І.Дзюба, Л.Костенко, В.Симоненко?

  2. Чи сприяла реформа школи наприкінці 50-х років русифікації?

  3. Крим було передано до складу УРСР у …р.

  4. В якому році П.Шелест став Першим секретарем ЦК КПУ?

  5. У якій галузі проявився талант Б.Лятошинського?

  6. Чи проводились антицерковні компанії в роки правляння М.Хрущова?

  7. Які три економічні “надпрограми” реалізовувалися в роки правління М.Хрущова?

  8. У якому році відбувся ХХ з`їзд КПРС?

  9. Семирічний план було прийнято на …рр.

  10. Чи було розв`язано житлову проблему у 50-60-ті роки?

  11. У 60-ті роки переважав екстенсивний чи інтенсивний шлях розвитку економіки?

  12. Як діяльність раднаргоспів позначилася на розвитку легкої промисловості УРСР: позитивно чи негативно?

Варіат 2.

  1. У перші роки перебуваня М.Хрущова при владі закупівельні ціни на сільгоспродукцію зросли, зменшилися чи залишилися незмінними?

  2. Чи дали значний позитивний економічний ефект реформи проведені в сільському господарстві на початку 50-х років?

  3. Ключовою подією ХХ з`їзду КПРС була доповідь М.Хрущова присвячена …

  4. Чи був дисиденський рух масовим?

  5. Створення раднаргоспів сприяло централізації чи децентралізації управління економікою?

  6. Автором праці “Інтернаціоналізм чи русифікація” був…

  7. У роки правління М.Хрущова обмежувався чи стумулювався розвиток присадибного господарства селян?

  8. У 1956 р. було скасовано кримінальну відповідальність робітників та службовців за самостійне залишення підприємства, а селян отримали паспорти й можливість вільно виїжджати на навчання чи роботу до міст. Чи стало після цього радянське суспільство схожим на західне суспільство ліберальної демократії?

  9. Відлига – це…

  10. М.Хрущов віддавав перевагу розвитку колгоспів чи радгоспів?

  11. Хто першим застосував термін «відлига» стосовно до політики м.Хрущова7

  12. Коли відбувся перший повоєнний пленум ЦК КПРС з пиання розвитку сільського господарства?

Тема ІV. Україна в період загострення кризи радянської системи (середина 60-х – початок 80-х років)

Тести

Варіант 1.

  1. Чи вірне твердження? Характерними рисами розвитку політичної сфери у 1965-1985 рр. були: підміна справжнього народовладдя формальним представництвом трудящих у радах, зростання бюрократичного апарату, висування гасла про “розвинутий соціалізм”.

  2. Самвидав – це… А) твори, що видані всупереч офіційним заборонам; Б) спосіб розповсюдження офіційної інформації; В) Ваш варіант.

  3. Коли було прийнято четверту конституцію УРСР? А) 1977 р.; б) 1978 р.; в) 1979 р.

  4. Яких заходів щодо стимулювання розвитку сільського господарства передбачалося вжити згідно з економічною реформою 1965 р.? а) встановлення твердих планів державних закупівель на декілька років, підвищення закупівельних цін з урахуванням кліматичних умов, зміцнення матеріально-технічної бази сільського господарства; б) надання колгоспам права самостійно формувати ціни на свою продукцію, скорочення обсягу державних закупівель; в) ліквідація всіх колгоспних ринків, право реалізувати сільгоспродукцію отримувала тільки держава.

  5. «Золотою п`ятирічкою” називали… а) восьму; б) дев`яту; в) десяту.

  6. Які з вказаних творів написані українським журналістом–правозахисником В.Чорноволом? “Мойсей”, “Хроніка опору”, “Правосуддя чи рецидиви терору”, “Репортаж із заповідника ім.Берії”, “Інтернаціоналізм чи русифікація”, “Лихо з розуму”.

  7. В.Щербицький, перебуваючи на посаді першого секретаря ЦК КПУ: а) орієнтувався у першу чергу на інтереси й настрої союзних верхів, а не на інтереси народу України; б) критично ставився до прорахунків у політиці центру; в) відстоював інтереси республіки у мовній і культурній сферах, у визнанні інвестицій в її економіку.

  8. Які форми боротьби з дисидентами застосовувала влада? А) арешти й засудження до ув`язнення, утримання в психіатричних лікарнях, звільнення з роботи; Б) закриття видань, де друкувалися будь-які твори дисидентів, збройне придушення масових виступів дисидентів; В) арешти і висилка за кордон.

  9. У яких галузях працювали відомі вчені України: М.Богомолов, В.Глушков, Л.Ландау, Б.Патон?

  10. Чому П.Шелест неодноразово проявляв твердість у відстоюванні інтересів УРСР? А) він прагнув зміцнити в Україні особисту владу і владу свого найблищого оточення, а також власну «політичну вагу» в політбюро ЦК КПРС; Б) він прагнув прискорити вихід УРСР зі складу СРСР; В) він прагнув зберегти курс на побудову комунізму і перешкодити поширенню «застійних» явищ.

  11. Назвіть відомих вам дисидентів, що загинули за свої переконання в радянських таборах, в`язницях тощо.

  12. Які зміни в діяльності підприємств передбачали економічна реформи Косигіна? а) введення госпрозрахунка; б) наукове обгрунтування планових показників; в) створення спеціальних фондів для матеріального стимулювання праці робітників; г) запровадження вільного виходу підприємств на зовнішній ринок; д) запровадження показників рентабельності.

  13. Які з наведених методів бороть не застосовували дисиденти? Періодичні письмові звернення до киривників УРСР і СРСР, поширення статей і книг через «самвидав», критичні виступи по радіо і телебаченню, організація масових мітингів і демонстрацій, щорічні вшанування пам`яті Т.Шевченка, розповсюдження листівок, напади на керівників держави і партії, шпигунська діяльність.

  14. Чи могла Україна практично реалізувати конституційне право на добровільний вихід зі складу СРСР? А) так, бо це гарантувалося конституцією; Б) ні, бо не існувало самого механізму реалізації цього.

  15. Які з галузей народного господарства не мали республіканського підпорядкування у 70-80-ті роки? ВПК, машинобудування, текстильна, нафтопереробна, сільське господарство, залізничний транспорт, вугільна промисловість, лісообробна.

  16. Коли вперше було проведено масові арешти українських дисидентів? А) у травні-червні 1961 р.; Б) у жовтні-листопаді 1964 р.; В) у серпні-вересні 1965 р.

  17. Який вплив на довкілля України справляє велика концентрація на її території підприємств важкої промисловості? А) ніякого, бо існує розгалужена система природоохоронних заходів; Б) деякі райони України стали місцем екологічного лиха; В) забруднення навколишнього середовища призвело до підриву здоров`я нації.

  18. У чому проявлялося привілейоване становище партійно-державної наменклатури? А) вона користувалася тими благами, що були недоступні рядовим громадянам; Б) у неї був вільний доступ до будь-якої інформації; В) була непідсудною і неконтрольваною.

  19. Поставте наведені події в хронологічній послідовності. А) обрання В.Щербицького першим секретарем КПУ; б) прийняття четвертої Конституції УРСР; в) започаткування «реформ косигіна»; г) прийняття Продовольчої програми.

  20. Який останній з`їзд КПРС відбувся за участю Л.Брежнєва?

  21. Яка міжнародна подія сприяла появі Української Гельсінської Групи7

  22. Основними причинами невдачі реформ другої половини 60-х років були: а) командні методи керівництва; б) орієнтація на екстенсивні методи господарювання; в) мілітаризація економіки; г) криза колгоспно-радгоспної системи; д) невтручання держави в економічні процеси; е) залежність економіки УРСР від західних інвестицій; ж) косметичний характер рефор, який не зачіпав суті радянської економіки.

  23. Чим було зумовлено зростання чисельності членів КПУ у 60-80-ті роки більш як у 2,5 рази? А) зростанням авторитету і популярності КПУ; б) прагнення партійного керівництва контролювати якнайбільшу частину населення; в) від членства у партії залежоло подальше просування по службовій драбині; г) прагнення КПУ на виборах чисельно переважати своїх політичних конкурентів.

  24. Чи існував культ особи л.Брежнєва? а) так, існував; б) ні, бо населення не ставилось з повагою до нього; в) брежнєвське оточення намагалось створити культ його особи, але його особисті якості не підходили для такої ролі.

Варіант 2.

  1. Яка міжнародна подія дала поштовх до згортання будь-яких реформ в Радянському Союзі? А) Революція в Угорщині в 1956 р.; Б) “Празька весна”; В) Події в Польщі 1980 р.

  2. Свідченнями кризи в промисловості республіки в 70-80-ті роки були: а) зменшення кількості підприємств, скорочення чисельності працівників, зайнятих у промисловості; б) низькі показники приросту продукції, низька якість продукції, велика доля ручної праці; в) зменшення іноземних інвестицій в економіку республіки.

  3. Наведіть приклади, які свідчать про посилення процесу русифікації в Україні в 70-80-ті роки?

  4. В чому проявилася русифікація України у 70-80-ті роки ? а) у зменшенні кількості українських шкіл, проголошенні необов`язковості вивчення української мови, зменшенні кількості україномовних видань; б) у виведенні з шкільних програм історії України, географії України, української мови та літератури; в) у забороні спілкуватися українською мовою в державних установах.

  5. У 70-80-ті роки було встановлено найбільша кількість пам`ятників… а) В.Щербицькому; б) В.Леніну; в) Л.Брежневу; г) Т.Шевченку.

  6. Продовольчу програму було прийнято у… а) 1979 р.; б) 1980 р.; в) 1982 р.

  7. Які нові положення щодо політичної системи в СРСР були зафіксовані в новій Конституції? А) вищим законодавчим органом влади в країні проголошувалася Президія ВР СРСР; б) КПРС проголошувалася керівною й спрямовуючою силою суспільства, ядром його політичної системи; в)трудові колективи проголошувалися складовою частиною політичної системи СРСР і отримували право законодавчої ініциативи.

  8. Релігійне дисидентство в Україні представляли: а) В.Чорновіл, л.Лук`яненко, В.Мороз; б) Й.Тереля, В.Романюк, П.Вінс; в) П.Григоренко, М.Руденко, О.Тихий.

  9. Номенклатура – це… а) партійно-господарська верхівка, яка займала панівне становище у системі управління державою; б) та частина населення, яка користувалася певними пільгами у радянському суспільстві; в) список посадових осіб у державній установі.

  10. Домінуючим і офіційно визнаним методом у культурі був… а) неореалізм; б) соціалістичний реалізм; в) критичний реалізм.

  11. Українську Гельсінську Групу очолив … а) П.Григоренко; б) М.Руденко; в) О.Тихий; г) В.Чорновіл.

  12. Чим було зумовлено появу такого явища як “дифіцит”? а) зростанням доходів громадян при стабільних цінах і при відсутності зростання виробництва; б) темпи зростання чисельності населення перевищували темпи прирості населення; в) падінням цін на основні експортні товари СРСР; г) спекулянти створювали ажиотажний попит; д) стрімким падінням виробництва товарів народного споживання.

  13. Які з проголошених у конституції СРСР 1977 р. прав та свобод громадян принципово не могли бути реалізовані в умовах тоталітарного режиму? А) право на працю, відпочинок, охорона здоров`я, матеріальне забезпечення старості, право на житло, на освіту, свобода пересування; Б) право на участь в управлінні державними справами, в обговоренні рішень загальнодержавного рівня, свобода пересування; В) свобода слова, друку, мітингів, демонстрації, свобода совісті, право на недоторканість особи.

  14. Система міністерств була відновлена у… а) 1964 р.; б) 1965 р.; в) 1970 р.

  15. Що таке ВПК?

  16. Поява концепції “розвинутого соціалізму” було зумовлено… а) відмовою партійно-державного керівництва від планів побудови комунізму; б) нереальністю планів партійної програми, прийнятої на ХХІІ з`їзді КПРС; в) прагненням найти пояснення для населення провалом всіх проголошених планів побудови комунізму.

  17. Неперспективні села – це… а) населені пункти які залишили мешканці; б) населені пункти, які в результаті втечі молоді до міст, вимирали; в) населені пункти, в яких колгоспи хронічно не виконували план; г) населені пункти, до яких не існувало доріг, зв`язку.

  18. Чим можна пояснити різке скорочення сільського населення у 70-80-ті роки? а) сільськогосподарське виробництво в результаті технічного переоснащення не потребувало такої кількості робочої сили; б) умови праці і побуту, заробітна плата в містах були кращими, ніж на селі; в) малоземелля штовхало селян до пошуку нових засобів до існування.

  19. Що передбачала директива колегії Міністерства освіти УРСР про “Удосконалення вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки”?

  20. В якому році в УРСР було в основному завершено перехід до обов`язової загальної середньої освіти? А) 1972 р.; Б) 1977 р.; В) 1978 р.; Г) 1979 р.

  21. Чи могло українське керівництво визначати стратегію економічного розвитку республіки?

  22. Які формальні показники використовувалися радянською пропагандою для свідчення високоого рівня розвитку вітчизняної системи охорони здоров`я?

  23. Назвіть не менше трьох видатних творів, якими збагатилась українська культура у другій половині 60-х – на початку 80-х років.

  24. На початок 80-х років дисиденський рух в Україні було практично розгромлено. Причинами цього: а) малочисельність дисидентів; б) відсутність підтримки їх діяльності з боку населення; в) діяльність дисидентів була дискридитована зв`язками з іноземними розвідками; г) перехід на прикінці 70-х років до терорестичних етодів боротьби; д) відсутність належної організованості; е) оперативність і жорстокість каральних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]