Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по диплому 2011-2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
208.38 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. ВАДИМА ГЕТЬМАНА

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ КІБЕРНЕТИКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ V КУРСУ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»

спеціальності 7.03050201 «Економічна кібернетика»

та освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр»

спеціальності 8.03050201 «Економічна кібернетика» за спеціалізацією

«Системний аналіз та моделювання економічних процесів»

Затверджено

на засіданні кафедри

економічної кібернетики

Протокол № ___

від «____» __________ 2011 р.

Кривий Ріг

2011

Методичні вказівки до виконання дипломної роботи для студентів для студентів V курсу денної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» спеціальності 7.03050201 «Економічна кібернетика» та освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» спеціальності 8.03050201 «Економічна кібернетика» за спеціалізацією «Системний аналіз та моделювання економічних процесів»/ Укладачі: проф. Шелевицький І.В., доц., к.т.н. Кононенко В.В., доц., к.т.н Берідзе Т.М. - Кривий Ріг: КЕІ ДВНЗ КНЕУ ім.В.Гетьмана, 2011. - 30с.

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

ВСТУП 4

1.Загальні положення 6

2.ПРОЦЕДУРА виконання дипломної роботи 7

3.Структура, обсяг і зміст дипломної роботи 10

4.Оформлення дипломної роботи 14

Таблиці 16

Формули 19

Додатки 21

5.Захист дипломної роботи 23

6. РЕКОМЕНДОВАНІ Теми дипломних робіт: 28

ВСТУП

Згідно з навчальним планом студенти 5 курсу виконують дипломну роботу, яка є завершальним етапом п'ятирічного навчального процесу підготовки спеціалістів та магістрів і за своїм змістом повинна відображати самостійне дослідження наукової роботи за спеціальністю "Економічна кібернетика". В дипломній роботі студент повинен проявити розуміння з сучасних проблем раціональних технологій автоматизованої обробки інформації, розробки економіко-математичних моделей, розкрити їх стан на сучасному етапі розвитку економіки країни, показати уміння використовувати набуті в вузі теоретичні знання та практичні навички, виробляти науково обґрунтовані управлінські рішення.

При виконанні дипломної роботи повинні забезпечуватися: творчий підхід до її написання; рішення самостійних задач по темі з використанням наукових методів дослідження; теоретичне висвітлення теми у тісному зв'язку з практичним спрямуванням набутих навичок теоретичного матеріалу в реальних умовах базового підприємства; використання економіко-математичних методів та сучасної обчислювальної техніки щодо розробки рекомендацій по вирішенню оптимізаційних задач; проектування і впровадження технологічного процесу автоматизованої обробки інформації, який відповідає принципам нової інформаційної технології; узагальнення результатів дослідження та обґрунтування рекомендацій щодо удосконалення діючих методик за темою дослідження.

В дипломній роботі повинен узагальнюватись передовий вітчизняний та зарубіжний досвід. Вона повинна носити дослідницький характер, бути актуальною, відповідати сучасним тенденціям розвитку економіки, відображати практику роботи підприємства в ринкових умовах, відповідати освітньо-кваліфікаційним вимогам. Тема дипломної роботи вибирається студентом згідно з тематикою, яка складається та затверджується кафедрою економічна кібернетика. Вона щорічно поновлюється з урахуванням змін, що відбуваються в законодавстві та практиці.

Студент має право запропонувати свою тему дипломної роботи, яка у рекомендованій тематиці не передбачена. При цьому необхідно, щоб тема була погоджена з науковим керівником від кафедри, розглянута й узгоджена завідуючим кафедри.

Студенти, які хочуть затвердити чи уточнити назву, або змінити тему, пишуть обґрунтовану заяву завідувачеві кафедри. Якщо одну і ту ж тему дипломної роботи виявляють бажання виконувати декілька студентів, остаточне рішення приймає завідувач кафедри з огляду на рівень підготовки кожного із студентів, а також їх ділових якостей.

Не дозволяється виконувати дипломну роботу декільком студентам з однієї і тієї самої теми на базі одного підприємства. Доцільно виконувати дипломну роботу на замовлення підприємства, яке може використати висновки і пропозиції проведеного дослідження у своїй практичній роботі. Остаточно вибрані студентами теми дипломних робіт затверджуються наказом директору інституту. Після затвердження теми науковий керівник видає студенту завдання на виконання дипломної роботи і доводить календарний графік її виконання.

Порушення строків виконання дипломної роботи може бути підставою для можливого перенесення захисту роботи на наступний рік.

  1. Загальні положення

Дипломна робота — це самостійне дослідження, виконане студентом на завершальному етапі навчання. Вона містить систематизований виклад проведених студентом теоретичних досліджень і практичних розробок та є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння кваліфікації.

Дипломна робота як теоретико-прикладне дослідження повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі аналізу діяльності підприємства або організації (бази практики).

Мета дипломної роботи — продемонструвати вміння студента використовувати здобуті у процесі навчання знання для розв’язання конкретної проблеми; створювати програмне забезпечення з використанням сучасних мов програмування та інструментальних засобів розробки; застосовувати економіко-математичні методи та моделі з використанням нових інформаційних технологій; критично аналізувати наукові, методичні та інструктивні матеріали; узагальнювати багатий фактичний матеріал; знаходити оптимальні рішення поставлених задач та робити висновки й пропозиції, які мають не лише теоретичне, а й практичне значення, а також визначення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над дипломною роботою, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і оптимальної структури дослідження, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності підприємства або організації, створення баз даних, розробки програмного забезпечення, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

Основними завданнями дипломної роботи є:

  • вивчення (або поглиблення) та узагальнення теоретико-методологічних засад з обраного напряму дослідження;

  • проведення всебічної діагностики ситуації із застосуванням сучасного інструментарію;

  • розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • обґрунтування запропонованих рішень з використанням ситуаційного аналізу;

  • підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності підприємства та його специфічних рис.

  1. Процедура виконання дипломної роботи

Для оформлення дипломної роботи студенту згідно з навчальним планом надається час перед тим як подати дипломну роботу до захисту. Виконання дипломної роботи складається з таких основних етапів:

  • визначення напряму дослідження;

  • вибір і затвердження теми та плану дипломної роботи;

  • проведення досліджень і написання роботи;

  • оформлення дипломної роботи;

  • підготовка до публічного захисту і захист роботи.

Графік виконання дипломної роботи затверджується на початку навчального року, контролюється науковим керівником і кафедрою. За порушення графіка студент може бути недопущений до захисту дипломної роботи.

Визначення напряму дослідження

Визначення напряму дослідження здійснюється виходячи з наукових інтересів студента, тематики наукових досліджень кафедри, замовлень підприємств тощо.

Вибираючи напрям дослідження, доцільно користуватися запропонованим переліком тем, проте він не є обов’язковим і може уточнюватись або доповнюватись за бажанням студента та його наукового керівника.

Вибір і затвердження теми та плану дипломної роботи

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку інформаційних технологій, економічної науки та господарської практики.

Студент може скористатися орієнтовною тематикою дипломних робіт кафедри. Студенту надається право запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її актуальності та необхідності дослідження.

Обираючи тему, слід ураховувати її актуальність для організації, можливість одержання відповідних матеріалів (планових, звітних, статистичних), проведення власних спостережень, розрахунків, експериментів, наявність літературних джерел, власні напрацювання.

Пропозиції щодо вибору теми дипломної роботи студент спочатку обговорює з науковим керівником від кафедри. За поданням наукових керівників кафедра розглядає пропозиції студентів і після їх схвалення готує проект відповідного наказу.

Обов’язковою вимогою до дипломної роботи магістра є її корисність і практична цінність.

Обов’язками наукових керівників є:

  • консультування студентів з питань вибору теми роботи, розробки її плану, добору спеціальної літератури, підготовки окремих розділів;

  • видача студентові завдання на дипломну роботу із зазначенням термінів виконання кожного розділу;

  • контроль за дотриманням студентом регламенту підготовки дипломної роботи;

  • контроль якості дипломної роботи;

  • підготовка відгуку про дипломну роботу з ґрунтовною характеристикою її якості відповідно до структури критеріїв оцінки.

План дипломної роботи повинен відповідати темі дослідження, мати чітку логіку поєднання теоретико-методичної, аналітичної та конструктивної частин. При розробці та обговоренні плану дослідження необхідно скласти поетапний календарний план написання дипломної роботи згідно із затвердженим на кафедрі регламентом.

Проведення досліджень і написання роботи

Головним завданням цього етапу є написання тексту дипломної роботи відповідно до затверджених теми та плану. Студент має ґрунтовно ознайомитись з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об’єкта дослідження під кутом зору обраної теми та визначаються наявні проблеми і причини їх виникнення. Це, у свою чергу, є основою для розробки і обґрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного способу їх вирішення в умовах конкретного підприємства.

Підготовка до захисту дипломної роботи

Згідно з регламентом студент зобов’язаний подавати дипломну роботу науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені строки. Після завершення написання роботи студент подає дипломну роботу науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку з оцінкою дипломного дослідження. На завершену роботу науковий керівник робить і підписує відгук, в якому відбиваються:

  • актуальність дослідження;

  • характеристика кожного розділу роботи;

  • рівень застосування автором теоретичних знань для розв’язання конкретних практичних завдань;

  • глибина і комплексність аналізу досліджуваних проблем;

  • прогресивність і ефективність запропонованих заходів;

  • основні методи дослідження;

  • недоліки.

Дипломна робота, підписана автором, з письмовим відгуком наукового керівника подається завідувачу випускаючої кафедри. У разі невідповідності дипломної роботи вимогам керівник дипломної роботи може не допустити студента до захисту дипломної роботи.

Зовнішню рецензію на дипломну роботу може зробити висококваліфікований фахівець, який спеціалізується на розв’язанні проблем, споріднених з темою роботи. Рецензентами дипломної роботи можуть бути фахівці з підприємства (установи)—бази практики або викладачі інших вузів чи інших кафедр інституту.

Зовнішня рецензія має містити ґрунтовний аналіз і диференційовану оцінку якості дипломної роботи магістра.