Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Semeynoe.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Питання до самопідготовки

  1. Поняття шлюбу.

  2. Умови реєстрації шлюбу та перешкоди до його укладення.

  3. Заручини.

  4. Державна реєстрація шлюбу та її правове значення.

  5. Недійсність шлюбу. Підстави недійсності шлюбу.

  6. Правові наслідки недійсності шлюбу.

  7. Визнання шлюбу неукладеним.

Завдання для закріплення матеріалу

1. Скласти заяву про надання права на шлюб.

2. Надайте рішення в запропонованій ситуації.

1. Прохорова після одруження з Громовим залишила своє дівоче прізвище. Через п’ять років в них народилася дитина. Щоб не виникали суперечки, Прохорова вирішила додати до свого прізвища прізвище чоловіка і на подвійне прізвище зареєструвати дитину. Але в цьому їй було відмовлено і пропоноване розірвати шлюб, а потім знову одружитися і взяти прізвище чоловіка, бо подвійність прізвища не допускається.

Чи правомірна така порада?

2. Свірідова, яка мала 5-річну доньку, влаштувалась на роботу до комерційного підприємства, де з неї взяли розписку, що протягом 10 років після прийняття на роботу вона не буде народжувати. Через рік після працевлаштування Свірідова одружилася в другий раз, її чоловік став наполягати на народженні ще однієї дитини. Свірідова розповіла йому про розписку, тоді він порадив їй звернутися до керівництва фірми, щоб воно сплачувало до кінця визначеного строку майнову шкоду, яку подружжя буде використовувати на засоби запобігання вагітності. Керівництво фірми відмовило Свірідової, тоді вона звернулася до суду.

Як суд повинен вирішити цю справу?

3. Орлов зустрічався з Лисенко, але почуття любові та бажання одружуватися з нею не мав. Батьки Орлова наполягали на одруженні, бо Лисенко була з заможної родини. Орлов був вимушений подати заяву про реєстрацію шлюбу. В день реєстрації з ранку Орлов зі своїм другом напився горілки і в орган РАЦСу з’явився вже в стані тяжкого алкогольного сп’яніння, в результаті чого не зміг відповісти на питання робітника органу РАЦС про бажання та добровільність укладати шлюб. Але реєстрація шлюбу відбулася. Наступного дня Орлов вирішив розірвати свій шлюб.

Чи є правові підстави для розірвання шлюбу?

4. Алдоніна в 2002 році вступила до шлюбу з Біговим. Через три роки в документах чоловіка Алдоніна знайшла другий паспорт Бігового, де був запис про реєстрацію шлюбу з Вороновою в 2000 році. Алдоніна звернулась у відділ РАЦС з заявою про розірвання шлюбу з Біговим.

Чи буде задоволена її заява?

5. В 2001 році Т. та М. уклали шлюб, але в 2005 році за рішенням суду шлюб було розірвано. Через 5 місяців після цієї події Т. дізналась, що в 2000 році її колишній чоловік був визнаний судом недієздатним. На цій підставі вона звернулась до суду з проханням визнати їх шлюб недійсним.

Чи можливе таке рішення суду?

6. Петрова одружилася з Міщенком, який не мав наміру створити сім’ю, а лише хотів отримати автомобіль, який йому пообіцяла купити Петрова після одруження. Сама Петрова про намір чоловіка не знала, але приятель Міщенка розповів про це брату Петрової.

Чи може брат Петрової звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу сестри недійсним?

7. Прижнюк звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недійсним запис про реєстрацію шлюбу його померлого брата Володимира з Кірсановою Оленою. У позовній заяві позивач зазначив, що його брат був важко хворий і помер через 15 днів після реєстрації шлюбу. На його думку, жінка, реєструючи шлюб з братом Володимиром, знала про хворобу чоловіка, тому не мала мети створення сім’ї, а бажала тільки отримати спадщину після смерті чоловіка.

Як слід вирішити справу?

8. Громадянка К., якої виповнилося 25 років, завагітніла та вирішили укласти шлюб з громадянином Т., 16-ти років. Орган РАЦСу відмовив в реєстрації шлюбу, вважаючи, що чоловік не досяг шлюбного віку.

Чи правомірна відмова органів РАЦС?

9. Подружжя О. усиновило громадянку А., коли той було 15 років. Через рік після цієї події дружина О. вмерла, і чоловік став виховувати дівчину сам. Коли їй виповнилося 18 років, вона зізналась усиновителю, що любить його і хоче бути його дружиною. Громадянин О. був згоден, і вони вирішили зареєструвати цей шлюб.

Чи може такий шлюб бути зареєстрований?

10. Малишев Олександр у 12 років залишився сиротою і його взяв до себе дядько, брат матері, у якого була власна донька – Марія. Дітей виховували разом, і коли вони виросли, то покохали один одного та вирішили одружитися. Батьки Марії категорично заперечували проти цього шлюбу. Молодим також відмовили в органах РАЦСу на підставі, що вони є близькими родичами та через заперечення батьків.

Чи правильні дії працівників органів РАЦСу? Чи можна оскаржити відмову в реєстрації шлюбу?

11. Городова та Василенко надали заяву про одруження до органів РАЦСу і в пам’ять про цю подію Городова подарувала нареченому дорогий годинник, а Василенко нареченій – каблучку з діамантом. За тиждень до реєстрації Городова дізналася, що Василенко має дитину, що народилася у нього від позашлюбних стосунків. Образившись на цей факт, наречена відмовилася від шлюбу і стала вимагати повернення годинника. В свою чергу Василенко вимагав повернути каблучку, але наречена відмовилася це зробити, бо вважала, що каблучка є відшкодуванням за її страждання.

Як вирішити справу?

12. Колотов та Овалова вирішили одружитися та надали заяву до органу РАЦСу. В день, коли була призначена реєстрація, Колотов захворів, і наречена запропонувала його рідному брату замінити нареченого в органі РАЦСу, для чого була складена довіреність, яку підписав Колотов.

Чи може бути зареєстрований шлюб в такому випадку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]