Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на краосту.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
484.86 Кб
Скачать

5. Зв'язок економічної теорії з практикою господарювання та економічною політикою.

Ек теорія в широкому розумінні слова – це наука про ек закони, які управляють Вир-Розп-Обм-Спож матеріальних благ.

Економіка і економічна теорія знаходяться у взаємодії та впливають одна на одну. Економіка є об'єктом економічного вчення. Вона існує об'єктивно, тобто незалежно від волі та свідомості лю­дей. Економічна теорія є явищем свідомості людей, яке відображує дію об'єктивних законів економічного життя. Для того щоб виявити ці закони, недостатньо просто спостерігати та описувати явища. По­трібна наука, що здатна проникнути у сутність економічного життя, з'ясувати його причинно-наслідкові зв'язки і рушійні сили. Цим і займається економічна теорія. Економічна теорія є системою наукових поглядів на госпо­дарське життя суспільства, які дають всебічне уявлення про закономірності його розвитку. Вона не лише пояснює, як від­творюється суспільство, а й сприяє запобіганню повторен­ня деяких негативних економічних явищ, дає можливість прогнозувати майбутній розвиток

Ек політика – це сук-ть макроек цілей та за-собів їх досягнення. Вона існує в різ-них формах: бюджетна, зовн, соц, податк,...

Ек теорія виконує позитивну ф-цію і від-повідає на питання «що» і «чому» відбувається в реальній ек-ці. Ек пол-ка вико-нує переважно нормативну ф-цію і вирі-шує питання «що треба зробити», щоб досягти певних цілей ек і соц розвитку. Однак дати відповідь на питання «що треба зробити» ек пол-ка не може без залучення ек теорії.

Ек теорія встановляює ек закони, а ек пол-ка у процесі прийняття рішень повинна спиратись на ці закони.

Ек пол-ка–це фактичний спосіб дії держави. Великий ек словник під редакцією Азрілєяна дає таке визначення держ ек пол-ки- генеральна лінія дій та сук-ть заходів, що застосовує уряд від імені д-ви у сфері вир-ва, розподілу, обміну, спож-ня, наг-ром-ня, експорту, імпорту продукту в країні.

Реалізація ек пол-ки дер-ви залежить від конкретно-історичного типу ек моделі країни.

Гол цілі ек пол-ки: ек зростання (головна мета при будь-якій ек пол-ці, згубне і ба-жане явище), повна зайнятість (щоб мали роботу ті, хто можуть і хочуть працюва-ти), ек єфективність (максимальна відда-ча при мінімал вкладеннях), стабільний рівень цін, ек свобода (ринк ек- вільний вибір своєї діял-ті, ціноутвор-ня, відпо-відальність кожного господаря за своє майно), справедлвий розподіл д-дів (про-вляється в тому, що неповинно бути злиднів, коли певні верстви купаються в розкоші), соц-ек забезпеченість, торгівельний баланс.

Практика довела, що політика, орієнтова-на на завищені цілі, не справляє позитив впливу не тільки на ек-ку, а й на соц і політ сфери, деморалізує людей. У кож-ний період важливо визначити конкретні напрями ек пол-ки, їх зміст і значимість. Одним з найголовніших завдань субєктів ек пол-ки якраз і є врахування в практич-ній діял-ті гол особливостей кожного етапу розвитку країни.

Напрями ек пол-ки(ек життя–промисл-ть, с/г, будівництво, звязок, транспорт, торгівля), часом дії (довго-, середньо-, короткострок), політ і соц –ек значиміс-тю. При цьому важливе значення має виділення осн напрямів сусп в-ва, які забезпечують створення прогресивної структури ек-ки – неодмінні умови її переходу до нової якості зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]