Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Строительная физика Климатукр лекции 2005.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
3.87 Mб
Скачать

Лекція 6 Аерація території міста

6.1. Загальна характеристика вітрових умов України

На території України найбільше поширений легкий помірно-континентальний клімат, помірний по термічному і вологому режиму (Полісся і лісостепу). Континентальність збільшується із заходу на схід.

Кліматичні умови України такі що дозволяють вважати її зоною з підвищеним потенціалом забруднень. Це зумовлено дуже частими штилями і малими вітрами (0,1м/с), які сприяють утворенню зон застою, а також туманами та інверсіями, які приводять до виникнення явищ смогу.

У Кліматичному атласі Української РСР дається інформація по розрахованим найбільшим швидкостям вітру різній імовірності. На Україні виділяють три райони значення швидкостей приведених у табл. 6.1.

Таблиця 6.1- Імовірності найбільших швидкостей

Район

Швидкість вітру, можлива один раз у

1 рік

5 років

10 років

15 років

20 років

І

17

21

22

23

24

ІІ

20

24

26

27

28

ІІІ

24

29

31

32

33

Середня швидкість розраховується для січня, липня та річна. Найбільша швидкість спостерігається у південно-східному степу та у приморській смузі у холодну частину року (жовтень - квітень).У цілому за оцінкою спеціалістів ГГО ім. А.І. Воєйкова на Україні спостерігаються слабкі вітри.

6.2. Вибір розрахункових швидкостей для оцінки вітрового режиму території

За розрахункову швидкість для оцінки вітрового режиму території може прийматися значення, яке розраховується за формулою

, (6.1)

де - величина швидкості відповідного напрямку, м/с;

Рі - повторюваність вітру відповідного напрямку, %.

Швидкість, що розраховується таким способом представляє собою деяке значення, яке не має певного напрямку руху. Частіше у формулі (6.1) не враховуються румби, за якими Р < 6%, тоді вона приймає наступний вигляд:

. (6.2)

Оцінка територій населених пунктів здійснюється як правило на одно або декілька головних характерних напрямків вітру. При цьому рекомендується наступна класифікація оцінок, яка надана у табл. 6.2.

Вибраний основний напрямок дії вітру (як правило для зимового періоду) приймається також для рішення екологічних задач і враховується при взаємному розташуванні промислової та селітебної території. Житлове будівництво рекомендується розташовувати у навітряній, а промислову - у завітреній частині міста. Хоч у деяких дослідженнях зазначається, що таке розташування не завжди виправдано. Якщо є вітри інших напрямків менших швидкостей, але при значних повторюваннях, екологічна ситуація буде погіршена. Все це указує на необхідність ретельного аналізу усіх можливих проявів вітрового режиму у конкретному місці будівництва

Таблиця 6.2 – Характеристики території за придатністю до будівництва

Характеристика вітрового

режиму

Оцінка території за придатністю для житлового будівництва

1

< 5 м/с

Придатна

2

> 5 м/с; P < 17%

Теж, бажано захист від вітру

3

> 5 м/с при 17% < P < 34%, але не більше, ніж за 2-ма напрямками вітру

Умовно придатна

Захист необхідний

4

> 5 м/с; P > 34% для одного напрямку або P < 34% для більш 2-х напрямків вітру

Не придатна