Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OpKonspL_Yekonom_istor.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
537.09 Кб
Скачать

4. Торгівля. Кредит. Фінанси

Розвиток ремесла міст сприяв зростанню торгівлі. Особливо жваво вона проводилася у міських республіках Північної Італії – Флоренції, Венеції, Генуї, де зростав торговий і позиковий капіталістичні мануфактури, розвивалася банківська справа. У Венеції зародилася сучасна бухгалтерія. У Західній Європі розвивалися внутрішня сухопутна і зовнішня морська торгівля. Вже в ХІ - ХІІст. визначилися її центри - Венеції, Генуя, Піза.

Північно італійські купці витіснили з середземноморських торгових шляхів візантійців і арабів. З портів Близького Сходу європейці привозили товари Індії, Китаю, Сирії та інших азіатських країн. Якщо левантійська торгівля займалася переважно продажем на західноєвропейських ярмарках східних товарів, то північна – виробів місцевої промисловості, продуктів сільського господарства.

Провідна роль у північній торгівлі належала Гамбургу, Любеку, Лондону. Згодом утворився союз приморських міст під назвою Ганза.

Товари ганзейської і лівантійської торгівлі зустрічалися на ярмарках Західної Європи, особливо у Французькій провінції Шарпань. Розвинулася і сухопутна торгівля.

У Західній Європі в середні віки в грошовому обігу була велика кількість найрізноманітніших монет. Із золотих найпоширенішими були північно італійські дукати, їх почали випускати в 1284р. венеціанці. Маса монети становила 3,5г. золота. Були різні срібні гроші, маленькі роздрібні монети.

Разом з появою банківської системи виник кредит. Оскільки банкіри були монополістами, вони встановили надмірні проценти на позиковий капітал. У середні віки він ніколи не був менший як 15-25%. Часто банківські асоціації розорялися, через те що їхніми кредиторами були королі, царі чи імператори. Найуспішніше розвинулася кредитно – лихварська система у Франції. У Німеччині при кредитно – лихварських операціях широко застосовувалися безготівкові рахунки. Небувалого розвитку набула банківська справа і в Нідерландах.

Інтенсивний розвиток сільського господарства, промисловості, в тому числі мануфактур, торгівлі, грошового обігу, банківської справи, кредиту, свідчить, що в ряді країн Західної Європи з’явилися наростки нового, прогресивного виробництва.

Запитання для самоперевірки:

  1. Охарактеризуйте шляхи формування форми і типи власності в добу Середньовіччя.

  2. Розкрийте особливості становлення феодального господарства Франції, Англії, Німеччини. У чому полягала спадковість гос- подарського розвитку Західної Європи від античності до Середньовіччя?

  3. Як і чому відбувалася еволюція феодального маєтку протягом ХІ – ХV ст.? Як змінилися сеньйоріально-селянські відносини протягом цього періоду?

  4. Розкрийте фактори розвитку і піднесення міст Західної Європи в ХІ – ХV ст. Опишіть цеховий лад середньовічного ремесла, покажіть його економічну раціональність у ХІІ – ХV ст.

  5. Охарактеризуйте риси, характер європейської торгівлі в середні віки, її головні шляхи і райони. Проаналізуйте процес утворення національних ринків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]