Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 Подання статистичних .doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Правила оформлення графіків дсту «Документація. Звіти в сфері науки і техніки»

7.5 Ілюстрації

7.5.1 Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати у звіті безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у звіті.

7.5.2 Якщо ілюстрації створені не автором звіту, необхідно при поданні їх у звіті дотримуватись вимог чинного законодавства про авторські права.

7.5.3 Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, розміщені у звіті, мають відповідати вимогам стандартів “Единой системы конструкторской документации” та “Единой системы программной документации”.

7.5.4 Фотознімки розміром менше за формат А4 мають бути на­клеєні на аркуші білого паперу формату А4.

7.5.5 Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

Ілюстрація позначається словом “Рисунок __”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, “Ри­сунок 3.1 – Схема розміщення”.

7.5.6 Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового но­мера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, рисунок 3.2 – другий рисунок третього розділу.

7.5.7 Якщо у звіті вміщено тільки одну ілюстрацію, її нумерують згідно з вимогами 7.5.6.

7.5.8 Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними позна­чають: “Рисунок __, аркуш __”.

7.5.9 Ілюстрації, за необхідності, можуть бути перелічені в змісті з зазначенням їх номерів, назв і номерів сторінок, на яких вони вміщені.

Основні прийоми побудови статистичних графіків

  1. наявність посилання в тексті на приведення графіку,

  2. безпосереднє наведення графіку після посилання,

  3. графік займає весь простір від поля до поля (на ширину сторінки),

  4. назва внизу під графіком, по центру, відповідає на запитання: «Хто, що, де, коли», починається зі слів «Рисунок» далі вказується номер, без знака номера, далі ставиться тире и пишеться сама назва

  5. легенда найчастіше приводиться внизу, після графіка, але перед назвою, з зазначенням усіх складових в рядок;

  6. обов'язкова одиниця виміру всіх показників та підписи масштабних шкал.

6. Класифікація графіків та їх характеристика.

Існує безліч видів графічних зображень. Їхня класифікація заснована на ряді ознак: а) спосіб побудови графічного образа; б) геометричні знаки, що зображують статистичні показники і відносини; в) задачі, розв'язувані за допомогою графічного зображення.

За формою графічного образа статистичні графіки бувають:

  1. лінійні: статистичні криві;

  2. площинні: стовпчикові, смугові, квадратні, кругові, секторні, фігурні, крапкові, фонові;

3) об'ємні: поверхневі розподіли.

За способом побудови і задачам зображення розрізняють:

1) діаграми (порівняння, динаміки, структури);

2) статистичні карти (картограми, картодіаграми)

Діаграми - найбільш розповсюджений і особливий спосіб графічних зображень. Це графіки кількісних відношень, види і способи їх побудови різноманітні. Серед діаграм порівняння найбільше поширення одержали стовпчикові, у яких кожен стовпчик зображує величину окремого рівня досліджуваного явища. Структурні діаграми зображують склад статистичних сукупностей. А діаграми динаміки зображують розвиток явища в часі.

Статистичні карти являють собою вид графічного зображення статистичних даних на схематичній географічній карті, що характеризують рівень або ступінь поширення того або іншого явища на визначеній території.

Картограма – це схематична географічна карта, на якій штрихуванням різної густоти, точками або фарбуванням визначеного ступеня насиченості показується порівняльна інтенсивність якого-небудь показника в межах кожної одиниці нанесеного на карту територіального розподілу (наприклад щільність населення по регіонах). Бувають:

  1. фонові - вид картограми, на якій штрихуванням різної густоти або фарбуванням визначеного ступеня насиченості показують інтенсивність показника в межах територіальної одиниці. Використовують, як правило, для зображення середніх і відносних показників;

  2. точкові – вид картограми, де рівень явища зображений за допомогою точок. Точка зображує одну одиницю сукупності або деяка їхня кількість, показуючи щільність або частоту прояву визначеної ознаки. Використовують, як правило, для зображення об'ємних показників (наприклад, чисельності населення). При побудові картограми, спочатку райони розбиваються на групи за щільністю населення, а потім для кожної установлюється визначене фарбування або штрихування.

Картодіаграма – це графічне зображення закономірностей просторового розміщення показників. ЇЇ специфічною особливістю є застосування діаграмних знаків для зображення явищ. Як образотворчі знаки використовують діаграмні фігури: стовпчики, квадрати, кола, смуги і т.д.). Серед картодіаграм розрізняють: картодіаграми простого порівняння – діаграмні фігури розташовані не в ряд, а розносяться по всій карті відповідно до області, що вони представляють; графіки просторових переміщень; ізолінії - лінії рівного значення якої-небудь величини в її поширенні на поверхні, зокрема на географічній карті або графіку. Вони відбивають безперервну зміну досліджуваної величини в залежності від двох та більше змінних і застосовуються при картографуванні природних і соціально-економічних явищ.