Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_kurs_ost.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
2.99 Mб
Скачать

2.2 Розробка функціональної схеми

Згідно завдання розроблювана мультипроцесорна комп’ютерна система повинна мати п’ять конвеєрних елементи. Це означає, що після етапу побудови паралельно-ярусної форми, нам необхідно увесь обчислювальний процес розбити на п’ять частини, кожна з яких виконуватиметься на своєму процесорі одну із трьох арифметичних операцій. Особливістю такого розбиття є таким що кожен процесорний елемент є універсальним і в кожний момент часу (якщо не зайнятий) може виконувати будь-яку арифметичну операцію. А оскільки у нас кількість процесорних елементів в системі становить 5, то одночасно кількість арифметичних операцій що можуть виконуватись становитиме 5.

В додатку Б наведено три структурні схеми, оскільки на попередньому етапі у нас утворилось три паралельно-ярусної форми. Відповідно до цього у додатку Б, а саме малюнок 4, відповідає паралельно-ярусній формі прикладу (а), малюнок 5, відповідає паралельно-ярусній формі прикладу (б), і малюнок 6, відповідає паралельно-ярусній формі прикладу (в).

Як бачимо в рисунку 4 і 5 максимум використання процесорних елементів становить 3. Відповідно із цього 4 і 5 процесорні елементи простоюють( взагалі не використовуються), а після першого виконання арифметичних операцій в рисунку 4 (додаток Б), виконання здійснюється лише одним процесорним елемент. На рисунку 5 (додаток Б), процесорні елементи 4 і 5 взагалі не використовуються, і після першого етапу виконання арифметичних операцій використовуються лише 2 процесорних елемента, і уже після третього етапу тільки один процесорний елемент.

А на рисунку 6 (додаток Б), максимум використання процесорних елементів збільшилось, і становить 4. Після першого етапу кількість становить два процесорних елемента, і завершальний етап використовує тільки один процесорний елемент. Відповідно процесорний елемент під номером 5, взагалі не використовується.

2.3 Розробка часової діаграми

Відповідно до обраної системи, а саме багато входову ОЗУ, виконання команд (арифметичних операцій) будуть здійснюватись у довільному порядку на будь якому із процесорних елементів. Кожен процесорний елемент є універсальним, і може виконувати одну із будь-яких арифметичних операцій. Дана організація структури мультипроцесорної системи (додаток В) розрахована на максимально ефективне використання процесорних елементів.

У додатку В, зображено три часових діаграми, відповідно до паралельно-ярусних форм.

На рисунку 7 (додаток В) зображена часова діаграма для прикладу:

Кількість часових одиниць, на виконання арифметичного виразу -

На рисунку 8 (додаток В) зображена часова діаграма для прикладу:

Кількість часових одиниць, на виконання арифметичного виразу - 95

На рисунку 9 (додаток В) зображена часова діаграма для прикладу:

Кількість часових одиниць, на виконання арифметичного виразу - 59

2.4 Розрахунок ефективності використання мультипроцесорної системи

Показник ефективності мультипроцесорної системи визначається через коефіцієнт прискорення вирішенні задачі в порівнянні з традиційним вирішенням задачі на одно процесорній ЕОМ з послідовним виконанням команд:

- ефективність мультипроцесорної системи ;

- швидкодія в машинних тактах процесорного елемента(тобто час виконання завдання на багатопроцесорній системі);

- швидкодія при вирішенні аналогічної задачі на одно поточній ЕОМ (тобто час лінійного одно поточного виконання завдання).

Знайдемо ефективність розробленої мультипроцесорної системи.

Загальна ефективність для одно процесорної системи:

Для прикладу (а) і (б):

Для прикладу (в):

Загальна ефективність мікропроцесорної системи:

Для прикладу (а):

Для прикладу (б):

Для прикладу (в):

Визначимо ефективність розроблюваної багатопроцесорної комп’ютерної системи:

Для прикладу (а):

Для прикладу (б):

Для прикладу (в):

Проведемо оцінку ефективність розробленої багатопроцесорної комп’ютерної системи іншим порівняльним параметром:

Тоді ефективність розробленої багатопроцесорної комп’ютерної системи:

Для прикладу (а):

Для прикладу (б):

Для прикладу (в):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]