Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скригонюк - Криміналістика_1, 2005.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
3.98 Mб
Скачать

§ 40. Організовані злочинні угруповання, що спеціалізуються на вчиненні вбивств на замовлення

Криміналістична характеристика / організованих злочинних угруповань, що вчиняють убивства на замовлення

Швидке і повне розкриття вбивств, учинених на замовлення, їх належне розслідування багато в чому залежать від наявної інфор­мації про організовані злочинні угруповання, що спеціалізуються на скоєнні таких злочинів. Відомо, що перша така група була ство­рена на початку 30-х років XX ст. в США. Угруповання професіо­нальних кілерів — «синдикат убивць» — фактично заборонило вчинення вбивств на замовлення силами окремих мафіозних чи злочинних формувань: усунення на замовлення зчинялось тільки через дане злочинне угруповання. З часом досвід злочинного світу США поширився на держави Європи, а тепер, на жаль, активно впроваджується і на теренах колишнього СРСР. З'явились і певні новації. Злочинні угруповання окремих регіоні», що спеціалізу­ються на вбивствах на замовлення, систематично контактують між собою. Наприклад, аби щільно замаскувати сліди вбивства на за­мовлення, злочинне угруповання кілерів з Києва замовляє кілера-виконавця з АРК. Гастролер вчиняє вбивство на замовлення, отримує грошову винагороду і виїздить до АРК, де «лягає на дно».

Організаторами вбивств на замовлення є авторитети — «злодії в законі». Організаційно-управлінський механізм процесу вчинен­ня умисних убивств характеризується основними специфічними ознаками — підпіллям, напрацьованими схемами, змінним графі­ком. У ряді випадків підпільний злочинний механізм співучасті суб'єктів у вчиненні вбивств на замовлення є підвищеного рівня замаскованості. У такому разі гастролер-виконавець обов'язково має бути початківцем, а після вчинення ним убивства на замов­лення організатори цього злочину позбавляються виконавця. При цьому вони використовують принцип інсценованого суїциду: штучно влаштовують певні обставини з метою введення в оману суб'єктів криміналістичної діяльності, доводять, що кілер-почат-ківець ніби покінчив життя самогубством. Такі дії вчиняються за узгодженням з керівниками організованих злочинних угруповань, до яких входив кілер-початківець.

У дореволюційній Російській імперії, а потім у радянському кри­мінальному законодавстві йшлося про: «сообщество» (укр.— това-

277

риство, спілка), «шайку» (укр.— зграя, ватага), «організацію» і, на­решті, про «групу» і «організовану групу». У ст. 1 Закону України від ЗО червня 1993 р. «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» організовану злочинність визначено як: сукупність злочинів, які вчиняються у зв'язку зі створенням та діяльністю організованих злочинних груповань. Будемо вважати, що і злочинні спілки, і організовані групи — це і є організовані угру­повання, про які йдеться в законі. Нині законодавець у ст. 28 КК Ук­раїни дав визначення вчинення злочину групою осіб, групою осіб за по­передньою змовою, організованою злочинною організацією.

Механізм взаємодії організованих злочинних угруповань, що спеціалізуються на вчиненні вбивств на замовлення, між собою та з іншими злочинними формуваннями функціонує завдяки узго-джувальній раді — «диспетчерської злодіїв у законі» (рис. 65), яка може, з відомих причин, дислокуватися навіть в установі виконан­ня покарань чи слідчому ізоляторі.

Компетентна посадова особа системи установ виконання пока­рань Н. розповіла про такий випадок: 1999 р. із слідчого ізолятора м. Одеси було незаконно виведено в місто відомого «злодія в зако­ні» в зручний для цього час доби, де той мав зустріч з потрібними йому людьми. Взаємодія організованих злочинних угруповань пе­редбачає координований взаємозв'язок між злочинними угрупо­ваннями вищого і нижчого рівнів. Діяльність злочинних угрупо­вань вищого рівня в основному має економічну регіональну спря­мованість, нижчого — рекетирські групи. Механізм координації

«Диспетчерська злодіїв у законі» (може бути навіть в УВП, СІЗО або лікарні]

1

Ч\ВИЩИИ рівень

АРК

м. Київ

м. Львів

м. Луганськ

Інші міста

Економічна організована

злочинність

АРК

м. Київ

м Лнпів

нижчий рівень

рекетирські групи

рекетирські групи

рекетирські групи

Інші міста та регіони

Рис. 65. Взаємодія організованих злочинних груп, що спеціалізуються на вчиненні вбивств на замовлення

278

між організованими злочинними угрупованнями з проблем вчи­нення убивств на замовлення передбачає також підтримання між­народних злочинних зв'язків. Останнім часом такі злочинні угру­повання мають чітко виокремлені зв'язки: міжнародні, міжрегіо­нальні, міжобласні, місцеві (до меж одного міста), районні (до меж злочинних груп районного рівня). І все ж потрібно визнати, що нині в Україні в проблематиці вчинення вбивств на замовлення домінує принцип: виконавець убивства на замовлення — член міс­цевого злочинного угруповання.

Отже, якщо до вчинення вбивства на замовлення залучається як кілер член організованого місцевого злочинного угруповання (у великих містах, регіонах), то після вчинення злочину він виїз­дить на декілька місяців до іншої місцевості. Частина коштів, отриманих за вчинення вбивства на замовлення, надходить до ке­рівників злочинного угруповання, останні, у свою чергу, фінансу­ють членів «диспетчерської». Слід зазначити, що зв'язки між орга­нізованими злочинними угрупованнями вищого і нижчого рівнів є досить складними і різноплановими. Злочинні угруповання ста­новлять надзвичайну суспільну небезпеку. Близько 80% із 1000 опитаних співробітників міліції в різних регіонах України підтвер­джують наявність розподілу території на зони злочинного впливу між групами рекетирів. Понад 85% опитаних вважають, що на міс­цях спостерігається зрощування керівників місцевої влади, право­охоронних органів з комерційними, банківськими та криміналь­ними структурами. У 1996 р. в Україні було виявлено 892 організо­вані злочинні групи.

За ознакою масштабу злочинної діяльності місцеві організовані злочинні групи нижчого рівня становлять 62,9%, тобто значну більшість. Злочинних груп, де у складі три співучасники, зареєст­ровано 266 (27,9%), груп від чотирьох до десяти осіб — 407 (42,7%).

Початкові слідчі дії в кримінальних справах про вбивства на замовлення

Огляд місця події — убивства на замовлення є невідкладною, першочерговою слідчою дією, яка має свою специфіку. Сукупність характерних особливостей огляду місця замовного вбивства зу­мовлена двома взаємопов'язаними чинниками. Перший чинник це — відсутність попередніх зв'язків кілера і потерпілого. Другий — огляд надає первинну інформацію про замовний характер убив­ства. Тому якісний огляд місця події — місця, де був виявлений труп з ознаками насильницької смерті, має справді важливе зна­чення для з'ясування приводів і підстав до порушення криміналь-

279

ної справи, обставин, що підлягатимуть доказуванню, висуненню версії про замовний характер убивства.

Наприклад, у результаті вибуху в автомашині було вбито двох членів злочинного угруповання. Якісний огляд місця події дозво­лив зробити висновок: вибух стався внаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм.

Отже, зміст і особливості огляду місця події — убивства на за­мовлення визначаються п'ятьма типовими рисами, які в сукуп­ності своїй утворюють криміналістичну формулу: суб'єкт злочину, його засоби і місце вчинення, результат. Щодо суб'єкта злочину — убивства на замовлення, то в ході огляду місця події можна встано­вити кількість виконавців. Огляд місця події дозволяє визначити вид використаних злочинцями засобів (вибухівка, спеціальна ви­бухівка, снайперська гвинтівка тощо). Зміст і особливості огляду місця замовленого вбивства визначаються його характером. Найчастіше це: ліфти багатоповерхових будинків, квартири, вули­ці, траси, дачні будинки. Наприклад, убивство на замовлення на­родного депутата В. Гетьмана було вчинено в ліфті його будинку. Зрозуміло, що від характеристики об'єкта огляду залежить утво­рення слідів злочину. З урахуванням цього слідчому і потрібно діяти при виявленні слідів злочину та інших речових доказів. Що­до місця події як елемента типової криміналістичної формули, то воно має подвійне значення, оскільки стосується також місця пе­ребування потерпілих після того, як відносно них було вчинено злочин.

Результат злочину убивства на замовлення знову ж таки визна­чається якоюсь мірою оглядом місця події. Потерпілий може бути не вбитий, а поранений і на час огляду місця замаху госпіталізова­ний, або потерпілими (убитими і пораненими) від застосування вибухового пристрою з метою вбивства політичного діяча можуть бути сторонні громадяни. Практика свідчить, що в ході огляду міс­ця події — убивства на замовлення найбільш розповсюдженими є такі сліди, як: зброя, кров, предмети одягу, маскування, транс­портні засоби, мікросліди, запах людини, виділення її організму (зокрема, слина на недопалках, волосся тощо).

Місце події — місце вчинення вбивства на замовлення — має систему складових. Це ті сектори, для яких характерні свої види слідів. їх можна класифікувати на п'ять груп (табл. 14).

Є дві ситуації на практиці: транспортний засіб, залишений чи знищений (спалений, втоплений). Якщо замах учинено поруч з будинком роботи потерпілого, потрібно провести огляд квартири, робочого кабінету, офісу.

Особливості допиту в кримінальних справах про вбивство на замовлення визначаються характером цих злочинів, способами і

280

Таблиця 14

Система функціональних складових місця вчинення вбивства на замовлення

Місце

Шлях місце відходу зло­чинця П кількість нападників

Засідки

Реалізацій результатів за­маху А) за характе­ром місця вчи­нення вбивства (вулиця, квар­тира)

Знищення транспортного засобу Д) місце зна­ходження потерпілих (в лікарні, на місці пригоди)

Звідки було здійснено постріли, управління вибухом Б) результатом зама­ху (убито, поранено, не потерпів, кількість потерпілих)

Може збігатися з місцем веден­ня пострілів В) Вид викорис­таних засобів (пістолет, авто­мат, вибухівка)

умовами їх вчинення, специфікою встановлення багатьох катего­рій допитуваних, боязню давати показання.

Свідків у кримінальних справах про вчинення вбивств на за­мовлення можна класифікувати на такі групи (табл. 15).

Таблиця 15 Класифікація свідків учинення вбивств на замовлення

Підготування до вчинення злочи­ну

Замах на вчинення злочину

Відхід зло­чинця

Потерпілий

Свідки підготовки до вчинення зло­чину (придбання зброї, пошук кі-лера, спостере­ження і рекоін-сценіровка місця замаху і т. п.)

Очевидці замаху

Свідки відхо­ду злочинців

Близькі, су­сіди і знайо­мі потерпіло­го

Охорона, води, колеги по роботі

Медперсонал швидкої до­помоги і ліка­рень, сусіди по палаті й охорона, як­що вона ви­ставлялася

Потерпілими в кримінальних справах про вбивство на замов­лення є особи, заплановані до знищення; їх близькі; охорона, во­дії, співробітники; випадкові особи.

Через боязнь особистої небезпеки небагато очевидців і свідків розповідають про відомі їм обставини.

Слідчий Генеральної прокуратури, що розслідував убивство на замовлення відомого авторитета Д. і членів його сім'ї, заявив: «Я вперше зіштовхнувся з рідкими в моїй практиці випадками, ко­ли на момент закінчення досудового слідства кримінальної справи

281

про вмисне вбивство, вчинене на замовлення, багатьох потерпілих і свідків уже не було в живих, чи вони зникли в невідомому на­прямку». Законодавство України передбачає правові, соціально-економічні й фізичні заходи захисту (Закон України про забезпе­чення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві від 23 грудня 1993 р.). В Україні поки що не було жодного випадку застосування заходів безпеки, хоч факти погроз і усунення свідків мали місце. До заходів захисту можна віднести фотографування в профіль, зі спини, зміну голосу. Вони є явно недостатніми.

Для підозрюваних і обвинувачених у цих кримінальних спра­вах, якщо вони не затримані з речовим доказом, характерно запе­речення всього, що може свідчити про їх причетність до вбивства. Якщо при огляді місця події — місця вчинення вбивства на замов­лення — було виявлено і вилучено якийсь предмет, що належить підозрюваному (чи його власність), не потрібно оперувати цією інформацією. І це тому, що підозрюваний може заявити, що він за­губив цей предмет чи просто продав його. Суб'єктові криміналіс­тичної діяльності потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб установити всі подробиці про цей предмет, а вже потім вико­ристати його як доказ вини.

У тому разі, якщо підозрюваний, обвинувачений якийсь факт визнає, його показання необхідно дослівно викласти в протоколі із застосуванням звукозапису, бажано відеозапису, а також вжити комплекс інших процесуальних дій з метою «закріплення» цих зі­знань та розширення тим самим доказової бази.

Різновиди слідів, що потрапляють в орбіту досудового слідства при розслідуванні вбивств на замовлення, спричиняють викорис­тання всіх видів експертиз: криміналістичних; вибухово-технічних; судово-медичних та ін. Судово-балістична експертиза є однією з найрозповсюдженіших у кримінальних справах про вбивства на за­мовлення. При проведенні судово-балістичної експертизи дослі­дженню підлягають зброя, кулі, гільзи, сліди їхнього застосування (пошкодження на об'єктах обстановки місця замаху, транспортних засобів, одягу потерпілих). На вирішення судово-балістичної екс­пертизи ставляться запитання про кількість пострілів, їх черговість, дистанцію і напрямки, під яким кутом здійснювалися постріли, чи проводилися постріли з даної зброї та ін.

Судово-балістична та інші експертизи вимагають від суб'єктів криміналістичної діяльності дотримання напрацьованих правил збирання доказів. Тільки в такому разі можливе отримання чітких відповідей на поставлені слідством запитання. На вирішення вибу-хотехнічних експертиз ставляться такі запитання: чи мав місце ви­бух вибухового пристрою; конструкція і спосіб його виробництва; якщо фабричний, то де виготовлявся і де використовується, тощо.

282

Початкові слідчі дії в кримінальних справах про вбивства на замовлення є тією базовою основою, яка у формі системної проце­суальної діяльності передує розкриттю (викриттю винних) та роз­слідуванню відповідних злочинів. Хоча затримання та взяття під варту співучасників їх учинення як захід процесуального примусу реалізується обов'язково, але через тривалий проміжок часу — через 5-6 і більше років. Так, на початку квітня 2004 р. у Греції за обвинуваченням у вбивстві президента футбольного клубу «Шах­тар» (Донецьк) був затриманий український громадянин С, який входив до складу злочинного угруповання відомого донецького клану К.—Р. Це злочинне угруповання вчинило вбивства народних депутатів Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня, а також інші резо­нансні злочини. 55-літнього С. з 2002 р. розшукував Інтерпол на прохання Генеральної прокуратури України, слідчі якої розсліду­ють злочини, вчинені донецьким угрупованням. У процесі досудо­вого слідства встановлено, що вибух на стадіоні «Шахтар» у До­нецьку був здійснений цим злочинним угрупованням. У даний час йдеться про необхідність екстрадиції затриманого в Україну. Як бачимо, матеріали практики підтверджують, що методика розслі­дування вбивств на замовлення, вчинених злочинними угрупо­ваннями, має свої специфічні особливості, які, насамперед, обумовлені проблемами строків слідства. Тому питання етапів роз­слідування вбивств на замовлення, учинених організованими зло­чинними угрупованнями, не узгоджується із загальними, типови­ми правилами і має свої особливості.