Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба по электротехнике №4.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Опис експериментальної установки

Принципова електрична схема лабораторної установки показана на Рис. 4.17 і 4.18.

Рис. 4.17

Для створення на валу двигуна навантаження заданої величини в установці використовується гальмо Панасенкова (Рис.4.18). Його основна частина - чотириполюсний магніт, що може вільно переміщуватися відносно своєї осі. На кінці валу електромагніта закріплений вантаж (відомої маси) та вказівна стрілка. Між полюсними наконечниками електромагнітів вільно, без зчеплення з полюсами обертається сталевий диск, жорстко закріплений на валу досліджуваного асинхронного двигуна. При обертанні ротора цей диск перетинає магнітне поле електромагніта, завдяки чому в диску наводяться вихрові струми..

Рис. 4.18

Взаємодія вихрових струмів диска з магнітним полем полюсів електромагніта створює для двигуна гальмівний момент, що урівноважується вантажем, Н*м:

MT = 9,81 G l sin α

(4.25)

де G - маса вантажу, кг;

l - плече дії вантажу, м;

α - кут відхилення вантажу (стрілки).

При зміні струму в обмотці електромагніта за допомогою реостата R (Рис. 4.17) можна змінювати гальмівний момент і навантаження на валу двигуна.

Для визначення ковзання і швидкості обертання ротора двигуна в установці використаний спеціальний пристрій на основі стробоскопічного методу. Пристрій має диск СД на валу ротора двигуна і розділений на шість однакових білих і чорних секторів відповідно до числа полюсів досліджуваного двигуна. Диск висвітлюється неоновою лампочкою НЛ (див. Рис. 4.17), що живиться від тієї ж мережі, що й обмотка статора двигуна (лампочка живиться від стаціонарної проводки і загоряється відразу після подачі напруги на двигун). При обертанні ротора і висвітленні диска СД неоновою лампочкою в результаті стробоскопічного ефекту спостерігається удаване повільне обертання секторів зі швидкістю n1 - n2 проти напрямку обертання ротора. Якщо визначити удаване число оборотів диска Δn за час Δt , то можна розрахувати:

(4.26)

а потім значення ковзання за формулою (4.3) і швидкість n2 за формулі (4.4).

При відомому гальмівному моменті МТ і швидкості обертання ротора n2 можна визначити корисну потужність на валові двигуна

P2=MT n2 / 9550

(4.27)

Напруга мережі UФ, струм I1 і потужність P1 , споживані обмоткою статора, вимірюються на установці вимірювальним комплектом К-50 (К-505). Цей прилад показує значення вимірюваних величин тільки для однієї фази відповідно до положення перемикача фаз, розташованого на лицьовій панелі. Щоб одержати інформацію про значення напруги, струму і потужності в кожній фазі двигуна необхідно перемикач фаз ставити по черзі в положення "А", "В" та "С". Активна потужність, споживана двигуном, визначається як сума показів ваттметру в усіх трьох фазах, тобто

(4.28)

а середній струм у фазі статора

(4.29)

Установка укомплектована трифазним асинхронним двигуном ТФ-16-6, застосовуваним у текстильній промисловості на чесальних машинах ЧМ-450. Паспортні дані двигуна ТФ-16-6:

  • Потужність на валу

  • Лінійна напруга

  • Струм

  • Частота

  • Швидкість обертання

  • ККД

  • Коефіцієнт потужності