Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХТ_модулі_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
558.59 Кб
Скачать

1. Завдання на модульну роботу 1

Кожному студенту в зошиті для виконання модульних робіт необхідно дати відповідь на теоретичне питання та вирішити задачу за своїм варіантом.

1.Теоретичні питання.

Варіант 1

Які основні види неруйнівного контролю металу і зварних з’єднань використовують під час контролю посудин, що працюють з підвищеним тиском?

Варіант 2

Які параметри повинні перевірятися під час контролю зварних з’єднань та у процесі виготовлення посудин, що працюють з підвищеним тиском?.

Варіант 3

Вкажіть вимоги щодо установки манометрів прямої дії (клас точності, вимоги їх з’єднання до посудини, що працює під тиском)

Варіант 4

Кожна посудина (порожнина посудини) повинна забезпечуватися запобіжними пристроями від підвищення тиску більше допустимого значення. Які запобіжні пристрої застосовуються для цього?

Варіант 5

Чи обов’язковим є встановлення запобіжного клапана і манометра на посудині, .Якщо розрахунковий тиск посудини є рівним або більшим за тиск живильного джерела і в посудині виключена можливість підвищення тиску від хімічної реакції чи обігрівання, то Обґрунтуйте це положення.

Варіант 6

Написати основні умови вибору за розрахунком кількості запобіжних клапанів, їх розмірів і пропускної здатності.

Варіант 7

Назвіть умову та значення перевищення тиску в посудині, що працює під тиском та яка обладнана запобіжними клапанами.

2. Задача

Варіант 1

При гідравлічних випробуваннях апарату з робочим тиском 0,6 МПа було встановлено випробувальний тиск 0,7 МПа. Покажіть допустимість такого тиску випробування.

Варіант 2

Розрахувати випробувальний тиск посудини не литої форми, що працює під тиском, якщо допустимі напруження для матеріалу посудини, що відповідають 20С і при робочій температурі стінок посудини становлять 102 та 118 МПа.

Варіант 3

Розрахувати випробувальний тиск посудини литої форми, що працює під тиском, якщо допустимі напруження для матеріалу посудини, що відповідають 20С і при робочій температурі стінок посудини становлять 75 та 81 МПа.

Варіант 4

При гідравлічних випробуваннях апарату з робочим тиском 0,35 МПа було встановлено випробувальний тиск 0,55 МПа. Покажіть допустимість такого тиску випробування.

Варіант 5

Розрахувати випробувальний тиск посудини не литої форми, що працює під тиском, якщо допустимі напруження для матеріалу посудини, що відповідають 20С і при робочій температурі стінок посудини становлять 35 та 46 МПа.

Варіант 6

При гідравлічних випробуваннях литого апарату з робочим тиском 8 МПа було встановлено випробувальний тиск 8,9 МПа. Покажіть допустимість такого тиску випробування.

Варіант 7

При гідравлічних випробуваннях литого апарату з робочим тиском 5,8 МПа було встановлено випробувальний тиск 8,1 МПа. Покажіть допустимість такого тиску випробування.

Література до виконання мр №1

1. Михайлюк О.П. Задачник “Теоретичні основи пожежної профілактики технологічних процесів та апаратів” / О. Михайлюк, В. Сирих. - Харків: ХІПБ, 1998.- 119с.

2. Михайлюк О.П. Теоретичні основи пожежної профілактики технологічних процесів та апаратів / Михайлюк О.П., Олійник В.В., Мозговий Г.О. – Харків: АЦЗУ, 2004. – 407 с.

3. ДНАОП 0.00-1.07–94 Правила будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском