Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 ПСИХОЛОГІЯ БЕЗПЕКИ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
123.9 Кб
Скачать

Психологічний склад українського нараду

Життєдіяльність людини залежить від соціально-психологічного фактора стійкої спільності людей, що історично склала-ся на базі спільного економічного, соціального, релігійного, культурного, побутового життя, території, мови, тобто нації.При вивченні БЖД не можна не враховувати соціально-психологічного фактора, а саме такого його елемента, як психологія нації.

Яким Ярема в 1935 р. на українському педагогічному конгресі у Доповіді “Українська психіка” визначив типи психо-логії окремих націй незалежно від того, що переважає в її проявах: екстраверсія чи інтроверсія - світ об'єктів чи світ суб'єк-тів. Було висловлено думку, що психологія українців ближча до індуїзму (інтроверсія), ніж до американізму (екстраверсія).

Українське православ'я - нейтральне до політики, - несе в собі екстравертивний характер (поєднання з життям, пристосування до його потреб). Ми перейняті більш етичним духом християнства, ніж можливістю утвердження через нього державної влади. По І.Вишневському релігія - це духовний зміст життя особистості.

Українській нації притаманні такі особливості: а. перевага емоцій над волею й інтелектом; б. легка запальність і швидке заспокоєння; в. сентиментальність, чутливість, ліризм, що виражені в естетизмі народного життя й обрядовості; г. егоцент-ризм, прагнення особистої свободи без належних устремлінь до державності (маємо елементи державних імпульсів шляхтичів П.Сагайдачного, Б.Хмельницького, І.Мазепи, І.Виговського, П.Орлика); д. анархічний індивідуалізм - найбільший ворог єднання; е. миролюбність, відсутність схильності до насильницької експансивності, примиренство до чужої експансив-ності; ж. свободолюбність особи, яка є умовою демократизму, вільних об'єднань, федералізму.

Г.Ващенко ще в 1945 р. у праці "Виховний ідеал" дав огляд розвитку української розумової культури, за рівнем якої українці вважаються передовим народом у Європі. Його оцінка особливостей українського народу: а. схильність до синтетичного мислення, яке є найважливішою умовою творчості; б. народ багатий на красу й силу почуттів (пісні, музика);

в. охайність, чемність, гостинність, високий моральний стан; г. статева моральність.