Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Access_готовое_укр.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Запити

Для пошуку і виведення даних, що задовольняють заданим умовам, включаючи дані з декількох таблиць, створюється запит.

Типи запитів, що створюються в Microsoft Access:

  • Запити на вибірку.

  • Запити з параметрами.

  • Перехресні запити.

  • Запити на зміну (запити на створення таблиці, видалення, оновлення, додавання записів).

  • Запити SQL (запити на об’єднання, запити до серверу, керувальні запити, підпорядковані запити).

Запити забезпечують швидкий і ефективний доступ до даних, що зберігаються в таблицях. Завдяки запитам можна виконати сортування, обчислити вираження (обчислюють поля, що у таблицях Access не дозволяється використовувати), звести разом дані зі зв'язаних таблиць.

При виконанні запиту СУБД відображає результат у режимі таблиці, але цей результат не зберігається. У запиті Access зберігає тільки інструкції (програму) про те, як повинні бути організовані дані в результаті виконання запиту. Саме це й дозволяє щораз при формуванні запиту одержувати актуалізовані дані.

В Access можливе створення запитів наступних чотирьох основних типів, що дозволяють вирішувати різні завдання.

Запит на вибірку. Ці запити витягають дані з однієї або декількох таблиць і відображують їх у таблиці.

Перехресний запит. Ці запити підсумовують дані з однієї або декількох таблиць у формі електронної таблиці. Такі запити корисні для аналізу даних і створення графіків або діаграм, заснованих на сумі значень числових полів багатьох записів.

Запити на зміну. Ці запити створюють нові таблиці бази даних із таблиць запитів або вносять у таблиці значні зміни. Такі запити дозволяють додавати в таблицю нові записи або видаляти їх, або вносити зміни в записи за допомогою виражень, убудованих у конструкцію запиту.

Запити з параметрами (також називані параметризированими запитами). Ці запити повторно застосовують наявні запити, із умовами відбору, які задає користувач при звернені. Після виконання запиту з параметрами, Access відображає діалогове вікно, що пропонує користувачеві ввести нову умову відбору. Запити з параметрами фактично не є окремими запитами, оскільки функції запитів із параметрами можна додати до запитів на вибірку, запитів на зміну й перехресних запитів.

Запити на вибірку Створення простого запиту на вибірку за допомогою майстра

Майстер простого запиту на вибірку створює запити для отримання даних з полів, що відібрані з однієї або декількох таблиць або запитів. За допомогою майстра можна також обчислювати суми, кількості і середні значення для всіх записів або визначених груп записів, а також знаходити максимальне і мінімальне значение в полі. Однак неможливо обмежити кількість записів, що знаходяться цим запитом, за допомогою умов відбору.

Виконання завдання (продовження)

Створимо простий запит на вибірку, що відображає спеціалізацію лікарів, їх прізвища і дати прийомів хворих.

  1. У вікні бази даних виберіть значок Запросы в списку Объекты і натисніть кнопку Создать на панелі інструментів вікна бази даних (рис. 15). В діалоговому вікні виберіть Создание запроса с помощью мастера.

  2. Вкажіть імена таблиць Лікарі і Контроль, а також виберіть поля, дані яких необхідно використати (рис. 15). Останне діалогове вікно дозволяє або запустити запит, або відкрити його в режимі конструктора.

Рис. 15

Створення запиту в режимі конструктора

Виконання завдання (продовження)

Створемо запит, що відображає прізвища и спеціалізацію лікарів, яких відвідував хворий Іванов Б.Ю. в період з 1 березня 2011 р. по 13 березня 2011 р.

  1. У вікні бази даних виберіть значок Запросы в списку Объекты і натисніть кнопку Создать на панелі інструментів вікна бази даних, виберіть Создание запроса в режиме конструктора.

  2. У діалоговому вікні Добавление таблицы вкажіть шляхом додавання імені таблиць або запитів, на яких повинен бути оснований створюваний запит (рис. 16).

Рис. 16

  1. Далі, у відповідності з рис. 17, вкажіть поля відповідних таблиц, які будуть відображені в запиті. Для кожного з полів вкажіть також умови відбору.

Рис. 17

  1. Закрийте вікно конструктора. Збережіть зміни в запиті.

Використання умов для виконання конкретних задач в запитах

Для відбору даних по заданій ознаці в клітинку рядка Условие отбора можна вводити вирази таких видів:

Вираз

Значення

> 234

Повертає всі числа, більші за 234. Для пошуку всіх чисел, менших за 234, використовується критерій < 234.

>="Іванов"

Повертає всі записи від запису Іванов до кінця алфавіту.

Between #02.02.2012# And #01.12.2012#

Повертає дати від 2 лютого 2012 до 1 грудня 2012 (ANSI-89). Якщо в базі даних використовуються символи узагальнення ANSI-92, замість символу діеза (#) вводьте одинарні лапки ('). Наприклад: Between '02.02.2012' And '01.12.2012'.

Not "Петров"

Знаходить усі записи, де точний вміст поля не збігається зі словом «Петров». Цей критерій повертає записи, які містять інші символи, крім слова «Петров», наприклад «Петров І.А.» або «Петрова».

Not "Т*"

Знаходить усі записи, крім тих, які починаються з «Т». Якщо в базі даних використовуються символи узагальнення ANSI-92, замість зірочки (*) вводьте символ відсотка (%).

Not "*т"

Знаходить усі записи, які не закінчуються на «т». Якщо в базі даних використовуються символи узагальнення ANSI-92, замість зірочки (*) вводьте символ відсотка (%).

In(Харківська,СКД)

Знаходить у списку всі записи, які містять слова «Харківська» або «СКД».

Like "[А-Д]*"

У текстовому полі знаходить усі записи, які починаються з букв від А до Д. Якщо в базі даних використовуються символи узагальнення ANSI-92, замість зірочки (*) вводьте символ відсотка (%).

Like "*но*"

Знаходить усі записи, які містять послідовність букв «но». Якщо в базі даних використовуються символи узагальнення ANSI-92, замість зірочки (*) вводьте символ відсотка (%).

Like "Богдан Лева?"

Знаходить усі записи, які починаються зі слова «Богдан» і також містять другий рядок із 5 символів, у якому перші чотири букви — це «Лева», а остання буква невідома (позначається знаком питання). Якщо база даних використовує символи узагальнення ANSI-92, замість знака питання (?) вводьте символ підкреслення (_).

#02.02.2012#

Знаходить усі записи для 2 лютого 2012 року. Якщо база даних використовує символи узагальнення ANSI-92, візьміть дату в одинарні лапки замість символів діеза ('02.02.12').

< Date() - 30

Використовує функцію Date, щоб повернути всі дати, раніші від 30 днів тому.

Date()

Використовує функцію Date, щоб повернути всі записи, які містять сьогоднішню дату.

Between Date() And DateAdd("M", 3, Date())

Використовує функції Date і DateAdd, щоб повернути всі записи між сьогоднішньою датою і трьома місяцями від сьогоднішньої дати.

Is Null

Повертає всі записи, які містять значення null (пусте або невизначене).

Is Not Null

Повертає всі записи, які містять будь-яке значення (не значення null).

""

Повертає всі записи, які містять рядок із нульовою довжиною. Рядки з нульовою довжиною використовуються, якщо потрібно додати значення до обов’язкового поля, але значення ще невідоме. Наприклад, у полі потрібно вказати номер факсу, але в деяких клієнтів немає факсів. Тоді замість числа вводяться дві подвійні лапки без пробілу між ними ("").