Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік операцій з давальн сировиною.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать

4.2. Облік операцій з переробки давальницької сировини українського замовника

Давальницька сировина належить замовнику, він несе витрати при її придбанні, створенні, тому її вартість включається до складу валових витрат. У разі вивезення сировини за межі митної території України на переробку право власності на неї залишається у замовника. Отже, у бухгалтерському обліку давальницька сировина після вибуття її у зв’язку з вивезенням на переробку за межі України продовжує обліковуватися на балансі підприємства-замовника на субрахунку 206 „Матеріали, передані в переробку”. Факт передачі сировини виконавцю оформлюється записом за дебетом рахунку 206 та кредитом рахунку 201 „Сировина і матеріали”.

Витрати на переробку сировини, що оплачують стороннім організаціям (виконавцям), відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих після переробки, тобто включаються до вартості готової продукції. Витрати з переробки в бухгалтерському обліку формуються відповідно до П(С)БО 9 „Витрати”.

Розрахунки з виконавцем-нерезидентом України за послуги з переробки давальницької сировини обліковуються на рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. На рахунку 63 ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги як з вітчизняними, так і з іноземними постачальниками. Саме для іноземних постачальників передбачено субрахунок 632 „Розрахунки з іноземними постачальниками”. За кредитом рахунку 632 відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги; за дебетом – її погашення, списання тощо. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником у розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.

Оплата послуг з переробки давальницької сиро­вини українського замовника може бути передбачена як в грошовій формі, так і сировиною або готовою продукцією. Зовнішньоекономічним контрактом можуть бути передбачені одночасно всі три форми розрахунків за послуги з переробки.

Залежно від форми оплати послуг з переробки, у замовника формуються податкові події за цією операцією. Якщо розрахунки за послуги з переробки передбачено в іноземній валюті, то вартість таких послуг включається до складу валових витрат тільки за датою підписання акта наданих послуг (отримання послуг) з переробки давальницької сиро­вини незалежно від наявності їх оплати.

Згідно із Законом „Про податок на додану вартість” отримання послуг від нерезидента з переробки давальницької сировини є імпортом послуг і обкладається ПДВ за ставкою 20%. Після здійсненої переробки давальницької сировини виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у замовника при імпорті такої послуги буде припадати на дату списання коштів з поточного рахунку в оплату виконавцю або на дату підписання акту виконаних робіт залежно від того, яка подія відбулась раніше.

У разі, якщо події з підписання акта наданих послуг і надходження грошової оплати відбуваються в різних звітних (податкових) періодах, то на кінець такого періоду виникає заборгованість, що вира­жається в іноземній валюті.

Розглянемо порядок відображення в бухгалтерському обліку замовника операції з переробки давальницької сировини при оплаті послуг виконавця грошовими коштами.

Приклад 3..

Український замовник передає нерезиденту-виконавцю давальницьку сировину для виробництва готової продукції. Митна вартість сировини – 5000 EUR. Митна вартість готової продукції – 7500 EUR. Вартість послуг з переробки - 2000 EUR. Валютний курс становить:

- на дату митного оформлення давальницької си­ровини - 7,75 грн. за 1 EUR;

- на дату митного оформлення готової продукції - 7,65 грн. за 1 EUR;

- на дату підписання Акта виконаних робіт - 7,70 грн. за 1 EUR;

- на дату оплати послуг - 7,60 грн. за 1 EUR.

Припустимо, що ввізне мито становить 10% від контрактної вартості готової продукції. Оплата послуг з переробки здійснюється в іноземній валюті після підписання сторонами акта наданих послуг.

У бухгалтерському обліку виконавця-резидента операції з переробки сировини на давальницьких умовах відображаються такими записами (табл. 4).

Таблиця 4