Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ФІН МЕНЕДЖ удуфмт 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
318.46 Кб
Скачать

3. Вибір теми

3.1. Тема курсової роботи вибирається студентом самостійно, але повинна бути узгоджена з науковим керівником. При виборі теми студент керується тематикою курсових робіт, затвердженою кафедрою. Тематика курсових робіт наведена в додатку 1.

3.2. Викладачі – наукові керівники визначаються і затверджуються кафедрою.

3.3. Приступаючи до виконання курсової роботи, студент повинен отримати завдання по виконанню курсової роботи згідно з вибраною темою і план–графік виконання у викладача–наукового керівника.

3.4. За трудомісткістю завдання відповідають часові, що відводиться на виконання курсової роботи за робочим навчальним планом та враховує час практичної роботи на ПК.

3.5. Завдання на курсову роботу є індивідуальними і різноманітними за змістом, але однаковими за ступенем складності.

3.6. Завдання затверджуються відповідною кафедрою за поданням викладача–керівника курсової роботи і видаються студентам не пізніше ніж за півтора місяця до терміну здачі роботи.

4. Зміст, структура та обсяг курсової роботи

4.1. Після всебічного вивчення літературних джерел і практичних матеріалів студент приступає до написання курсової роботи.

Зміст роботи повинен відповідати типовій і робочій програмі курсу „Фінансовий менеджмент”. Курсова робота повинна складатися із вступу, трьох розділів, закінчення (висновку), списку використаної літератури, додатків.

Вступ – це частина курсової роботи обсягом дві–три сторінки, з яких і починається нумерація (4, 5, 6). В даній частині роботи необхідно зазначити:

  • актуальність теми на сьогоднішній день;

  • важливість проблеми, яка вибрана для дослідження;

  • яка мета роботи, завдання автора роботи щодо досягнення мети (завдання співпадає з пунктами розширеного плану, по якому студент буде виконувати роботу);

  • як тема розглянута в літературі, пресі (короткий огляд літератури, оцінка повноти, глибини розкриття теми в цій літературі);

  • чому студент вирішив саме в такій послідовності розкрити тему.

Розділи курсової роботи повинні бути пов’язані один з одним або доповнювати один одного і становити певну цілісність. Теоретичні і методичні положення, викладені в першому розділі, є вихідною точкою для аналізу явищ в другому розділі. В свою чергу, дані цього аналізу, а також теоретичні, передумови – основа рекомендацій, що висвітлюється в заключному третьому розділі роботи. Кожний розділ має мати не менше семи сторінок.

Перший розділ – загальнотеоретичний. У цьому розділі повинен бути огляд методів дослідження обраної проблеми. На основі знань з фінансового менеджменту студент розглядає різні точки зору щодо даної проблеми і визначає свою власну думку. Тут також необхідно вказати народногосподарську важливість проблеми загалом і значення досліджень для конкретного підприємства чи об’єднання (без докладних розрахунків і обгрунтувань які подаються у наступних розділах).

В другому розділі слід дати характеристику об’єкту дослідження. При цьому необхідно зазначити розміри підприємства, його структуру, дати техніко–економічну характеристику господарським зв'язкам, показати сфери збуту продукції (послуг), вказати особливості організації виробництва.

Основне завдання другого розділу - представити результати аналізу показників в аспекті проблеми, що досліджується. В процесі вивчення проблеми визначається дійсне становище підприємства з сторони проблеми, виявити недоліки та їх причини. Тому другий розділ практично–прикладний, який створюється на основі ретельно вивченого, підібраного, проаналізованого матеріалу конкретного підприємства (фірми), органазіції з використанням інформації динаміки розвитку, що базується на статистичних даних цих суб’єктів, визначаються проблеми, недоліки, пропозиції, обґрунтовуються ті чи інші фінансові категорії, процеси, напрямки діяльності, методики вдосконалення і т.д.

У третьому розділі розробляються та аргументуються заходи щодо підвищення ефективності управління фінансами. Кожний із запропонованих захід необхідно обгрунтувати.

Висновки і пропозиції – найбільш показова і відповідальна частина роботи. Більшість з тих, хто знайомиться із завершеною роботою, в першу чергу звертають увагу на висновки, які повинні носити лаконічний конретний характер. В них повинні бути відображений основний зміст проведеного дослідження, його результати. Висновки передбачають:

  • резюме роботи;

  • аналіз виконання поставлених у вступі завдань, узагальнення досліджень на базі підприємства;

  • пропозиції автора роботи щодо удосконалення діяльності досліджуваного об'єкту, управління фінансами, напрямків та ефективності використання ресурсів, методики оцінки і т.д.

Цей розділ має мати 8–12 сторінок.

В цілому кожен розділ має мати закінчену думку, містити невеликий висновок.

Додатки повинні об’єднувати первинні документи, графіки, таблиці, розрахунки, рисунки, на які в самому тексті повинні бути посилання. Усі додатки повинні бути пронумеровані, підписані.

У список використаної літератури включають тільки ті джерела, які були використані в курсовій роботі. Список складається відповідно встановленим правилам бібліографічного опису.