Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туреччина.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
884.22 Кб
Скачать

2. Рейтингові позиції у міжнародній торгівельній системі

Цей розділ містить рейтингові показники Туреччини за наступними показниками як: умови для торгівлі, привабливість для бізнесу, рівень свободи та конкурентоспроможності, показники росту, експорту, імпорту та інших позицій за підрахунками різноманітних рейтингових світових агенств.

1. Умови торгівлі оцінюють за індексом економічної свободи - показником, який щорічно розраховується Wall Street Journal (www.wsj.com) і Heritage Foundation (www.heritage.org) для більшості країн світу.

За цим рейтингом Туреччина знаходится 67 позицію в світі.

В розгорненому вигляді макроекономічні показники країни мають наступні бали:

Значення індексу Туреччини можна розглянути у порівнянні з середніми світовим та регіональним, а також з індексами найбільш вільних країн:

Порівняно зі світовим показником, економічна свобода Туреччини вища, але трохи поступається середньому регіональному показнику. Відставання Туреччини від світових лідерів становить майже 20 пунктів.

Legatum Prosperity Institute (www.prosperity.com) пропонує власні рейтинги визначення добробуту країн. Туреччина в цьому рейтингу знаходиться аж на 75 місці, маючи низькі рівні окремих чинників.

На даній діаграмі зображені графіки порівняння Туреччини та лідера Норвегії.

2. Рейтинг привабливості країни для бізнесу оцінюється з допомогою розрахунку індексу легкості ведення бізнесу (англ. Ease of Doing Business Index) — індексу задля порівняння простоти підприємницької діяльності між країнами світу, що укладається Світовим банком на основі річних даних (www.doingbusiness.org).

В цьому рейтингу Туреччина займає 71 сходинку, але робить певні кроки для просування в цьому списку вгору, про що каже незначне підвищення на 2 позиції порівняно з попереднім роком.

3. Рівень конкурентоспроможності дає нам звіт про глобальну конкурентоспроможність, що являє собою доповідь Всесвітнього економічного форуму кожного року на основі «Глобального індексу конкурентоспроможності».(www.weforum.org)

За цією таблицею видно, що Туреччина має невисокий рівень конкурентоспроможності та посідає 61 позицію в рейтингу, поступаючись лідерові Швейцарії 1.38 пункти загальної оцінки конкурентоспроможності.

4. Ефективність нормативно-правового регулювання

Тягар державного регулювання [1 = надзвичайно обтяжливі, 7 = не обтяжливі взагалі] (2009-10 середньозважений показник) (www.weforum.org)

Правова незалежність [1 = сильний вплив, 7 = повністю незалежні] (www.weforum.org)

5. Ввп та ввп на душу населення.

Валовий внутрішній продукт в млн. доларів США (2009) (www.worldbank.org)

Валовий внутрішній продукт в мільярдах доларів США (2009) (www.weforum.org)

Валовий внутрішній продукт на душу населення у доларах США (2009) (www.weforum.org)

Частка експорту товарів і послуг у відсотках від валового внутрішнього продукту (2009) (www.weforum.org)

Частка імпорту товарів і послуг у відсотках від валового внутрішнього продукту (2009) (www.weforum.org)

Рейтинг країн за обсягом ВВП на душу населення за версіями МВФ, Всесвітнього Банку та ЦРУ. (2008)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]