Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універс.освіта ЗО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

2. Професія економіста як вид практичної діяльності.

У сучасний час Україна, відчуває нагальну потребу в цілісній перебудові економіки, яка шляхом адаптації та поступової трансформації від планової економіки радянських часів дожила до нашого часу. Однак, навіть якщо максимально набли­зити сучасну економіку нашої країни до європейських стандартів – пережитки старої си­стеми все одно стануть перошодю дн по­дальшої інтеграції з іншими економічнимим системами. Оскільки в недалекому майбутньому Україна планує стати членом Світо­вої Організації Торгівлі (СОТ), то очевид­ним стане брак кваліфікованих спеціалістїв, які змогли б на перших етапах спутувати посередниками між різни­ми економічними системами, а згодом – повністю перелаштувати керівні економічні принципи на більш сучасні, за якими Україна зможе досягнути статусу країни з розвину­тою економікою.

Слово “економіст” походить від давньогрецького слова “економія”, що в перекладі означає керування господарством. Тому загальноприйнятий термін “економіка” тлумачиться як ощадливий і турботливий спосіб ведення господарства. Економічна наука вивчає всю сукупність взаємин людей, пов'язаних з виробництвом, розподілом, обміном та споживанням продукції, товарів, послуг. Професійна діяльність економістів спрямована на організацію та керування роботою численних господарських ланок, починаючи з економічного комплексу країни і закінчуючи окремими підприємствами й організаціями. Головним змістом роботи економіста є збір й обробка інформації про економічні явища і процеси; аналіз ходу і результатів економічної діяльності; планування економічної діяльності і прогноз її успішності; координація взаємодії окремих елементів господарського механізму; контроль виконання планових завдань.

Предметом праці економіста є цифри та статистична інформація, що він обробляє й аналізує за допомогою відповідних комп'ютерних програм. Джерелом їхнього надходження є статистичні чи нормативні довідники, матеріали звітів.

Результатом праці служать різноманітні стратегічні та поточні плани, комплекси заходів, аналітичні записки, пропозиції, спрямовані на об'єктивну оцінку господарської діяльності підприємства, чи установи, організації і підвищення її ефективності.

Характер праці будь-якого економіста – індивідуальний. Майже весь день робітник - економіст працює в кабінеті за письмовим столом і за комп'ютером. Він має постійне робоче місце, відповідає за конкретні напрямки роботи, має чітко позначені функціональні обов'язки. Економіст може займатися розробкою бізнес-планів, пошуком інвесторів, партнерів і ринків збуту, реєстрацією фінансових операцій, вивченням попиту та пропозицій на товарну продукцію. Він оцінює також доцільність проведення того чи іншого технічного заходу.

“Економіка підприємства” – провідна спеціальність з напряму “Економіка підприємства”. В межах зазначеної спеціальності майбутні фахівці набувають професійних знань, умінь та навичок з аналітичної, планової, організаційної, контрольної, експертної, інформаційно-консультативної, науково-дослідної та інших видів  діяльності підприємств торгівлі, ресторанного господарства, сфери послуг, харчової промисловості та інших галузей, які різняться формами власності та організаційно-правовим статусом, державних та недержавних установ.

Сферами використання та можливості працевлаштування економістів є такі види діяльності: аналітична, планова, організаційно-управлінська, контрольна, інформаційно-консультаційна, експертна, науково-дослідницька та освітня у: підприємствах, установах та організаціях торгівлі, ресторанного господарства, сфери послуг та інших, що працюють на ринках споживчих Фахівці з економіки підприємства працюють на підприємствах та в установах різних форм власності.

Професіонали-економісти, підготовлені у ХДУХТ, здатні до роботи на державній службі; в галузевих і місцевих органах управління; в галузі економіки на підприємствах різних галузей народного господарства, включаючи структурні виробничо-торговельні підрозділи, різних розмірів і форм власності та організаційно-правових форм господарювання, їх об’єднаннях; комерційних структурах; у системі оптової торгівлі, а також у проектно-дослідних інститутах; центрах зайнятості; органах приватизації; у маркетингових фірмах; на товарних і фондових біржах; брокерських конторах; в інформаційно-обчислювальних центрах; у інвестиційних і страхових компаніях; консалтингових і аудиторських фірмах.

Вони можуть працювати в системі підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації спеціалістів з базової та фахової освіти, займатися підприємницькою діяльністю.

Бакалавр із напряму підготовки "Економіка підприємства" за місцем роботи може займатися широким колом питань, опанувавши наступні напрями професійної діяльності:

- дослідження тенденцій і перспектив розвитку підприємств різних форм власності та організаційно-правових форм;

- застосування і удосконалення економічних методів управління, управління інноваційними та інвестиційними процесами на підприємстві;

- дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища діяльності з метою розробки стратегії розвитку підприємства;

- здійснення розрахунків основних економічних показників роботи підприємств та аналізу ефективності його господарсько-фінансової діяльності;

- визначення стратегічних цілей, опрацювання основних методів планування та прогнозування діяльності підприємства;

- формування комерційних зв'язків, взаємодія з діловими партнерами;

- вміння розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення діючого економічного механізму, забезпечення розширеного самовідтворення підприємства на основі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку.

- розробка програми та реалізація роботи із створення економічної служби;

- проведення консультативної діяльності.

Професійне призначення магістра з економіки підприємства визначається його знаннями, уміннями і навичками для виконання аналітичної, планової, експертної, дослідної, організаційної, економічної діяльності, що пов'язана з науковим забезпеченням реалізації економічної стратегії України, поточним і перспективним плануванням та регулюванням економічної діяльності суб'єктів господарювання, відповідно до одержаної спеціалізації.

Магістр з економіки підприємства працює як провідний фахівець на різних рівнях:

загальнодержавному - в міністерствах, відомствах та установах, що здійснюють економічні, науково-технічні, комерційні зв'язки;

регіональному - в організаціях та установах, управліннях і відділах регіонального рівня;

обласному, муніципальному і районному - в державних адміністраціях і органах місцевого самоврядування;

структурах позабюджетного сектора.

Магістр з економіки підприємства – це фахівець вищого освітньо-кваліфікаційного рівня, який на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста здобув поглиблені спеціальні уміння та знання інноваційного характеру в обсязі, необхідному для здійснення наукових досліджень, економічного, системного та порівняльного аналізу ситуацій на окремих ринках та в окремих галузях національної економіки, має навички продукування нових знань для вирішення проблемних професійних завдань у сфері економіки.

Магістр з економіки підприємства – це фахівець, призначений до виконання науково-дослідних, педагогічних та керівних функцій, пов'язаних із здійсненням економічних відносин. Клас професійних задач, які вирішує магістр, передбачає діяльність відповідно до складного алгоритму, який містить процедуру аналізу ситуації, конструювання завдань і створення механізму їх розв'язання.

Об'єктами працевлаштування магістрів мають бути підприємства, установи і організації, які працюють на ринках споживчих товарів, на ринку послуг, фінансовому ринку та інших ринках; спеціалізовані науково-дослідні інститути; науково-експертні групи органів державної влади; банківські та фінансово-кредитні установи; податкові адміністрації; спеціалізовані фінансові та інвестиційні фірми; маркетингові фірми; товарні, валютні і фондові біржі, брокерські контори; інвестиційні, трастові, майнові, пенсійні фонди; центри зайнятості, страхові компанії; консалтингові і аудиторські фірми; вищі навчальні заклади, технікуми; коледжі, ліцеї.

Магістр може працювати в системі підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації спеціалістів з базової та фахової освіти, може займатися підприємницькою діяльністю.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика (ОКХ) випускника Харківського державного університету харчування та торгівлі є нормативним документом, в якому узагальнюється зміст освіти, відображаються цілі освітньої та професійної підготовки, визначається місце фахівця у структурі господарства держави і вимоги до його компетентності, інших соціально важливих властивостей та якостей.

ОКХ є складовою галузевої компоненти державних стандартів вищої освіти, в якій узагальнюються вимоги з боку держави, світового співтовариства та споживачів випускників до змісту освіти і навчання. ОКХ спеціаліста відображає соціальне замовлення на підготовку фахівця з урахуванням аналізу професійної діяльності та вимог до змісту освіти і навчання з боку держави та окремих замовників фахівців.

ОКХ встановлює галузеві кваліфікаційні вимоги до соціально-виробничої діяльності спеціаліста зі спеціальності «Економіка підприємства» та державні вимоги до властивостей та якостей особи, яка здобула певний освітній рівень відповідного фахового спрямування. Освітньо-кваліфікаційна характеристика (ОКХ) випускника вищого навчального закладу є державним нормативним документом, який встановлює:

систему та обсяг умінь та навичок з урахуванням національних та світових надбань;

професійне призначення, кваліфікацію і умови використання фахівця з вищою освітою за спеціальністю «Економіка підприємства»;

систему професійних знань, навичок і вміння вирішувати конкретні завдання економічної діяльності, забезпечену змістом і організацією навчально-виховного процесу в університеті;

сукупність і рівень сформованості вмінь і знань, необхідних для вирішення соціально-професійних і професійних задач;

відповідальність університету за якість освітньої та професійної підготовки фахівців;

вимоги до атестації випускників вищих навчальних закладів.

Узагальнений об'єкт діяльності економіста – економічні процеси функціонування та розвитку підприємств та організацій всіх видів діяльності та форм власності.

Спеціаліст підготовлений до роботи за такими видами економічної діяльності згідно ДК 009-96:

оптова торгівля і посередництво у торгівлі;

роздрібна торгівля; ремонт побутових виробів та предметів особистого вжитку;

фінансове посередництво;

страхування;

допоміжна діяльність у сфері фінансів та страхування;

послуги, надавані переважно юридичним особам;

діяльність віднесена до компетенції держави;

курирування діяльності у сфері економіки (міжнародний аспект);

надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту;

освіта.

Фахівець здатний виконувати професійні роботи і може займати первинні посади, перелік яких наведено в табл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]