Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация судових та правоохороних органив. С....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

2.2 Місцеві суди

Місцеві загальні суди є судами першої інстанції і розглядають справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності: кримінальні і цивільні справи, а також справи про адміністративні правопорушення. Суд першої інстанції – це суд, який має право на винесення вироку у справі. Сторонами у справах, що випливають з цивільних правовідносин, виступають фізичні особи між собою, юридичні особи з позовами до фізичних осіб і фізичні особи з позовами до юридичних осіб. Місцевими загальними судами є районні, районні в містах, міські і міськрайонні суди, а також військові суди гарнізонів.

Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя. В основі територіального розміщення м ісцевих господарських судів лежить дещо інший принцип – вони створені й існують в кожному обласному центрі України, в столиці Криму Сімферополі, а також у містах Києві і Севастополі. Місцевими адміністративними судами є окружні суди, що створюються відповідно до Указу Президента України в округах. На теперішній час система окружних судів ідентична господарським.

Місцевий суд складається із суддів місцевого суду, голови і заступника голови суду. У місцевому суді, у якому кількість суддів перевищує п'ятнадцять, може бути призначено більш одного заступника голови суду. Кількість суддів у кожному місцевому суді визначається Президентом України за поданням Голови Верховного Суду України, чи голови вищого спеціалізованого суду, чи Міністра юстиції України. Місцевий суд складається не менш ніж з трьох суддів.

Перебування судді на адміністративній посаді не звільняє його від здійснення повноважень судді відповідного суду. Звільнення судді від адміністративної посади не припиняє його повноважень судді. Припинення ж повноважень судді автоматично звільняє його від адміністративної посади.

Місцеві адміністративні суди розглядають адміністративні справи, пов'язані з правовідносинами в сфері державного управління і місцевого самоврядування (справи адміністративної юрисдикції).

Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їхньої підсудності. Сторонами у справах, що випливають з господарських відносин, виступають юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

Суддя місцевого суду здійснює:

1) правосуддя в порядку, установленому процесуальним законом;

2) процесуальні дії й організаційні заходи з метою забезпечення розгляду справи;

3) контроль, відповідно до закону, за своєчасним зверненням до виконання судових рішень, ухвалених під його головуванням;

4) інші передбачені законом повноваження.

Голова місцевого суду:

1) здійснює організаційне керівництво діяльністю суду;

2) визначає обсяг обов'язків заступника (заступників) голови суду;

3) на підставі акта про призначення на посаду судді, або обрання суддею безстроково, чи припинення повноважень судді видає відповідний наказ;

4) приймає на роботу і звільняє працівників апарата суду, привласнює їм ранги державного службовця у встановленому законом порядку, застосовує засоби щодо їхнього заохочення та накладає дисциплінарні стягнення;

5) здійснює заходи щодо забезпечення формування складу народних засідателів;

6) організує ведення судової статистики;

7) організує роботу з підвищення кваліфікації працівників апарата суду;

8) представляє суд у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами й організаціями;

9) здійснює інші передбачені законом повноваження.

Голова місцевого суду з питань, що відносяться до його повноважень, видає накази і розпорядження. Голова місцевого суду має заступника (заступників).