Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник на МОН. укр. мова!!!.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Запрошення

Запрошення є поширеним документом, що тою чи іншою мірою стосується діяльності практично всіх організацій, особливо комерційних структур. Запрошення – це коротке повідомлення про певну подію і запрошення взяти у ній участь. Адресується конкретній особі, може мати різноманітне обрамлення, довільний текст. За змістом і формуляром запрошення подібне до службового листа та оголошення про майбутню подію.

Запрошення бувають іменні (вони вимагають документа, що засвідчує запрошену особу) та неіменні – офіційна листівка (запрошення) є вхідною перепусткою на урочисті збори, засідання з певного приводу, наукову конференцію, святкову подію, на концерт чи вечір відпочинку.

Реквізити:

1. Назва виду документа.

  1. Звертання до адресата (у формі кличного відмінка).

  1. Текст, в якому вказуються:

  • дата й час події;

  • місце;

  • порядок денний, тематика події;

  • прізвища доповідачів з кожного питання;

  • прізвище й телефон відповідальної особи;

  • маршрут проїзду.

  1. Підпис.

  1. Печатка (при потребі).

Зразок:

Запрошення Шановна Ольго Володимирівно!

Міністерство України у справах сім’ї та молоді спільно з обласною службою у справах неповнолітніх Запорізької облдержадміністрації проводять „круглий стіл” на тему „Тютюн, алкоголь, наркотики в молодіжному середовищі: вживання, залежність, ефективна профілактика”.

Запрошуємо Вас узяти участь у роботі „круглого столу”, засідання якого відбудеться 19 грудня 2006 р. о 14 год. в актовій залі комунального закладу „Запорізький обласний притулок для неповнолітніх” (вул. Осипенко, 24).

Телефон для довідок: 061-456-56-87

З повагою спеціаліст обласної служби у справах неповнолітніх О.А.Дяченко.

ЗАЯВА

Заява – документ щодо особового складу, який містить прохання особи (особиста заява) або установи (службова заява) щодо здійснення своїх прав або захисту інтересів.

Реквізити:

  1. Адресат (з великої літери праворуч) – посада, назва установи, звання, прізвище та ініціали посадової особи, на ім’я якої подається заява, у давальному відмінку, використовуючи паралельні закінчення –ові (еві, -єві) та –у, (-ю).

  1. Адресант (без прийменника з малої літери) – посада, звання, назва закладу (підрозділу), прізвище, ім’я та ім’я по батькові особи, яка звертається із заявою, у родовому відмінку (без крапки в кінці останнього слова).

  1. Назва виду документа (з великої літери без крапки).

  2. Текст.

5.Підстава (додаток): перелік документів, доданих до заяви на підтвердження її правомірності.

  1. Дата (переважно словесно-цифровим способом).

  1. Підпис.

Заява пишеться власноручно в одному примірнику. Різ­новидами заяви є: заява-зобов'язання (прохання про надання позики), заява про відкриття рахунка, про прийн­яття на роботу, позовна заява тощо.

Заява-зобов'язання оформлює кредитування за спеціаль­ними позиковими рахунками і є різновидом термінового зобов'язання. Заява-зобов'язання може складатися у ході виробничо-господарської діяльності, коли у підприємств та організацій виникає потреба у додаткових оборотних кош­тах, які задовольняються за рахунок банківських кредитів.

Зразок 1.