Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зауваження РЄ Герман.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
180.74 Кб
Скачать

17. Статті, що повторюються

Існує кілька Статей, що повторюються у Проекті Закону. Тут наведено кілька прикладів.

- Стаття 33 визначає детальний перелік прав та обов’язків підозрюваного. У Статті 34 наведений майже ідентичний перелік прав та обов’язків підсудного.

- Статті 36 (2) та 69 (4), в яких йдеться про конфлікт інтересів, що може бути у захисника відповідача, майже повністю перекриваються.

- Статті 294 (2) та 302 (5), в яких визначається обов’язок судді підтримувати порядок у судовій кімнаті, майже ідентичні.

- Стаття 347 (2) стосовно обов’язку судді виходити у дорадчу кімнату повторює те, що вже було сказано у Статті 340 (1).

- Стаття 391 (3) про обов’язки присяжного повторює те, що вже було сказано у Статті 398 (2) пункт 1.

- Статті 392 та 403 (1), щодо суду присяжних є ідентичними.

- Стаття 398 (1) пункт 2, стосовно прав присяжних ставити запитання містить положення, що знаходяться у Статті 403 (7).

Повторення того, що вже було сказано раніше, справляє враження, що проект має на меті створення педантичного „бухгалтерського” підходу. Це не відповідає типовим підходам, що використовуються у європейському законодавстві. Європейські кодекси короткі і лаконічни, в них звертається увага лише на те, що є необхідним.

18. Статті, в яких йдеться про очевидне

Значна частина статей Проекту містить інформацію, яка є очевидною. Знову ж таки, лише декілька прикладів:

- У Статті 16 (5) вважається за необхідне забезпечити “щоб підсудний міг вільно розпоряджатися своїми процесуальними правами, як визначено у даному Кодексі”. Не зрозуміло, навіщо підсудному потрібна ця інформація.

- Стаття 81 пояснює у дрібних деталях, що повинно міститися у записах. Більшість з того, що тут сказано, є таким, що розуміється само собою. Необхідно врегулювати ці деталі, це може бути зроблено у зводі правил, що додаються до Кодексу.

- Стаття 94 визначає часовий ліміт як “кінцевий термін для проведення процесуальних дій”. Чи є підстави передбачати, що особи, які працюють в царині адміністрування кримінального права, не знають цього?

- Стаття 191 (1) говорить, що “допит – це процесуальна дія, спрямована на отримання інформації”. Хочеться запитати, а на що ще може бути спрямований допит?

Такі положення перевантажують Проект зайвою інформацією. Як вже говорилося вище, Кодекс повинен містити лише необхідну інформацію.

III. Коментарі до окремих положень Проекту

1. Народні засідателі – Стаття 22 (4)

Згідно зі Статтею 22 (4), народні засідателі мають усі права судді. Як вже було зазначено, згідно з II, 10, c), це загальне твердження залишає без відповіді питання, яке повинно бути висвітленим у Проекті Кодексу. Більш того, слід дати відповіді на наступні запитання:

- Чи повинні народні засідателі мати право читати обвинувальний акт?

- Чи повинні вони мати право перевіряти усю або частину матеріалів досудового слідства?

- Стаття 320 (10) передбачає, що підчас судового слухання головуючий суддя може ставити додаткові запитання свідкам. Звідси випливає припущення, що народні засідателі не можуть ставити запитання свідку. Проблема полягає в тому, що не зрозуміло, що повинні робити народні засідателі якщо щось залишається незрозумілим для них. Чи можуть вони вимагати у головуючого судді права на те, щоб поставити додаткові запитання?