Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нарисна геометрія лек..doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
4.47 Mб
Скачать

4.2. Перетин циліндра проектуючими площинами

Залежно від положення січної площини відносно циліндричної поверхні утворюються різні фігури перерізу:

а) якщо площина паралельна до осі циліндра, то утвориться прямокутник, складений з двох твірних циліндра та двох відрізків - ліній перетину основ циліндра заданою площиною (у випадку, якщо площина дотична до циліндра, переріз вироджується в лінію);

б) якщо площина перпендикулярна до осі циліндра, то фігурою перерізу буде коло: діаметр кола дорівнює діаметру циліндра;

в) якщо січна площина проходить під кутом до осі циліндра, то в перерізі буде еліпс, або його частина.

На рис. 4.2 наведено приклад побудови трьох проекцій та дійсної величини фігури перерізу прямого кругового циліндра фронтально-проектуючою площиною Σ, яка перетинає усі його твірні.

Рисунок 4.2

Спочатку знайдені проекції характерних точок 12 (найнижча і крайня ліва), 22 – найвища і крайня права, передня 42 та задня 32 фронтальні проекції яких збігаються з проекцією його осі.

За знайденими проекціями точок знаходимо їх інші проекції. Так як для побудови довільної замкнутої плоскої кривої лінії мінімальною і достатньою кількістю точок є 8, то коло основи поділене саме на 8 рівних частин. Так як циліндр є проектуючим, то точки 11, 21, 31, 41 знаходяться на колі основи циліндра на горизонтальній проекції. Проекції проміжних точок поділу кола основи 51, 61, 71 та 81 підняті по лініях зв’язку і отримані їх проекції.

Профільна проекція зрізаного циліндра побудована з використанням постійної прямої К0. Так як при побудові верхня частина циліндра умовно відкидається, то вона наведена тонкою лінією, а нижня – суцільною основною. Дійсна величина фігури перерізу (еліпса) побудована суміщенням площини ∑ з горизонтальною площиною проекцій. Так як у просторі кут між слідами дорівнює 90°, то суміщене положення сліду Σ2С збігається з віссю ОХ. Суміщене положення фронтальних проекцій точок еліпса побудоване повертанням їх радіусом, рівним відстані від точки збігу слідів Σх до кожної з них на фронтальній проекції.

На рис.4.3 побудовано дві проекції та дійсну величину фігури перерізу прямого кругового циліндра фронтально-проектуючою площиною Ф, яка проходить через основу циліндра. В результаті перерізу утвориться фігура, утворена частиною еліпса та частиною хорди основи циліндра. Спочатку (без додаткової побудови) знайдені характерні точки 1 (найнижча ліва передня), 2 (найнижча ліва задня) та найвища права 3. Далі взяті довільні проекції точок 62 72 і знайдені їх горизонтальні проекції.

Рисунок 4.3

За знайденою мінімальною кількістю точок (семи) поверхні циліндра способом заміни площин проекцій побудована дійсна величина фігури перерізу. Для цього площина π1 замінена на π52х25). Так як еліпс та його частина – симетричні відносно великої осі фігури перерізу, то спочатку побудована нова проекція великої його осі на відстані від х25, рівній відстані від осі х12 до її горизонтальної проекції, тобто 323531311y3 використані координати у цих точок. Аналогічно побудовані проекції всіх точок 15, 25, ....75.