Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
58.22 Кб
Скачать

Перелік визначень до модуля 1:

  1. Абстрагування — відволікання від несуттєвих рис, властиво­стей та відношень об'єкта і зосередження уваги на тих рисах, властивостях і відношеннях, які є суттєвими для пізнання певно­го процесу та явища.

  2. Аналіз — уявне розчленування об'єкта дослідження на скла­дові (сторони, ознаки, властивості, риси, функції, відношення) та вивчення кожної з них окремо.

  3. Дедукція — метод наукового пізнання, коли на основі знань щодо загального робиться умовивід щодо окремого.

  4. Діалектика матеріалістична — учення, метод пізнання та рево­люційного перетворення дійсності, розроблені К. Марксом та Ф. Енгельсом на основі законів єдності та боротьби протилежностей, переходу кількісних змін в якісні та заперечення заперечення.

  5. Економіка поняття, яке нині застосовують у таких значен­нях: а) онтологічний аспект: ринкове господарство певної краї­ни, групи країн або всього світу; сфера господарської життєдіяль­ності людини, у якій створюються, розподіляються, обмінюються і споживаються життєві блага; система виробничих відносин між людьми у сфері виробництва, розподілу, обміну і споживання життєвих благ; б) гносеологічний аспект: економічна наука про економічні явища та процеси, а також економічну поведінку основних економічних суб'єктів в умовах обмеженості економіч­них ресурсів.

  6. Економічна політика — система економічних ідей, цілей, зав­дань і засобів їх досягнення, а також практична діяльність щодо їх реалізації.

  7. Економічний експеримент — штучне відтворення економічних процесів і явищ з метою вивчення їх за оптимально сприятливих для, перевірки обґрунтованості наукових теорій та надання реко­мендації щодо їхнього подальшого практичного застосування.

  8. Економічні закони — відображення найсуттєвіших, стійких, постійно повторюваних причинно-наслідкових зв'язків між еко­номічними явищами та процесами.

  9. Економічні принципи — теоретичні узагальнення, що містять припущення та усереднення, які відображають певні тенденції розвитку економічної системи.

  10. Індукція метод наукового пізнання, коли на основі відомостей щодо окремого робиться умовивід щодо загального.

  11. Економічні категорії — абстрактні, логічні, теоретичні поняття, які в узагальненому вигляді виражають родові ознаки певних економічних явищ і процесів.

  12. Класична школа політичної економії — перша наукова шко­ла, що започаткувала теоретичні основи економічної науки. Ґрун­тується на ідеології ринкового лібералізму, розкритті саморегулюючих можливостей ринку, обґрунтуванні політики природної свободи (Laissez-faire) та невтручання держави в економіку.

  13. Макроекономічна теорія – частина економічної теорії, що вивчає закономірності функціонування господарства в цілому, тобто на рівні національної економіки.

  14. Мікроекономічна теорія — розділ економічної теорії, що ви­окремився в самостійну теоретичну економічну науку наприкінці XIX ст. в межах неокласичного напряму; вивчає поведінку еконо­мічних суб'єктів, різні типи ринкових структур, умови часткової та загальної ринкової рівноваги.

  15. Моделювання — опосередкований метод економічного дослі­дження, коли оригінальний об'єкт аналізу замінюється ідеаль­ним — моделлю, що існує у відповідній знаковій формі, функціональними законами логіки та відображає реальні процеси матеріаль­ного світу.

  16. Синтез — уявне поєднання в єдине ціле розчленованих аналі­зом частин.

  17. Узагальнення — метод пізнання, за допомогою якого здійсню­ється сходження від одиничних до особливих і загальних ознак та властивостей певної групи чи класу об'єктів.

  18. Виробництво — це спосіб поєднання економічних ресурсів — землі, праці, капіталу — та їх узгодженого, цілеспрямованого використання, перетворення речовин природи в ті форми, які потрібні для споживання.

  19. Обмін — відносини, завдяки яким товари та послуги рухаються від виробників до споживачів. Цей рух здійснюється за допомогою грошей.

  20. Розподіл — це відносини, що визначають частку кожного члена виробництва в сукупності благ, що споживаються.

  21. Споживання — використання доходів і реалізація тих корисностей, що їх мають товари та послуги.

  22. Гранична корисність — додаткова корисність, або задоволення, одержуване людиною від споживання ще однієї одиниці конкретного блага.

  23. Економічний інтерес — реальний, зумовлений економічними відносинами та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій людей щодо задоволення потреб.

  24. Економічні потреби — ставлення людей до економічних умов їх життєдіяльності, котрі дають їм задоволення, насолоду або втіху і які спонукають людей до діяльності, щоб мати і володіти такими умовами.

  25. Закон зростання потреб — невтомне бажання людей мати все більше матеріальних благ і послуг, які дають їм насолоду, тобто задовольняють їхні зростаючі потреби.

  26. Закон спадної граничної корисності — зменшення граничної корисності в міру споживання людиною кожної додаткової одиниці певного продукту.

  27. Засоби виробництва — створені людиною в процесі виробництва засоби праці та предмети праці.

  28. Земля, чи, більш широко, природні ресурси, — дар природи для виробничих процесів.

  29. Корисність — ступінь задоволення або при­ємності, які отримує конкретна людина від споживання того чи іншого товару або послуги.

  30. Межа виробничих можливостей — максимальний обсяг продукції, що її може виробити економіка за даного рівня технологічного розвитку і наявних факторів виробництва.

  31. Праця як фактор виробництва є фізичною та інтелектуаль­ною діяльністю людини, спрямованою на виробництво еконо­мічних благ і надання послуг.

  32. Капітал — це економічний ресурс, що визначається як су­купність усіх технічних, матеріальних і грошових засобів, ви­користовуваних для виробництва товарів та послуг.

  33. Земля як фактор виробництва включає в себе саму землю, а також лісові й водні ресурси, родовища корисних копалин та інші природні багатства, що використовуються у виробничому процесі.

  34. Підприємницька здібність — особливий вид людського капіталу, представленого діяльністю з координації і комбінування всіх інших факторів виробництва.

  35. Потреба — категорія, що відбиває ставлення людей до умов їх життєдіяльності, а звідси визначає і поведінку.

  36. Власність це сукупність економічних відносин, що виника­ють з приводу привласнення засобів виробництва та його резуль­татів.

  37. Економічна система — сукупність взаємопов'язаних і певним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства. її складовими є ре­сурси, економічні відносини, включаючи поведінку суб'єктів еко­номіки, та результати економічної діяльності.

  38. Засоби (знаряддя) праці — річ або комплекс речей, за допомо­гою яких людина перетворює предмети праці у таку форму, яка здатна задовольняти її потреби.

  39. Предмети праці — всі ті об'єкти природи, на які спрямована праця людини; вони становлять матеріальну основу майбутнього продукту.

  40. Продуктивні сили — ресурси, що продукують (виробляють) економічні блага, необхідні для задоволення людських потреб. За марксистською концепцією, продуктивні сили включають засоби виробництва та людей з їх знаннями, навичками, кваліфікацією.

  41. Суспільний поділ праці — спеціалізація виробників на певній виробничій діяльності.

  42. Вартість товару - уречевлені в товарі витрати факторів вироб­ництва, пов'язані з його створенням.

  43. Мінова вартість – здатність товару обмінюватись на інший товар у певних пропорціях.

  44. Споживна вартість – здатність товару задовольняти потреби людини.

  45. Виробнича функція технологічне співвідношення, що висвітлює залежність між сукупними витратами факторів виробничих ресурсів і максимально можливим обсягом випуску про­дукції.

  46. Економічна ефективність — досягнення вироб­ництвом найбільших результатів при найменших витратах живої та уречевленої праці або зниження сукупних витрат на одиницю продукції.

  47. Суспільне виробництво — організована спільна діяльність лю­дей, спрямована на перетворення предметів і сил природи з метою задоволення людських потреб (індивідуальних й суспільних).

  48. Товар — продукт людської праці, призначений не для власно-і о споживання, а для обміну.

  49. Фактори виробництва — економічні ресурси, необхідні для здійснення виробничого процесу зі створення як матеріальних, так і нематеріальних благ. Структура факторів виробництва різ­ними школами економічної думки висвітлюється по-різному: класики поділяли фактори виробництва на землю, працю, капітал марксисти — на особові (робоча сила) і матеріально-речові (засоби виробництва); маржиналісти — на землю, працю, капі­тал, підприємницькі здібності.

  50. Гроші – особливий товар, який виконує функцію загального еквіваленту і через який вимірюється вартість усіх інших товарів і послуг.

  51. Інфляція — стійке і тривале зростання рівня цін, зумовлене диспропорціями в економіці, які призводять до перевантаження сфери обігу грошовою масою, не забезпеченою економічними бла­гами.

  52. Попит – кількість товару, яку покупці хочуть і можуть купити за певною ціною, платоспроможна потреба.

  53. Пропозиція – кількість товару, яку продавці хочуть і можуть поставити на ринок за певною ціною.

  54. Ринок — система економічних відносин з приводу обміну товарів та послуг; механізм узгодження економічних інтересів покупців та продавців.

  55. Акції — цінні папери без установленого терміну обігу, що засвідчують участь у статутному капіталі акціонерного товариства, підтверджують членство у цьому товаристві, права на участь й управлінні ним, одержання частини прибутку у вигляді дивідендів, і в розподілі майна в разі ліквідації АТ.

  56. Біржа регулярно функціонуючий, організаційно визначений оптовий ринок однорідних товарів, на якому укладаються угоди щодо купівлі-продажу великих партій товарів; розрізняють товарні, фондові, валютні біржі, біржі праці тощо.

  57. Дивіденди — дохід власника акції; частина чистого прибутку акціонерного товариства, розподілена між акціонерами у вигляді певної частки від вартості акцій, котрими вони володіють; вели­чина дивідендів залежить від результатів роботи акціонерного то­вариства та дивідендної політики, яку воно проводить.

  58. Інфраструктура ринку — комплекс інститутів, служб, підприємств та організацій, які забезпечують нормальний режим безпе­ребійного функціонування ринку (оптові підприємства, біржі, фінансові інститути тощо).

  59. Облігація — документ, що засвідчує передачу грошових ко­штів у борг на певний термін з правом отримання щорічного фіксованого доходу та зобов'язання щодо повернення суми боргу у визначений термін.

  60. Дефіцит — ситуація, що виникає на ринку, коли за певної ціни обсяг попиту на товар перевищує обсяг його пропозиції.

  61. Профіцит ситуація на ринку коли за певної ціни обсяг пропозиції товару перевищує обсяг його попиту.

  62. Ціна – грошовий вираз вартості товару, результат взаємодії попиту і пропозиції.

  63. Еластичність — здатність однієї змінної величини реагувати на зміни іншої.

  64. Конкуренція — економічне суперництво між відокремленими виробниками продукції, робіт, послуг щодо задоволення інтересів, пов'язаних із реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг одним і тим самим споживачам.

  65. Монополія – ситуація на ринку, кали фірма виробляє товар, що немає близьких замінників.

  66. Концентрація капіталу — збільшення обсягу капіталу шляхом перенесення частини прибутку в елементи постійного і змінного капіталу.

  67. Централізація капіталу — збільшення обсягу капіталу внаслі­док об'єднання або злиття раніше самостійних капіталів (напри­клад, утворення акціонерних компаній).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]