Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_PM_2009_kursova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
253.44 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана»

Криворізький економічний інститут

Кафедра маркетингу

МЕТОДИЧНІ рекомендації

до виконання курсової роботи

з дисципліни «ПРОМИСЛОВИЙ МАРКЕТИНГ»

для студентів 4 курсу спеціальності «Маркетинг»

денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри маркетингу

протокол №__ від __.02. 2009 р.

Кривий Ріг – 2009

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Промисловий маркетинг» для студентів 4 курсу спеціальності «Маркетинг» денної та заочної форм навчання / Укладач: Сагайдак М.П. – Кривий Ріг: КЕІ ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана», 2009. – 24 с.

Укладач: Сагайдак М. П., к.е.н., доцент кафедри маркетингу

Рецензент: Довгаль І.В., к.е.н., доцент кафедри маркетингу

Відповідальний

за випуск: Скринько Н.В., к.е.н., доцент, зав. кафедри маркетингу

Криворізький економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В.Гетьмана»

Вступ

Навчальний процес передбачає різні форми індивідуальної та самостійної роботи студентів, зокрема виконання курсової роботи, рівень підготовки якої значною мірою свідчить про ступінь засвоєння студентом здобутих знань.

Діяльність промислових підприємств, як первинних ланок економіки країни, в першу чергу пов’язання з виробництвом товарів та наданням додаткових послуг, що потім споживаються як в середині країни так і за її межами. Сучасні умови господарювання вітчизняних підприємств, які функціонують в умовах загостреної конкурентної боротьби і ризику, вимагають від керівництва обміркованих управлінських рішень щодо пошуку надійних постачальників сировини, матеріалів та напівфабрикатів, налагодження з ними ефективної співпраці, встановлення обґрунтованих цін на виготовлену продукцію відповідної якості, пошук нових ринків збуту і розробки стратегії діяльності підприємства на них тощо. Отже, це вимагає достатньої обізнаності майбутніх фахівців в галузі маркетингу у теоретико-методологічних основах і обумовлює необхідність поглибленого вивчення ними дисципліни «Промисловий маркетинг».

Основною метою виконання курсової роботи є закріплення набутих, поглиблення теоретичних знань і отримання практичних навичок щодо окремих складових діяльності промислового підприємства в умовах ринкової економіки.

Виконання курсової роботи також націлене на оволодіння студентами методів наукового дослідження, що допоможе їм у підготовці дипломної роботи.

У процесі виконання курсової роботи студенти вдосконалюють і розвивають такі навички та вміння:

- самостійно формулювати проблеми дослідження, визначати мету, основні завдання, предмет, об’єкт дослідження;

- здійснювати пошук потрібної наукової та економіко-статистичної інформації за певною темою курсової роботи з дисципліни «Промисловий маркетинг»;

- надавати економічну характеристику та аналізувати практичну діяльність досліджуваного підприємства;

- формувати пропозиції щодо покращення виробничо-господарської та маркетингової діяльності підприємства, оцінюючи економічну ефективність їх впровадження;

- логічно і аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції, робити висновки;

- правильно оформляти матеріали дослідження відповідно до стандартів;

- публічно захищати підготовлену роботу (здійснити презентацію результатів проведеного дослідження, робити наукові повідомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

В основу методичних рекомендацій покладено вимоги нормативних документів (державних стандартів) щодо оформлення складових роботи, а також використано рекомендації, які містяться в різних довідкових матеріалах, що допоможе студентам у написанні та оформленні курсової роботи.

1. Загальні вимоги до виконання курсової роботи

Курсова робота з дисципліни «Промисловий маркетинг» є самостійною науковою роботою студентів за фахом навчання і виконується під керівництвом викладача, якого призначає кафедра. Вона основується на глибоких теоретичних знаннях навчального курсу «Промисловий маркетинг» і повинна вміщувати елементи творчого підходу, особисті міркування і оцінки тих проблем, які вивчаються.

Структура роботи. Робота складається з:

  • титульного листа (додаток А);

  • змісту;

  • листа-завдання (додаток В);

  • вступу – 2-3 стор.;

  • першого (теоретико-методологічного) розділу – 15 стор.;

  • другого (аналітично-дослідницького) розділу – 18 стор.;

  • третього (рекомендаційного) розділу – 15 стор.;

  • висновків – 2-3 стор.;

  • списку використаних джерел;

  • додатків.

Загальний обсяг роботи – 50-55 сторінок, список використаних джерел повинен включати мінімум 40 найменувань, і включати, окрім підручників, посібників та монографій, статті спеціалізованих періодичних видань, матеріали науково-практичних конференцій та данні статистичної і фінансової звітності підприємств.

2. Порядок підготовки до виконання курсової роботи

Підготовка до виконання курсової роботи передбачає ряд етапів:

1) вибір теми із наведеної тематики курсових робіт і узгодження її з науковим керівником;

2) підбір і вивчення літературних та інших джерел. Необхідно критично підходити до вибору літератури, надаючи перевагу виданням останніх 2-3 років;

3) опрацювання матеріалу та складання плану роботи. План – це основа курсової роботи, він складається студентом самостійно на основі опрацьованої літератури і узгоджується з науковим керівником;

4) написання курсової роботи, здійснюється у повній відповідності із затвердженим планом.

3. Порядок виконання та зміст курсової роботи

Вступ. Курсова робота починається зі вступу в якому обґрунтовується актуальність теми. При обґрунтуванні актуальності, як правило, коротко перераховують основні здобутки вітчизняного і зарубіжного досвіду в певній галузі, називаючи при цьому прізвища відомих вчених в алфавітному або хронологічному порядку.

Формулювання мети і завдань. Після обґрунтування актуальності теми курсової роботи формулюють її основну мету й завдання. Мета роботи - це сукупний кінцевий її результат, це те, чого власне автор роботи хоче досягти. Не слід формулювати мету як «дослідження …», або «вивчення…», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету. Для досягнення мети роботи зазначаються конкретні завдання, які формулюють виходячи з назв підрозділів змісту курсової роботи.

Об'єкт і предмет дослідження. Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет дослідження це економічні категорії, науково-методичні та практичні аспекти проблеми, що досліджується. Предмет дослідження міститься у межах об’єкта.

Методи дослідження застосовуються для вирішення поставлених завдань. Загальні методи дослідження за функціональним критерієм поділяють на такі групи:

- методи емпіричного дослідження (спостереження, вимірювання, порівняння, експеримент);

- методи, які використовують на емпіричному і на теоретичному рівнях дослідження (абстрагування, аналіз і синтез, індукція і дедукція, аналогія, моделювання тощо);

- методи теоретичного дослідження (сходження від абстрактного до конкретного, гіпотетико-дедуктивний, системний методи).

Спеціальні методи дослідження (прогнозування, дисперсний аналіз, кореляція і регресія, факторний аналіз, кластер ний аналіз) [38, с. 85].

Перший (теоретико-методологічний) розділ курсової роботи носить теоретичний характер, метою якого є систематизація здобутих знань з фахового напрямку підготовки згідно обраної теми роботи. Перший розділ пропонується розбити на 3 підрозділи.

У першому підрозділі першого розділу висвітлюються теоретичні аспекти проблеми та мають бути проаналізовані існуючі точки зору на проблему, що досліджується, здійснюється огляд літератури, наукових та інформаційних джерел, проводиться їх критичний аналіз і узагальнення. При цьому особливу увагу необхідно звернути на визначення тих аспектів проблеми, які не повністю або недостатньо висвітлені в економічній літературі.

У другому підрозділі першого розділу конкретизується питання в межах теми курсової роботи. З’ясовується сутність економічної категорії, що розглядається, роль і значення досліджуваного питання для підприємства, принципи, функції, класифікація і різновиди досліджуваного економічного явища або процесу, а також викладається власний погляд автора на проблему.

Третій підрозділ першого розділу може містити окрім методології дослідження, нормативно-правове забезпечення, світовий досвід розв’язання досліджуваного питання. Результатом теоретичного дослідження має бути опрацювання системи оціночних показників, методичного інструментарію, що обов’язково повинно знайти відображення у аналітично-дослідній та рекомендаційній частинах курсової роботи.

Другий (аналітично-дослідницький) розділ курсової роботи являє собою аналітичне дослідження обраних об'єкта та предмета на конкретному прикладі (реальне виробниче підприємство), в ньому аналізується проблема, якій присвячена курсова робота.

Мета цього розділу дослідження – виявити і проаналізувати властивості, характерні ознаки, тенденції, характеристики об'єкта і предмета дослідження відповідно до теми курсової роботи.

У першому підрозділі другого розділу курсової роботи студент повинен здійснити дослідження галузевого ринку: оцінити масштаби ринку, визначити основних його учасників, надати характеристику обсягів продажів підприємства, оцінити, враховуючи дії та силу впливу зазначених факторів, конкурентні позиції підприємства на ринку.

Другий підрозділ другого розділу курсової роботи повинен містити загальну організаційно-економічну характеристику підприємства, аналіз його виробничо-комерційної діяльності, сильних та слабких сторін. При написанні даного підрозділу обов’язковим є відстеження динаміки показників діяльності за останні 3 роки з використанням різноманітних джерел інформації.

У третьому підрозділі другого розділу курсової роботи студент повинен оцінити ефективність маркетингової діяльності підприємства та виявити проблеми, пов’язані з його виробничо-господарською та маркетинговою діяльністю (в межах теми дослідження з урахуванням маркетингової мети та основних цілей роботи).

Третій (рекомендаційний) розділ курсової роботи – повинен містити запропоновані студентом заходи, підходи, механізми вирішення виявлених під час теоретичного і практичного дослідження проблем. Це має бути не лише перелік необхідних дій, а й конкретні, логічно побудовані та обґрунтовані пропозиції.

При підготовці даного розділу студент має продемонструвати власні фахові здібності, здобуті знання та вміння, застосувати їх на практиці, довести свої пропозиції, переконливо аргументуючи їх, запропонувати раціональні управлінські рішення.

Перший підрозділ третього розділу повинен містити пошук шляхів удосконалення роботи підприємства в контексті теми і поставленої мети. Для обґрунтування пропозицій студенту необхідно розробити заходи тактичного планування маркетингової діяльності підприємства в контексті теми курсової роботи. Це дозволить більш ефективно використати реальний маркетинговий потенціал підприємства. Доцільність розроблених заходів може бути підтверджена прогнозуванням основних результатів маркетингової діяльності.

У другому підрозділі третього розділу курсової роботи студент повинен довести економічну доцільність і ефективність запропонованих заходів чи розроблених пропозицій. Для їх обґрунтування пропонується оцінити маркетингові витрати підприємства на реалізацію запропонованих заходів і розробити заходи здійснення на підприємстві контролю маркетингової діяльності.

Наприкінці кожного розділу пишуться узагальнюючі висновки за результатами дослідження, що наведені у даному розділі та наводиться логічний перехід до наступного розділу курсової роботи. Висновки у тексті не виокремлюються, а даються у підбір до тексту останнього пункту розділу (отже, таким чином, узагальнюючи вищенаведене тощо).

Висновки повинні бути стислими, пов'язаними із структурою роботи і випливати із завдань дослідження, розкривати її основний зміст. У висновках необхідно виділити теоретичну і прикладну цінність, а пропозиції повинні бути адресними (що конкретно пропонується і кому саме). Такий підхід дозволить посилити практичну значущість та реальний характер курсової роботи. Якщо мета роботи – це, по суті, питання, яке ставиться перед початком дослідження, то висновки – це відповідь на поставлене питання.

Список використаних джерел повинен містити не менш ніж 40 джерел, оформлених у відповідності з вимогами Міністерства освіти і науки України (див. додаток В).

В додатки виносяться: організаційна структура підприємства, допоміжні цифрові дані, які необхідні для повного розкриття теми курсової роботи і є основою для проведення економічного аналізу при її написанні (баланс, звіт про фінансові результати тощо), проміжні математичні доведення і формули, прогнозні дані, використані за допомогою прикладних комп’ютерних програм, допоміжні громіздкі ілюстрації.