Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. Збалансоване харчування як складова частин....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

2.4.3 Японська дієта

Дієта вимагає відмовитися від вживання впродовж 13 днів цукру, солі, алкоголю, борошняних і кондитерських виробів. Але дозволяє споживати жир до 60% загальної калорійності денного раціону, а також велику кількість чорної кави. Білку міститься теж більше норми, а ось вуглеводів дуже мало, в окремі дні їх кількість не досягає 15 г на добу. Тому недоліками цієї модної дієти є недостатня кількість усіх основних мікроелементів (калію, магнію, кальцію, заліза), а також деяких вітамінів (С, Е, фолієвої кислоти та ін.), дуже низька калорійність дієти (700 ккал), що негативно може вплинути на обмін речовин. Крім того, надлишок м'ясних білків призводить до підвищеного навантаження на нирки, а чорна кава сприяє підвищенню артеріального тиску [5].

2.4.4 Сироїдіння

Деякі люди дотримуються сироїдіння, відкидаючи будь-яку кулінарну обробку продуктів. Але у багатьох рослин, у тому числі і культурних, в якості захисного пристосування виробилося накопичення отруйних речовин (бобових, злакових), які при термічній обробці руйнуються. У шпинаті, ревені, щавлі і мангольді у великих кількостях міститься щавлева кислота, яка призводить до порушень нормального засвоєння організмом корисних білків і кальцію, необхідного для зміцнення кісток. Без обшпарювання або відварювання овочі, що містять щавлеву кислоту, дуже шкідливі. Особливо не рекомендується вживання їх в сирому вигляді літнім людям і дітям, а також тим, хто страждає нирковокам’яною хворобою. Крім того, сирі овочі і фрукти можуть привести до виникнення алергії, викликати загострення хронічного панкреатиту, коли в соку підшлункової залози бракує спеціального ферменту геміцелюлози [5].

2.4.5 Дієта за групою крові

Послідовники дієти за групою крові пропонують харчуватися власникам першої групи переважно м’ясною їжею, другої – злаковими і рибою, третьої – молочними продуктами, четвертої – вегетаріанською їжею, що на їх погляд відповідає типу харчування, який вплинув на виникнення груп крові у далеких предків. Але такий підхід не має ніякого наукового обґрунтування. Адже група крові – це чисто імунологічна ознака, яка унаслідується за тими ж законами, як колір волосся або очей. А за цією аналогією можна розробити спеціальну дієту для блондинів, брюнетів і рудих. І якщо дитина з першою групою крові може народитися від батька з другою групою і мами з третьою, то чому у своєму харчуванні вона повинна орієнтуватися на деяких предків з "своєю" групою крові, а не на батькових, або маминих? Адже генетично він наслідує швидше ознаки своїх власних батьків, чим деяких загадкових предків? Тому сучасна медична наука з упевненістю стверджує, що з групою крові людини ніяк не пов’язані особливості обміну речовин і риски розвитку тих або інших захворювань. Якщо особливості харчування людей чимось і обумовлені, то швидше сезонними, національними, сімейними традиціями і деякими індивідуальними пристрастями [1].

2.5 Ненатуральна їжа

Останнім часом економічна недоступність населенню натуральних харчових продуктів та намагання виробників здешевити свою продукцію за рахунок нехарчових інгредієнтів (харчових добавок) призводять до істотних змін у якості харчування всіх верств населення [2, 5, 7]. Люди все частіше харчуються продуктами та напоями, які є висококалорійними, але малопоживними, що одержали назву «їжа-сміття» («джанк-фуд») [4]. Це негативно впливає на харчовий статус і здоров’я населення, особливо молоді, призводить до розвитку так званого "прихованого голоду", дефіциту нутрієнтів, в першу чергу мінеральних речовин і вітамінів [3, 13].

Так, наприклад, в різних продуктових виробах (фаст-фуд, ковбасних, рибних, кисломолочних, бульйонних кубиках, приправах, соусах, чіпсах, сухарях, напівфабрикатах та ін.), використовуються глютамат натрію (Е-621) як підсилювач смаку, який викликає своєрідну харчову залежність. Люди швидко звикають до такої їжі, при цьому у них поступово атрофується смак до усіх інших, навіть натуральних продуктів, порушується обмін речовин організму.

А добавки нітрит натрію (Е-250) і нітрит калію (E-249) використовують як консерванти і фіксатори кольору для приготування м’ясних і рибних виробів. При зловживанні такі добавки порушують баланс кишкової мікрофлори, чинять токсичну дію на організм, викликають хвороби легень, стимулюють процеси онкоутворення [6, 15].

Рафінований цукор у вигляді добавок є присутнім у багатьох продуктах (цукерки, тістечка, печиво, торти, фаст-фуд, солодкі напої та ін.). На його засвоєння витрачається велика кількість кальцію і вітамінів групи В, які витягаються з різних органів, що призводить до їх дефіциту. Від вживання цукру розвивається залежність. Цукор, діючи на клітинному рівні, призводить до дисбалансу поживних речовин і прискореного метаболічного старіння організму. А молоді люди страждають від нервової збудливості, розладів травлення, втоми, погіршення зору, анемії, серцевих нападів, шкірних захворювань, остеопорозу і т. ін. [14].

Вживання молоддю енергетичних напоїв також є стресовими для організму. Енергетики зазвичай містять багато цукру і кофеїн. Такі напої через стимуляцію організму за рахунок його ж власних резервів, приводять до виснаження нервової системи, викликають втому і обезводнення. Коли дія стимулятора закінчується, щоб не впасти в депресію людина вимушена споживати нові дози напою. А тривале вживання енергетиків призводить до артеріальної гіпертензії, порушень серцевого ритму, дратівливості, головного болю, безсоння, болів у животі, судом, ушкоджень м'язів і нервової системи.

«Модні» ненатуральні продукти швидкого приготування з хімічними добавками (консервантами, барвниками, ароматизаторами та ін.), цукор та його штучні замінники, рафіновані продукти, чіпси, алкоголь, кофеїн, тютюн є шкідливими стимуляторами, які через високий підйом рівня інсуліну призводять до значного викиду серотоніну (гормону настрою). Але поліпшення самопочуття триває недовго, і незабаром, щоб не було депресії від нестачі серотоніну, мозок починає вимагати наступної порції стимуляторів. Так у людини виникає залежність від стимуляторів, які мають кумулятивну дію щодо порушення обміну речовин і наносять величезну шкоду організму, викликаючи серйозні захворювання. І основним споживачем цих «продуктів» є молодь [16].

Начебто простіше, дешевше і швидше купити готові або напівготові продукти. Але треба не забувати, що ці продукти пройшли сувору обробку, рафінацію, нашпиговані хімічними добавками і негативно впливають на наше здоров'я. А заощаджені час, сили і гроші зараз, прийдеться витрачати часто в більшому розмірі потім – на лікування патологічних наслідків вживання таких продуктів. Хоча іноді, за браком часу на приготування їжі або за святковим столом, можна зробити виключення з правил здорового харчування, але повсякденне меню повинне складатися з натуральних продуктів [6, 15].