Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕММ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Норми витрат сировини для виготовлення продукції

Сировина

Норма витрат сировини для виготовлення одиниці продукції, кг

А

В

1

2

5

2

3

4

Працівники відділу збуту фірми рекомендують, щоб виробництво продукції В становило не більш як 65 % загального обсягу реалізації продукції обох видів. Ціни одиниці продукції А та В дорівнюють відповідно 10 та 40 грн.

Визначити оптимальний план виробництва продукції, за якого максимізується дохід фірми.

Задача 13

Фірма виготовляє деталі видів А та В до автомобілів, ринок збуту яких практично необмежений. Будь-яка деталь має пройти послідовну обробку на трьох верстатах, тривалість використання кожного з яких становить 10 год/добу. Тривалість обробки однієї деталі на кожному верстаті наведена в таблиці:

Таблиця 1

Тривалість обробки деталей

Деталь

Тривалість обробки деталі за верстатами, хв.

А

10

6

8

В

5

20

15

Прибуток від оптової реалізації однієї деталі видів А та В становить відповідно 20 та 30 грн.

Визначити оптимальні добові обсяги виробництва деталей кожного виду, що максимізують прибуток фірми.

Задача 14

Підприємство виготовляє письмові столи типів А та В. Для одного столу типу А необхідно 2 м2 деревини, а для столу типу В — 3 м2. Підприємство може отримувати до 1200 м2 деревини на тиждень. Для виготовлення одного столу типу А потрібно 12 хв роботи обладнання, а для моделі В — 30 хв. Обладнання може використовуватися 160 годин на тиждень. Оцінено, що за тиждень можна реалізувати не більше 550 столів.

Відомо, що прибуток від реалізації одного письмового столу типу А становить 30 грн, а типу В — 40 грн. Скільки столів кожного типу необхідно виготовляти за тиждень, щоб прибуток підприємства за вищезазначених умов був максимальним?

Задача 15

Фірма виробляє дві моделі А і В збірних книжкових полиць. Їх виробництво обмежено наявністю сировини (високоякісних дощок) і часом машинної обробки. Для кожного виробу моделі А потрібен 3 м2 дощок, а для

моделі В - 4 м2. Фірма може одержувати від своїх постачальників до 1700 м2

дощок за тиждень. Для кожного виробу моделі А потрібно 12 хв. машинного

часу, а для виробу моделі В - 30 хв. У тиждень можна використовувати 160 годин машинного часу. Скільки виробів кожної моделі слід випускати фірмі за тиждень, якщо кожний вироб моделі А приносить 2 грн. прибутку, а кожний виріб моделі В - 4 грн. прибутку?

Задача 16

Підприємство випускає протягом планового періоду два види продукції -столи і стільці. При їх виробництві використовуються три виду ресурсів. Дані по їх витратах на випуск одного виробу, запаси ресурсів, а також прибуток від реалізації одиниці продукції наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Дані по витратах на випуск одного виробу, запасів ресурсів, прибутку від реалізації одиниці продукції

Столи Стільці Запас ресурсів

Ресурс 1 4 6 24

Ресурс 2 3 2 12

Ресурс 3 1 1 8

Прибуток 4 5

Необхідно спланувати кількість вироблюваних столів і стільців таким чином, щоб при цих умовах виробництва прибуток був максимальним.

Задача 17

Припустимо, що в денний раціон тварин повинні входити поживні речовини двох видів у кількості, наведеній в табл. 1. Є можливість складати раціон з кормів двох видів, для яких задано вміст поживних речовин в одиниці корму і ціна однієї одиниці кожного з видів кормів.

Таблиця 1

Дані про поживні речовини і ціна кормів на підприємстві

Корм 1 Корм 2 Поживні речовини в раціоні

Поживна речовина 1 2 1 12

Поживна речовина 2 6 4 30

Ціна корму 5 2

При задоволенні умов з необхідного вмісту поживних речовин в цьому раціоні треба досягти його мінімальної вартості.

Задача 18

Фірма виробляє дві моделі А і В збірних книжкових полиць. Їх виробництво обмежено наявністю сировини (високоякісних дощок) і часом машинної обробки. Для кожного виробу моделі А потрібно 2 м2 дощок, а для

моделі В - 5 м2. Фірма може одержувати від своїх постачальників до 1300 м2

дощок за тиждень. Для кожного виробу моделі А потрібно 15 хв. машинного

часу, а для виробу моделі В - 30 хв. За тиждень можна використовувати 180 годин машинного часу. Скільки виробів кожної моделі слід випускати фірмі в тиждень, якщо кожний виріб моделі А приносить 4 грн. прибутку, а кожний

виріб моделі В - 2 грн. прибутку?

Задача 19

На ринок поставляється картопля з трьох фермерських господарств за цінами відповідно 5, 6, та 6,5 грн. за 1 кг. На завантаження 1 т картоплі в господарствах відповідно витрачається по 1, 4 та 5 хвилин. Замовлено 10 т картоплі, і для своєчасної доставки необхідно, щоб на її завантаження витрачалося не більше сорока хвилин. Потрібно визначити, з яких фермерських господарств і в якій кількості необхідно доставляти картоплю, щоб загальна вартість закупівлі була мінімальною, якщо фермери можуть виділити для продажу відповідно 8, 6 та 4 т картоплі.

Задача 20

Фермерське господарство спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці і має три ділянки землі площею S1 = 30 га, S2 = 80 га, S3 = 45 га. Враховуючи наявну кількість посівного матеріалу, є можливість засіяти всю площу озимою пшеницею трьох сортів. Кількість пшениці сорту «Миронівська-808» забезпечить посів на 70 га, «Безоста-1» — 50 га та «Одеська — 51» — 35 га. Урожайність сорту «Миронівська-808» на даних ділянках становить відповідно 31 ц/га, 30 ц/га, 36 ц/га. Аналогічно для сорту «Безоста-1» маємо: 28 ц/га, 31 ц/га, 35 ц/га, а для «Одеської-51» — 20 ц/га, 18 ц/га, 30 ц/га.

мінімальної вартості, водночас задовольняючи вимоги до загальної маси кормової суміші та її поживності.

Задача 22

Продукція чотирьох видів А, В, С і D проходить послідовну обробку на двох верстатах. Тривалість обробки одиниці продукції кожного виду наведена в табл. 1.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]