Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВРХ скор.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать

5. Утримання сухостійних корів

Сухостійний період наступає після припинення доїння (запуску) перед отеленням. Його тривалість не менше 45–60 днів. Якщо добові удої невисокі (2–4 кг), то корів запускають зразу. При досить високих удоях і з наближенням отелення корів запускають поступово, протягом 10–15 днів. Для цього знижують норми годування тварин, з раціонів виключають соковиті і інші молокогінні корми. Число доїнь протягом дня скорочують, крім того, в доїнні роблять перерви через 2–3 дні. При цьому весь час контролюється стан молочної залози.

Запуск перед отеленням – це дуже важлива міра, направлена на відпочинок корів після інтенсивної лактації. В період сухостою в організмі корови йде найінтенсивніше витрачання пластичних речовин на формування організму плоду, встановлюється залозиста частина молочної залози. Проте необхідно мати на увазі, що рясне годування корів приводить до ожиріння, розвитку надмірно крупних плодів, що може викликати важкі пологи з подальшими ускладненнями.

Сухостійних корів утримують в типових приміщеннях (у секціях цеху сухостою) як на прив'язі, так і безприв’язно, зокрема в комбінованих боксах. Кращим способом утримання слід рахувати безприв'язний, який передбачає вільний вихід корів або нетелів на вигульно-кормові майданчики.

Площа підлоги на одну тварину в секції цеху сухостою не менше 5 м2, вигульно-кормового майданчика – 8–10 м2, фронт годування – 0,8–1,0 м2. Співвідношення числа кормових місць до кількості тварин в секції – 1:1.

Всі приміщення і вигул ділять перегородками на секції. Корів в них групують по термінах тільності (наприклад, за 60, 45, 30 і 15 днів до отелення). Окремо виділяють групу нетелів. Розміри технологічних груп залежать від умов комплексу (не більш 50, краще 16–32 корови). Секцію заздалегідь чистять, необхідне устаткування миють і дезінфікують. Потім її санують протягом 3–5 днів і готують до надходження тварин. Підготовка тварин включає їх огляд, диспансеризацію, перевірку вимені на мастит і взяття контрольних проб крові на біохімічні дослідження. Корів чистять, підмивають, обробляють шкірний покрив і кінцівки. Нетелів за 2–3 місяці привчають до масажу вимені, доїльних апаратів, обстановки доїльного залу і режиму його роботи. У розпорядок дня включають активний моціон, а влітку – пасіння. Коровам забезпечують вільний доступ до якісної питної води необхідної температури. За 7–10 днів до очікуваних пологів корову переводять в цех отелення.

6. Ігієна отелення і пологового відділення

На молочних підприємствах для утримання глубокотільних корів обладнають пологові відділення місткістю 10–15% скотоміст від поголів'я корів і нетелів, а при функціонуванні потоково-цехової системи – цех отелення (7–8%). У останньому передбачають наявність двох половин приміщення, що по черзі використовуються та ізольовані між собою. У кожній з них виділяють наступні секцій: передпологову (2%); родову (1%); післяродову (4–5%); профілакторій, що складається не менше ніж з двох секцій. При цьому забезпечується дотримання основного технологічного принципу гігієни: «все зайнято – все пусто», що сприяє ветеринарному благополуччю стада.

Для цеху отелення слід врахувати, що коефіцієнт термічного опору стін не повинен бути нижчим 1,78, а стелі – 2,25 ккал/м2×ч×°С. Якщо ці показники нижчі, стіни і стелю потрібно утеплити, обштукатурити і побілити свіжогашеним вапном.

Для забезпечення оптимального режиму мікроклімату в приміщенні цеху отелення обладнають примусову вентиляцію з підігрівом поступаючого повітря, особливо в зимовий і перехідні періоди року. Для цього при цеху отелення влаштовують вентиляційну камеру для установки калориферів або теплогенераторів (табл. 3).

Таблиця 3

Основні параметри мікроклімату в приміщеннях для утримання великої рогатої худоби

Параметри

Технологічні групи тварин

Телята до 2-З міс.

Телята від 3 до 6 міс.

Молодняк до 1 року

Молодняк старший за рік, дорослі

Температура в зимовий і перехідний періоди, °С

14–20

12–16

8–14

8–12

Відносна вологість в зимовий і перехідний періоди, %

70

70

70–75

70–75

Швидкість руху повітря, м/с, в період:

зимовий

0,10–0,15

0,20

0,30

0,30

перехідний

0,20

0,30

0,50

0,50

Повітрообмін на 1 ц живої ваги, м3/ч, в період:

зимовий

45

30

25

17–20

перехідний

65

55

45

35

літній

Освітленість, %

1,5–2,0

1,5–2,0

1,5–1,8

1,0–1,2

Мікробна забрудненість, тис. м т/м3

До 20

До 40

До 70

До 70

Концентрація пилу, мг/м3

До 2,0

До 3,0

До 3,0

До 0,2

Те ж, СО2, %

До 0,15

До 0,15

До 0,2

До 0,2

NH3, мг/м3

До 10

До 10

До 20

До 20

H2S, мг/м3

До 5

До 10

До 10

До 10

Перед постановкою в передпологову секцію цеху отелення тварин проводять в спеціальну кімнату для санітарної обробки, обладнану фіксаційним станком. Корову або нетель оглядають, очищають шкірний покрив, забруднені місця і задню частину тулуба обмивають і дезінфікують 1%-м розчином формальдегіду, хлораміну або креоліну. Копитця після обмивання і очищення дезінфікують 5%-м розчином формаліну або 10%-м розчином сульфату міді. Після обробки тварину необхідно обсушити підігрітим до 40°С повітрям або за допомогою інфрачервоних ламп, обладнаних в приміщеннях для санітарної обробки.

Тут також встановлюють водонагрівач і калорифер. Цементну підлогу роблять з ухилом для скидання стічних вод в каналізаційну систему.

Після обробки тварин переводять в передпологову секцію. Тут утримання корів прив'язне. Тому секцію забезпечують довгими (220 см) і широкими (150 см) стійлами і вільною трьохкінцеву (ланцюговою) прив'яззю. Нахил підлоги в стійлах не повинен перевищувати 1°. Підлогу краще робити теплою (дерев'яним) з використанням соломи як підстилка.

Бокс заздалегідь очищають, миють і дезінфікують. Розміри боксів-денників: 3 х 3 (2,5 х 3) м при висоті перегородок 1,5 м. Підлоги в них споруджують з дерев'яних щитів, що легко знімаються та очищаються з обох боків (можна використовувати гумові мати). Стінки перегородок кращі облицьовувати кахляною плиткою. Для оптимізації мікроклімату в боксах підвішують інфрачервоні лампи або підводять тепле повітря від теплогенераторів. Знезараження повітря проводять за допомогою ультрафіолетових ламп.

Теля приймають на чисту суху підстилку з соломи (на чисті простирадла, мішковину).

Молозиво – незамінний корм для новонароджених (табл. 4). У ньому є всі необхідні живильні речовини: білки (казеїн, альбумін, особливо глобулін); вітаміни, мінеральні речовини. Воно володіє вираженими імунними і бактерицидними властивостями, що забезпечують організму колостральний імунітет. Тому дуже важливо, щоб новонароджене теля якомога раніше одержало першу порцію молозива (у перші 1–1,5 ч після народження).

У післяродовій секції корів утримують на прив'язі не менше 7–8 днів. Стійла в ній повинні бути подовженими (не менше 1,9 м). Потім здорову корову переводять в цех роздою або в цех виробництва молока.

Технологічним процесом передбачають регулярне звільнення кожної секції цеху отелення (на 5–7 днів) для миття, очищення і дезінфекції всього устаткування. Перед входом в цех отелення (його секції) розміщують дезковрик або дезвану (завдовжки 1,5 м), займаючи всю ширину прохідної частини коридору. Для їх заправки застосовують 2%-вий розчин гідроксиду натрію або формальдегіду, 1%-вий розчин креоліну, розчин хлорного вапна або гіпохлору (з 2% активного хлору). Ці ж розчини використовують для знезараження інвентарю і предметів по догляду за тваринами.