Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПО.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Постановка тактичних цілей підготовки робочого «Слюсар по ремонту рухомого складу 4 розряду»

Фактично мета навчання дисципліні або тактична мета навчання є описом не тільки видів діяльності, які формуються в процесі вивчення, але і все ті характеристики особи, яких слід сформувати в процесі засвоєння заданої дисципліни.

Для представлення технології побудови тактичної мети навчання окремим дисциплінам професійної підготовки слідує детальніше зупинитися на понятті «Структура особи».

Структура особи має статичну і динамічну характеристики. Основними компонентами статичної структури особи є: досвід особи, функціональні механізми психіки, типологічні властивості особи. Динаміка особи включає такі поняття: діяльність, розвиток і поетапність| розвитку провідних видів діяльності.

Дані компоненти структури особи є узагальненими і формуються в процесі всієї життєдіяльності і утворення особи. При цьому кожним із ступенів освіти властиве формування певних її характеристик.

В даному випадку викладача спеціальних і загальнотехнічних дисциплін цікавить та структура особи, яка направлена на формування професійного досвіду особи, а також розвиток функціональних механізмів психіки і типологічних властивостей особи. При цьому мета досягається шляхом вирішення послідовних завдань на кожному уроці.

Елементи структури особи

Характеристика мети

Досвід особи

Професійна спрямованість

Сформувати інтерес до майбутньої професії.

Сформувати бажання швидко і якісно виконувати зняття, ремонт і установку: амортизаторів, вентиляторів, калориферів, фрикційних апаратів автозчеплення, візків тепловоза, замків дверних тепловоза, ущільнюючих кілець поршнів, насосів водяних, масляних, паливних, турбокомпресорів, воздухонагрівачів|, воздуходувів|, форсунок, кришок циліндрів дизеля, компресорів, передачі гальмівним важелем, люлечних| і ресорних підвісок; раціонально і ефективно організовувати роботу на робочому місці.

Сформувати професійно важливі якості: дисциплінованість, раціоналізацію, працьовитість, посидючість, зібраність, пам'ять, комунікабельність.

Професійна компетентність

Він повинен сформувати уміння: користуватися слюсарним інструментом, контрольно-вимірювальними приладами; читати креслення; користуватися технічною літературою користуватися змащувальними матеріалами.

Сформувати уявлення: будові і призначенні складних контрольно-вимірювальних інструментів, конструкції спеціальних і універсальних приладів, системі допусків і посадок, квалітетов| і параметрів жорсткості.

Сформувати уміння систематизувати порядок зняття, ремонту і установки вузлів і агрегатів рухомого складу.

Сформувати уміння аналізувати причини поломок і способи їх усунення.

Сформувати уміння виконувати ремонт, розбирання і збірку вузлів і агрегатів, випртсовування| втулок циліндрів.

Комунікативна готовність

Сформувати уміння обстоювати думку з приводу методів ремонту і причин виникнення поломок.

Сформувати уміння користуватися професійними термінами: фрикційні апарати автозчеплення, амортизатори, вузол буку, дизель-генераторна установка, що ущільнюють кільця поршнів, кришки циліндрів дизеля, передача гальмівний важіль, теплообмінник, паливні форсунки, гальмівні циліндри.

Економічна ерудиція, правова компетентність

Сформувати знання про закон про працю, видів відповідальності при порушенні режиму роботи, з основ екології, про економічні досягнення, необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов'язків.

Сформувати уміння визначати економічну доцільність, дотримуватися норм ділової поведінки і етики професійних відносин, дотримуватися норм технологічного процесу, норм. Методів і прийомів безпечного ведення робіт.

Функціональні механізми в психіки

Професійна пам'ять

Сформувати оперативну, слухову, зорову, довготривалу, образну пам'ять, які дозволять запам'ятати інформацію на тривалий час.

Технічне мислення

Сформувати і розвинути оперативне і логічне мислення, що дозволять ефективно працювати з технічною документацією.

Сформувати і розвинути наочно-дієве мислення, планування майбутньої діяльності.

Типологічні властивості

Здатність саморегуляції і самоаналізу

Сформувати бажання і уміння перевіряти послідовність представленого алгоритму, повноту його змісту, аналізувати поведінку в ході рішення теоретичних завдань; уміння закріплювати, розширювати знання, розвиток самостійності, відчуття вимогливості до себе і відповідальність за доручену справу.

Сформувати уміння і навики виправляти помилки, перевіряти результати виконаної роботи.

Угрупування змісту теоретичного навчання відповідно до галузі господарської діяльності і видів діяльності робочого.

Чинники, що роблять вплив на зміст професійної теоретичної підготовки учнів.

Питання формування змісту професійної підготовки досить детально проаналізовані в сучасній педагогічній літературі. На сьогоднішній день однією з найпоширеніших концепцій формування структури теоретичного навчання професійної підготовки є концепція Леднева B.C., згідно якої набір учбових курсів професійної підготовки формується на основі двох чинників: структури об'єкту вивчення діяльності і структури діяльності. Як структура діяльності приймається професійна діяльність фахівця, яка включає проектування, технологію, наукові дослідження, організацію і управління. Як об'єкт вивчення приймається галузь народного господарства і складові її підоб'єкти, які лежать в основі даної професії.

По цій методиці будується програма професійної підготовки інженерів-педагогів всіх спеціальностей. Розроблена на підставі даної концепції методика визначення оптимального набору учбових дисциплін професійної підготовки дозволила встановити зміст і засоби аналітичної діяльності викладача спеціальних дисциплін при формуванні програми теоретичного навчання фахівця будь-якого рівня кваліфікації.

Для визначення програми курсу професійної підготовки слідує:

- визначити необхідну функціональну структуру професійної діяльності фахівця відповідно до рівня його кваліфікації;

  • визначити структуру узагальненого об'єкту діяльності;

  • виділити елементи сукупною структури професійної підготовки;

- поглиблено розкрити кожен з даних елементів.

Таблиця формування набору тем професійної підготовки робочого.

Структура об'єкту вивчення

Види діяльності

Узагальнена структура змісту

Набір тим програми професійної підготовки

Техніка

Технологічна

Техніка

Будова і призначення складного контрольно-вимірювального інструменту.

Призначення і конструкція основних частин об'єкту тепловоза, які ремонтуються.

Конструкція універсальних і спеціальних приладів.

Система допусків і посадок, квалитетов| і параметрів жорсткості.

Технологія

Технологічна

Загальна технологія

Технічні умови на збір, випробування і регулювання вузлів і агрегатів рухомого складу.

Читання принципових електричних схем тепловоза.

Правила застосування складного контрольно-вимірювального інструменту.

Взаємодія і процес розбирання основних частин об'єкту тепловоза, які ремонтуються.

Конкретна технологія

Зняття, ремонт і установка: амортизаторів, вентиляторів, калориферів, фрикційних апаратів автозчеплення, візків тепловоза, замків дверних тепловоза, ущільнюючих кілець поршнів, насосів водяних, масляних, паливних, турбокомпресорів, воздухонагрівачів|, воздуходувів|, форсунок, кришок циліндрів дизеля, компресорів, передачі гальмівним важелем, люлечних| і ресорних підвісок.

Організація

Організаційно-управлінська

Організація

Раціональна ефективна організація роботи на робочому місці.

Норми ділової поведінки і етики професійних відносин.

Норми технологічного процесу.

Економіка

Організаційно-управлінська

Економіка

Економічні досягнення, необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов'язків.

Основи економіки.

Охорона праці

Організаційно-управлінська

Охорона праці і техніка безпеки

Дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.

Використання способів попередження пожеж, аварій.

Правові питання

Управлінська

Правові норми

Кодекс законів про працю України і інших законодавчих актів, що регулюють професійну зайнятість громадян.

Види відповідальності при порушенні режиму роботи.

Вибір системи професійного навчання.

Визначити систему виробничого навчання (СПО) і вказівки на необхідність вибору її типу.

Система виробничого навчання – це принципи угрупування складників, елементів змісту практичного навчання і послідовності їх вивчення. Вона вибирається залежно від типу трудових процесів. На сьогоднішній день існує безліч систем виробничого навчання, які сформувалися історично. Системи виробничого навчання формувалися поступово, в процесі розвитку виробництва. Кожна з наявних систем виробничого навчання має свої достоїнства і недоліки, певні особливості, що дають можливість застосовувати їх в різних умовах. Відомо багато видів СПО – це: наочна, операційна, операційно-комплексна, операційно-потокова, операційно-наочна, ЦИТ, проблемно-аналітична, приймальний-комплексно-видова, процесуальна і так далі

Зміст кожного з елементів СПО.

Наочна СПО: побудована по видах продукції, що випускається; учень виконує ті ж вироби, що і робочий – інструктор; програма навчання включає перелік виробів-предметів, що виготовляються.

Достоїнства СПО: отримання готового виробу стимулює подальшу роботу; відбувається раннє включення навчаних у виробничу працю.

Недоліки СПО: відсутня планомірність в розвитку процесу виготовлення виробів або виконання роботи; не проводяться вправи у відробітку прийомів і операцій; отже учні освоюють помилкові дії і їх доводиться перенавчати; відсутня можливість раціонально будувати технологічні процеси і оволодівати різноманітними пристосуваннями.

Операційна СПО: передбачає послідовне засвоєння такими, що навчаються окремих операцій, що ускладнюються.

Достоїнства СПО: вище продуктивність праці, оскільки простіше працювати (частина технологічного процесу - операція).

Недоліки СПО: навчання проводиться ізольовано окремим операціям, що не сприяє формуванню міцних і стійких ЗУН; учні не бачать результатів своєї праці; трудність в забезпеченні учнів заготовками і при зберіганні не завершеної продукції.

Операційно-потокова СПО: учень виконує конкретну операцію і передає деталь на наступне робоче місце по постійному маршруту.

Достоїнства СПО: учень ретельно відпрацьовує прийоми виконання операцій і бачить місце кожній з них в технологічному процесі.

Недоліки СПО: недоліки аналогічні тим, які виникають при використанні операційної СПО, а також; підготовка відрізняється тривалістю; немає можливості використовувати СПО при деяких технологічних процесу.

Операційно -предметна| СПО: вивчення операції в процесі виготовлення виробів зростаючої складності.

Достоїнства СПО: учні бачать результат своєї праці, що будить інтерес до виконуваної роботи.

Недоліки СПО: виникають складнощі в досягненні навчаними необхідному ступеню майстерності.

СПО «ЦИТ»: передбачено ділення трудового процесу на складові частини – трудові приёми|, виконання в системі вправ; для кожного трудового процесу розроблена особлива методика.

Достоїнства СПО: у учнів створюються міцні автоматизовані навики при виконання елементів трудових процесів.

Недоліки СПО: відбувається відрив тренувальних вправ по виконанню дробових прийомів роботи від реальних умов праці.

Операційно-комплексна СПО: освоєння, що передбачено чергується, що вчаться основних прийомів виконання операцій і комплексних робіт, що поступово ускладнюються; угрупування і послідовність операцій, а також підбір об'єктів і розташування їх в певній послідовності взаємозв'язані.

Достоїнства СПО: операції, що вивчаються, постійно закріплюються при виконанні подальших комплексних робіт; учні навчаються прийомам і способам виконання робіт в тих поєднаннях, які можуть зустрітися на виробництві.

Недоліки СПО: розрахована на навчання робочих ручним і машинно-ручним професіям безпосередньо в учбових умовах.

Приймальний-комплексно-видова СПО: виділяються найважливіші елементи професії – прийоми праці, види робіт – і забезпечується оволодіння прийомами роботи в прибудовах кожного її виду і подальше з'єднання прийомом в комплекси.

Достоїнства СПО: прийняття як основний елемент виробничого навчання не операції, а прийому дозволяє застосувати СПО при підготовці робочих по більшості професій.

Недоліки СПО: трудність у відборі прийомів в кожному виді робіт, що впливають декілька способів виконання, що порушує послідовність здійснення прийомів як найбільш дрібних одиниць в технології навчання.

Проблемно-аналітична СПО: відбувається загальне ознайомлення з технологічним процесом в цілому, після чого вивчення окремих проблемних ситуацій і вправ в їх виконанні, вивчення всього технологічного процесу і самостійне виконання завдання по його веденню, регулюванню і контролю.

Достоїнства СПО: СПО сприяє формуванню інтелектуальних навиків і умінь в певній послідовності, забезпечує їх гнучкість.

Недоліки СПО: виникає трудність в запам'ятовуванні послідовності виконання дій і розвитку уміння відрізняти головні ситуації від другорядних; важко переносяться навики в діях з вже вивчених ситуацій на нові ситуації.

Вивід про тип СПО, використання якого забезпечує оптимальні результати підготовки даного фахівця.

Для даного фахівця характерна наочна СПО. Побудована по видах продукції, що випускається; учень виконує ті ж вироби, що і робочий-інструктор; програма навчання включає перелік виробів-предметів, що виготовляються.

Побудова зведено-тематичного плану професійної підготовки робочого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]