Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УДК ББК.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
303.5 Кб
Скачать

6 Правила оформлення курсового проекту (роботи)

  1. Пояснювальна записка (ПЗ), креслення, плакати та інші матеріали оформлюються в одному примірнику. Пояснювальна записка має бути зброшурованою таким чином, щоб аркуші були щільно зтиснутими, мати жорстку палітурку. Не допускається їх з'єднання скріпкою або швидкозшивачем.

  1. Пояснювальна записка повинна розкривати зміст курсового проекту (роботи), містити обґрунтування вибору методів рішення поставленого завдання, необхідні розрахунки, опис проведених експериментів, аналіз отриманих результатів тощо.

  2. Матеріал ПЗ повинен бути викладений грамотно, чітко та стисло. При цьому в тексті ПЗ мають бути обов'язковими посилання на використані літературні та інші джерела.

  3. У тексті ПЗ не рекомендується вживати звороти із займенниками першої особи, наприклад: "Я вважаю...", "Ми вважаємо..." тощо. Рекомендується вести виклад, не вживаючи займенників, наприклад: "Вважаємо...", "Знаходимо..." тощо.

  4. В пояснювальній записці на новій сторінці розміщується зміст. До змісту включають заголовки структурних елементів ПЗ:

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (при необхідності);

  • вступ;

  • послідовно назви (заголовки) всіх розділів, підрозділів;

  • висновки і рекомендації;

  • список літератури;

  • додатки з їх назвами (при необхідності).

Справа наводяться номери сторінок з яких починається зазначений матеріал.

6.6 Усі прийняті в ПЗ малопоширені умовні позначення, символи, одиниці скорочення та терміни пояснюють у відповідному переліку, який розміщується безпосередньо після аркушу зі змістом, починаючи з нової сторінки.

6.7 У вступі, який розміщується на новій сторінці (слово "Вступ" на цій сторінці не пишеться):

- відображуються актуальність, наукове чи практичне значення обраної теми;

  • формулюються мета та завдання курсового проекту;

  • встановлюються об'єкт та предмет розгляду;

  • даються посилання на відповідні нормативні документи.

  1. Основна частина ПЗ складається з декількох розділів (не менше двох). Наприклад, для випадку виконання основної частини у вигляді двох розділів, у першому потрібно дати аналіз сучасного стану проблеми, яка порушується в курсовому проекті (роботі), та обґрунтування прийнятих рішень.

У другому розділі викладається рішення поставленого завдання, яке повинно супроводжуватися отриманими результатами досліджень або розрахунками, необхідними ілюстративними матеріалами, технічними вказівками тощо.

  1. За результатами виконання курсового проекту (роботи) студент має зробити висновки та рекомендації з їх обов'язковим обґрунтуванням.

6.10 Курсовий проект (робота) виконується, компонується і друкується комп'ютерним способом за допомогою текстового редактора Microsoft Word (версія Word 97 для Windows або наступні версії, формат файлів "документ Word") в операційній системі Windows на одній сторінці аркуша формату А4 (210x297 мм). Текст робіт друкується шрифтом Times New Roman 14 pt (зображення шрифту звичайне, вирівнювання по ширині рядка). Розмір між рядками - півтора інтервали.

Для таблиць і ілюстрацій допускається використання аркушів формату АЗ (297x420).

Друк матеріалу виконується не в кольоровому варіанті, на білому папері на принтерах будь-якого типу і класу. Окремі іншомовні слова, знаки і т.п. при необхідності можна вписувати в надрукований текст чорнилами чорного кольору з наближенням по щільності до щільності основного тексту.

Виявлені помилки і графічні неточності дозволяється виправляти зафарбовуванням білою фарбою з нанесенням виправлень на тім же місці друкованим способом або від руки.

6.11 Оформлення тексту курсового проекту (роботи)

  1. Пояснювальна записка (ПЗ) курсового проекту (роботи) виконується по формі 2, 2а ГОСТ 2.104-68 "ЕСКД. Основные надписи", а при оформленні ПЗ курсової роботи з економічних дисциплін дозволяється використовувати аркуші без рамок.

У цьому випадку аркуші повинні мати такі поля:

  • ліве — 25 або 40 (абзацний відступ);

  • верхнє - 20;

  • праве — 10;

  • нижнє — 15.

Нумерація сторінок в правому верхньому кутку.

Курсовий проект (робота) поділяється на розділи, підрозділи, пункти, підпункти. Розділи мають наскрізну нумерацію 1,2,3 тощо. Підрозділи мають нумерацію 1.2; 1.3. Це значить другий підрозділ першого розділу. Кожний розділ розміщується в тексті роботи окремим аркушем.

  1. В залежності від особливостей і змісту документу вимоги викладають у вигляді тексту, таблиць, графічного матеріалу (рисунків, схем, діаграм) або їх поєднання.

  2. Текст документу повинен бути стислим, точним і не допускати різних тлумачень, логічно послідовним.

6.11.4 У документі слід вживати терміни, визначення, позначення і скорочення згідно вимог нормативних документів.

  1. При наведенні в тексті документу найбільших і найменших значень величин, слід застосувати словосполучення "повинно бути", "не більше", "не менше", наприклад:

Частка заробітної плати в структурі собівартості повинна бути, не менше 35,6%.

  1. Числові значення у відсотках слід писати:"...від 63% до 67% або {63±2}%, а не 65±2%".

  2. Римські цифри слід писати тільки для позначення сорту (категорії, класу тощо) виробу, кварталу, року, півріччя.

В інших випадках пишуть арабські цифри.

6.11.8 Позначення одиниць рахунку і одиниць фізичних величин застосовують у таблицях, поясненнях символів і чисельних коефіцієнтів, що входять до формул, і у тексті тільки при чисельних значеннях та друкують без крапок.

Наприклад - п'ять шт, 10 кг

6.11.9 У тексті документу не дозволяється:

  • вживати звороти розмовної мови;

  • вживати для того самого поняття різні науково-технічні терміни;

  • вживати математичний знак «-» перед від'ємним значенням величин.

Слід писати слово "мінус";

  • вживати без числових значень математичні знаки, наприклад: > {більше}, < {}. = {}, > {більше або дорівнює}, < {менше або дорівнює}, ≠ {не дорівнює}, а також {номер} і % {відсоток}.

  1. Необхідно вписувати в текст формули, цифри, букви, виконувати рисунки тільки чорними чорнилами, пастою.

  1. При виконанні курсового проекту відстань тексту від рамки до тексту на початку і в кінці рядка повинна бути не менша трьох міліметрів.

Відстань від верхньої, нижньої рамки до тексту повинна бути не менше 10 мм.

Відстань рядка-абзацу повинна бути від 15 до 17 мм. Відстань від тексту до найменування розділу і від найменування розділу до тексту повинна бути 15 мм.

6.12 Оформлення переліків у тексті

У середині пунктів можуть бути наведені переліки. Перед кожною позицією переліку слід ставити дефіс «-»

Для подальшої деталізації переліку необхідно використовувати цифри з дужками, наприклад:

До зовнішніх фінансових відносин підприємства входять:

  • відносини обліку;

  • відносини розподілу:

  1. взаємовідносини з бюджетом;

  2. взаємовідносини з фондом цільового призначення;

  3. взаємовідносини зі страховими компаніями.