Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОІБД_ПР №5,6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
274.79 Кб
Скачать

3.4. Співвідношення інформаційної технології та інформаційної системи

Інформаційна технологія тісно зв'язана з інформаційними системами, що є для неї основним середовищем. На перший погляд може показатися, що приведені в лекції визначення інформаційної технології і системи дуже схожі між собою. Однак це не так.

Інформаційна технологія є процесом, що складається з чітко регламентованих правил виконання операцій, дій, етапів різного ступеня складності над даними, що зберігаються в комп'ютерах. Основна мета інформаційної технології — у результаті цілеспрямованих дій по переробці первинної інформації одержати необхідну для користувача інформацію.

Інформаційна система є середовищем, що складають елементами якої є комп'ютери..комп'ютерні мережі, програмні продукти, бази даних, люди, різного роду технічні і програмні засоби зв'язку і т.д. Основна мета інформаційної системи — організація збереження і передачі інформації. Інформаційна система являє собою человеко-компыотерную систему обробки інформації.

Реалізація функцій інформаційної системи неможлива без знання орієнтованої на неї інформаційної технології. Інформаційна технологія може існувати поза сферою інформаційної системи.

Приклад 2. Інформаційна технологія роботи в середовищі текстового процесора Word 7.0, що не є інформаційною системою.

Інформаційна технологія мультимедіа, де за допомогою телекомунікаційного зв'язку здійснюються передача й обробка на комп'ютері зображення і звуку.

Таким чином, інформаційна технологія є більш ємним поняттям, що відбиває сучасне представлення про процеси перетворення інформації в інформаційному суспільстві. У вмілому сполученні двох інформаційних технологій — управлінської і комп'ютерний — застава успішної роботи інформаційної системи.

Узагальнюючи усе вищесказане, пропонуємо трохи більш вузькі, ніж уведені раніше, визначення інформаційної системи і технології, реалізованих засобами.

Інформаційна технологія — сукупність чітко визначених цілеспрямованих дій персоналу по переробці інформації на комп'ютері.

Інформаційна система — людино-комп'ютерна система для підтримки прийняття рішень і виробництва інформаційних продуктів, що використовує комп'ютерну інформаційну технологію.