Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц_олог_я христя.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет «Львівська політехніка»

Кафедра ІГСМ

Соціологічне дослідження:

На тему:

«Ранні шлюби»

Виконала:

Ст.гр ФЛ-34

Тесля Христина

Львів 2010

I.Методологічна частина

1.1. Обґрунтування проблеми дослідження

В наш час дуже багато молодих людей, студентів, які провчившись деякий час , дехто рік , а дехто й ні , залишають навчання. І основна причина того , чому студенти залишають навчання або переводяться на заочну форму навчання, є те, що вони одружуються, створюють сімї , народжують дітей. З однієї сторони це зовсім непогано , але є дуже багато перешкод які виникають на шляху молодих сімей. На сьогодні ця тема є дуже актуальною, тема “Молодих студентських сімей”.

В цілому, проблема даного дослідження – це проблеми, які пов’язані з молодими студентськими сімями , а саме:

  • проживання молодих пар без оформлення шлюбу;

  • проблема житла і грошей ;

  • зниження тривалості шлюбу;

  • зменшення розмірів сім ї.

Це актуальні ситуації, які викликають різні думки, протиріччя у молодих осіб.

Звичайно, до заміжжя молоді студенти є під опікою батьків, а після заміжжя постає питання , що ж робити далі, продовжити навчання чи переводитись на заочну форму навчання і йти працювати. Але й не так просто в наш час знайти собі перспективну роботу. І як бачимо , що постають одні проблеми за іншими і якщо молоду сімю в такий час не підтримати , не допомогти стати на ноги, то це може привести до фатальних наслідків. І ,напевно, саме цей час для кожного молодого сім’янина стає вирішальним в його житті.

Iнститути шлюбу i сімї , переживають сьогоднi в Україні складний процес перебудови, що супроводжується низкою суперечливих i небажаних наслiдкiв, зокрема:

-зростання розлучень ;

-розширення масштабiв позашлюбної народжуваностi та зростання кiлькостi неповних сiмей;

-зменшення середньої тривалостi шлюбу;

-проживання подружнiх пар без оформлення шлюбу;

-зменшення розмiрiв сімї i народжуваностi дiтей

-збiльшення кiлькостi одиноких людей, якi не беруть шлюб;

Причинами всіх цих проблем є насамперед, те, що молода особа в запалі, не обдумавши приймає важливі рішення , які міняють її життя. Причиною може бути те, що молодь хоче бути самостійною, не залежати від батьків, незгода батьків з рішеннями дитини. Інший варіант пояснення проблем - рівень доходів молодих сімей і саме через гроші виникають різні сварки, непорозуміння, які до розлучень.

1.2 Мета дослідження :

Встановити ставлення молоді до ранніх шлюбів студентів; до проживання молодих пар без оформлення шлюбу; ставлення студентів до шлюбних контрактів; а також до того що в наш час зменшилась тривалості шлюбу. Це дасть змогу попередити молодих людей про те, що їх може чекати, які проблеми після одруження. А також показати студентам причини усіх проблем, що дасть змогу їм задуматись над своїми діями і , можливо, зменшиться кількість розлучень.