Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.вказівки нове МО редагована .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
451.07 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Розібрати принципи нарахування та відповідності доходів та витрат (Доходи і витрати визнаються, коли вони відбуваються і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансових звітах тих періодів, до яких вони відносяться), критерії визнання доходу та витрат.

З метою визнання доходу та визначення його суми розрізняють дохід:

  1. реалізації товарів, продукції, інших активів, придбаних з метою перепродажу (крім інвестицій у цінні папери);

  2. реалізації послуг;

  3. користування іншими фізичними й юридичними особами активів, які належать підприємству (у вигляді процентів, дивідендів, роялті). Необхідно звернути увагу на особливості визнання різних видів доходу від реалізації.

Як правило, дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка була отримана або підлягає отриманню. Опанувати поняття чистого доходу, його визначення. Проаналізувати класифікацію доходів і витрат відповідно до видів діяльності (звичайна та надзвичайна діяльність), взаємозв’язок класифікації операційних витрат за функціями та економічними елементами.

Запитання до самоперевірки

  1. Дохід і критерії визнання та види.

  2. Витрати і критерії визнання та елементи.

  3. Види діяльності підприємств.

  4. Особливості визнання різних видів доходу від реалізації.

  5. Оцінка доходу.

  6. Облік доходів.

  7. Нормальна потужність.

  8. Класифікація операційних витрат за функціями. Її взаємозв’язок з економічними елементами операційних витрат.

  9. Чистий прибуток (збиток).

Заняття 13. Облік собівартості готової продукції. Облік собівартості реалізованої продукції (4 години).

Запитання до обговорення

  1. Основи побудови калькуляції собівартості готової продукції.

  2. Синтетичний облік витрат на виробництво.

  3. Аналітичний облік витрат на виробництво.

  4. Облік незавершеного виробництва.

  5. Облік собівартості реалізованої продукції.

Методичні вказівки

Вивчаючи калькуляцію собівартості, необхідно мати чітке уявлення про елементний склад і класифікацію витрат на виробництво, про класифікацію виробництв і особливості технологічних процесів.

Витрати на виготовлення продукції складаються з прямих матеріальних витрат, прямої заробітної плати та виробничих накладних витрат.

До прямих матеріальних витрат належать матеріали, сировина, комплектуючі вироби, напівфабрикати, що безпосередньо використовуються для виробництва продукції.

Пряма заробітна плата - заробітна плата (з обов’язковими нарахуваннями на неї) робітників, безпосередньо зайнятих виготовленням продукції.

Виробничі накладні витрати – всі інші витрати виробництва, які не можуть бути чітко віднесені до конкретної одиниці виготовленої продукції (амортизація та енергопостачання виробничого обладнання, орендна плата за виробничі приміщення тощо).

Необхідно розібратися в розрахункових формулах собівартості готової продукції, виробленої за звітний період та загальної собівартості готової продукції.

Собівартість реалізованої продукції – це витрати на виготовлення чи придбання продукції, доход від реалізації якої був визнаний у звітному періоді.

Розібрати на занятті, які саме витрати включаються до собівартості реалізованих товарів для підприємств-виробників, а які для підприємств, що здійснюють торгівельну діяльність.