Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.-метод.пос__бник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать

2

ЕКОНОМІКО-ПРАВНИЧИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Носик м.О. Філософія

навчально-методичний посібник

для самостійної роботи студентів ІІ курсу

освітньо-кваліфікаційного рівня “Молодший спеціаліст”

Схвалено на засіданні циклової комісії

гуманітарно-правознавчих дисциплін

Протокол №1 від 30.08.2010

Запоріжжя 2010 р.

УДК 101 (075.8)

ББК Юя 73

Н 842

Носик М. О. Філософія. Навчально-методичний посібник для самостійної роботи студентів ІІ курсу освітньо-кваліфікаційного рівня “Молодший спеціаліст” / М. О. Носик. — Запоріжжя : ЗНУ, 2010. — 55 с.

У навчальному посібнику викладені теоретико-методологічний положення, фактологічний навчальний та навчально-методологічний матеріал з дисциплін “Філософія” та “ Людина і світ ” у відповідності з навчальною програмою для вищих навчальних закладів ІІІ рівнів акредитації й навчальної програми для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів, які здійснюють підготовку на основі базової середньої освіти фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Молодший спеціаліст”

Призначений для студентів ІІ курсу ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації спеціальностей:

5.03040101 Правознавство;

5.02010701 Організація туристичного обслуговування;

5.03050801 Фінанси і кредит;

5.03050901 Бухгалтерський облік;

5.03060101 Організація виробництва;

5.01020101 Розробка програмного забезпечення.

освітньо-кваліфікаційного рівня “Молодший спеціаліст”.

Рецензент:

кандидат філософських наук,

доцент кафедри філософії Запорізького

національного університету В.І. Манжура

Відповідальний за випуск М.О. Носик

ЗМІСТ

Передмова..………………………………………………………………......….4

Розгорнута робоча навчальна програма з дисципліни “Філософія”…………6

Завдання вивчення предмету…………………………………………………...8

Мета вивчення предмету та його місце в навчальному процесі…………….9

Міжпредметні зв’язки та структурно-логічна схема предмету “Філософія”……..10

Зміст навчального курсу………………………………………………………..11

Плани семінарських занять……………………………………………………..15

Принципи оцінювання навчальної роботи студентів.…………………….…..25

Теми рефератів…………………………………..……………………..……..…29

Методичні рекомендації до написання рефератів…………...………..………36

Зразок оформлення титульної сторінки реферату………….…….…………...38

Зразок оформлення “Змісту” та розділів реферату……..……………………..39

Перелік питань для підготовки до іспиту (екзамену)……………………..…..40

Короткий словник філософських термінів……………………………………..43

Список рекомендованої літератури…………………….………………………54

Передмова

Успішність фундаментальних соціальних перетворень в Україні тісно пов’язана з використанням можливостей філософської освіти, в якій за останні роки, роки пошуків, зневіри і надії, відбуваються суттєві зміни. Сьогоднішнє випробування усталених десятиріччями уявлень про філософію, її сенс, призначення, основну проблематику, форму існування та викладання постало як новітня, важлива і незвична філософська проблема, вирішення якої, за умов реального життя, супроводжується, по-перше, намаганням не помічати факту попередньої політизованості філософії, та суттєвого впливу цього на розуміння сенсу філософії та її викладання, прагненням все залишити так, як було, по-друге – поверховістю, метушливістю, кон’юнктурністю, бажанням вбачати в філософії, як і раніше, політичну філософію (хоча й найновітнішу), бажанням негайно, сьогодні запропонувати, затвердити і розповсюдити “найновітні” погляди як щодо самої філософії, так і її викладання, по-третє – спокійними, глибокими, відповідальними філософськими міркуваннями щодо минулого та наявного стану речей в філософії, їх причин, наслідків, майбутнього філософії, її змісту і форм викладання.

Зараз, в умовах формування та усвідомлення нових, глибинних орієнтирів подальшого буття України, було б помилковим вважати проблему вирішеною: філософія приречена на перебування в контексті здійснення смисло-життєвих процесів, що відбуваються в українському та загальнолюдському бутті. Вітчизняна філософія переживає період суттєвих випробувань і це можливо найцікавіший, дійсно філософський, період її буття, період потенційно багатий на плідні філософські знахідки. Саме зараз потреба в філософствуванні, філософствуванні щодо самої філософії виступає як наріжна внутрішня філософська проблема.

Автор даного методичного посібника, котрий адресовано студентам Економіко-правничого коледжу Запорізького національного університету, спирається на положення Державної національної програми "Трансформація гуманітарної освіти в Україні", на навчальну програму Міністерства освіти і науки з “Основ філософських знань”*, а також на навчальну програму Міністерства освіти і науки з предмету “Людина і світ” для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів **.

Метою вивчення курсу “Філософія” студентами ЕПК ЗНУ є: по-перше, формування наукових уявлень щодо сенсу філософії, основних учень, шкіл, течій, напрямів світової і вітчизняної філософської думки; по-друге, сприяння утвердженню філософської культури, спертої на досягання сучасні науки та культури, спроможної задати надійну систему орієнтирів щодо минулого і сучасного життя світової цивілізації; по-третє, сприяння формуванню навичок самостійного критичного мислення; по-четверте, допомога в оволодінні мовою філософії, формуванню усталеної філософської понятійної системи як основи творчого пошуку у власному розв’язанні світоглядних смисложиттєвих проблем.

Виходячи з цього, матеріали цієї розробки включають: розгорнутий конспект до курсу “Основи філософських знань”; плани семінарських занять; перелік підручників та навчально-методичних посібників; основної літератури для обов'язкового вивчення, перелік питань до іспиту з філософії, вимоги до виконання рефератів.

Окремо слід сказати про деякі вимоги до реферату, який повинні подати студенти всіх спеціальностей ЕПК ЗНУ. Написаний реферат має бути на задану викладачем тему та відповідати поданим вимогам ВАК.

Шановні друзі! Займаючись філософією, будь ласка, пам’ятайте, що філософія – це не збірка якихось догм, постулатів, сталих знань. Насамперед, це рух думки, мистецтво мислення. Бажаємо успіхів в оволодінні цим мистецтвом!

*Основи філософських знань: Навчальна програма для вищих навчальних закладів ІІІ рівнів акредитації / Авт.-уклад.: Н.А. Лутак, Т.Г. Кулакова, Л.О. Рисіч та ін. — К.: НМЦ вищої освіти МОН України, 2005. — 18 с.

**Людина і світ: навчальна програма для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Авт.-уклад.: Т.В.Бакка, Л.В.Марголіна, Т.В.Мелещенко, Т.О. Ремех [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.mon.gov.ua/education/average/prog12/lud_svit_ak.doc