Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АНАЛІЗ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
122.15 Кб
Скачать

Рівень і динаміка показників рентабельності пат «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич»

Показник

Значення показника

Абсолютне відхилення (+,-)

Попередній період

Звітний період

Валова рентабельність продукції, %

46,07

51,79

5,72

Операційна рентабельність продукції, %

19,11

18,60

-0,51

Чиста операційна рентабельність, %

14,33

13,95

-0,38

Операційна рентабельність активів, %

17,48

17,75

0,26

Чиста рентабельність активів, %

9,72

13,66

3,94

Чиста рентабельність валового капіталу, %

21,20

22,12

0,92

Висновки: валова рентабельність на кінець звітного періоду збільшилася на 5,72%, операційна рентабельність знизилася на 0,51%, а чиста операційна рентабельність зменшилася на 0,38%. Хоча два останні показники є від’ємними, але вони не значні. Щодо валової рентабельності, то можна говорити про збільшення прибутку з кожної гривні чистого доходу, що характеризує ефективність основної діяльності підприємства.

Збільшення операційної рентабельності активів на 0,26% свідчить про незначне збільшення операційного прибутку з кожної гривні інвестованого в активи капіталу. Чиста рентабельність активів показує збільшення рівня чистого прибутку від використання активів підприємства на 3,94%. Незначне збільшення чистої рентабельності валового капіталу на 0,92% свідчить про підвищення прибутковості інвестованого в підприємство капіталу з позицій його власників.

Висновки

Дана контрольна робота досліджує господарську діяльність підприємства за такими основними напрямами: аналіз необоротних активів, аналіз ефективності використання трудових та матеріальних ресурсів, загальна оцінка фінансового стану, аналіз фінансової стійкості, ліквідності та платоспроможності підпрємства, ділової активності та прибутковості його діяльності.

Обраним для дослідження було підприємство ВАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич».

Підприємство орієнтується на створення матеріальних умов для розширення своєї діяльності, адже у складі необоротних активів велику частку займає частка основних виробничих засобів і незавершеного виробництва. Обсяг виробленої продукції у звітному році зріс на 242156 тис. грн. Такі зміни відбулись завдяки інтенсивній експлуатації основних засобів. У звітному періоді фондовіддача незначно зросла, і становить 1,33 грн./грн.

Відповідно у звітному періоді фондомісткість знизилась на 1,31 грн./грн., це також позитивно впливає на діяльність ВАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич».

Динаміку основних відносних показників фінансової стійкості ВАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич» було здійснено на основі коефіцієнтів капіталізації. Розрахувавши усі коефіцієнти можна зробити висновок, що підприємство є фінансово стійким і мало залежить від зовнішнього фінансування.

В результаті порівняння активів і пасивів ВАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич» можна зробити висновок, що баланс є абсолютно ліквідним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]