Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_7_04.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
574.46 Кб
Скачать

7.3. Особливості механічної обробки шатунів є три основні схеми технологічних маршрутів обробки заготовок шатунів:

1) роздільна обробка шатуна і кришки на різних лініях до складання і загальна обробка на одній лінії після складання,

2) обробка шатунів і кришок на одній лінії і наступна обробка шатуна;

3) обробка на лінії цільної заготовки шатуна і кришки до розрізування і роздільна обробка шатуна і кришки після розрізування на одній лінії і потім наступна обробка складаного шатуна.

Для забезпечення технічних умов на окремі параметри шатунів всі операції, на яких одержують остаточні розміри, виконують після складання шатуна і кришки; отже, ці деталі не взаємозамінні.

Механічну обробку заготовок шатунів починають з обробки торців.

У роздільно-кованих шатунів попередньо обробляють площини рознімання і площину гнізд вкладишів підшипників; остаточно - отвір у поршневій головці, площини під головки болтів і встановлювальні площини кривошипної головки. При цьому базою для обробки площини рознімання є зовнішній контур кривошипної головки, а потім від неї обробляється отвір у поршневій головці. Коливання відстаней між центрами головок компенсуються овальною формою отвору в кривошипній головці, що забезпечує рівномірність товщини стінок кривошипної головки.

У цільнокованих шатунів після обробки торців головок обробляють отвір у поршневій головці, встановлювальні площини на кривошипній головці шатуна, відрізають кришку, а потім обробляють остаточно площини рознімання кришки і шатуна.

Вибір схеми технологічного процесу обробки отворів у головках залежить від конструкції шатуна. Отвори в поршневій і кривошипній головках цільнокованих шатунів автомобільних двигунів обробляють попередньо; при цьому базами заготовки служать торці і допоміжні бази, що визначають розташування отвору відносно осі симетрії обох головок і стержня.

Отвори під болти також обробляють за різними технологічними схемами. Іноді отвори під болти в шатуні і кришці попередньо обробляють роздільно й остаточно - спільно. Завдяки цьому при свердлінні довжина отвору виявляється майже вдвічі менше. Але при цьому необхідно стежити за сталістю технологічних баз на операціях попередньої і чистової обробки отворів під болти. Іноді отвори під болти обробляють спільно в шатуні з кришкою після остаточної обробки площини рознімання.

Для спільної обробки шатуна з кришкою їх скріплюють робочими чи технологічними болтами. Паз під замок вкладишів обробляють до складання шатуна.

Припасовування шатунів по масі. Для отримання конструктивно заданої зрівноваженості двигуна кривошипна і поршнева головки шатунів повинні мати однакові маси (в заданих межах), причому центри їхніх мас повинні розташовані по заданих координатах. При підвищенні маси шатуна на одній чи на обох головках з бобишок видаляють частину металу. У поршневій головці бобишка розташована вздовж осі шатуна, а в кривошипній головці - на бічній поверхні.

Для припасування маси кривошипної і поршневої головок створені спеціалізовані верстати, оснащені вагами і фрезерними шпинделями. На вагах, які мають дві чашки, визначають положення центра ваги шатуна, зважуючи обидві головки шатуна. Визначивши, яку частину металу необхідно знімати, закріплюють кожну головку у пристрій і знімають метал фрезою. Допустиме коливання маси кожної головки – 5...10 г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]