Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат АСУДР.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІНСТИТУТ ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ ТА ТРАНСПОРТУ

КАФЕДРА «ТРАНСПОРТНІ ТЕХНОЛОГІЇ»

Реферат на тему:

«Дорожня розмітка»

ВИКОНАВ

СТУДЕНТ ГРУПИ ОДР-41, ІІМТ

Паук М.О.

ПРИЙНЯВ

АСИСТЕНТ КАФЕДРИ

«ТРАНСПОРТНІ ТЕХНОЛОГІЇ»

Гурей Т.А.

ЛЬВІВ 2011

ЗМІСТ

1.ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ………………………………………2ст.

2.КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ РОЗМІТКИ………………..4ст.

3.СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………………...16ст.

1.Терміни та визначення понять

  • дорожня розмітка

Лінії, написи, символи та інші позначення на покритті проїзної частини дороги, бордюрах, дорожніх огородженнях, сигнальних і напрямних пристроях, опорах освітлення, елементах мостів, шляхопроводів та інших штучних споруд, обстановки доріг вулиць і доріг, що застосовуються самостійно і у поєднанні з дорожніми знаками або світлофорами.

  • горизонтальна розмітка

Лінії, написи, стріли та інші позначення, що наносяться на поверхню проїзної частини дороги з удосконаленим покриттям.

  • вертикальна розмітка

Лінії (смуги) і позначення, що наносяться на вертикальні або похилі поверхні дорожніх огороджень, сигнальних і напрямних пристроїв, опори освітлення, елементи мостів, шляхопроводів та інших штучних споруд, обстановки доріг, а також світлоповертальні елементи, що закріплюються на цих поверхнях.

  • тимчасова розмітка

Тимчасова розмітка має помаранчевий колір, відноситься до горизонтальної і використовується в місцях виконання ремонтних та інших робіт на дорозі, у випадку оперативної зміни в організації дорожнього руху, пов’язаної з забезпеченням безпеки руху.

  • відстань видимості розмітки

Під відстанню видимості розуміють відстань, на якій з висоти 1,2 м (рівень очей водія легкового автомобіля) можна побачити елемент горизонтальної або вертикальної розмітки.

  • межі смуг руху

Межа смуги проїзної частини, позначена або не позначена розміткою, яка має ширину, визначену нормами для руху транспорту (крім мотоциклів без бокового причепа) в один ряд.

  • зносостійкі матеріали

Матеріали, що використовуються для влаштування розмітки, які повинні забезпечити її основні технічні показники (видимість, світло повертання, зчеплення, товщину) протягом не менше одного року.

2.Класифікація та основні параметри розмітки

Розмітка поділяється на групи та види. Установлено дві групи розмітки: горизонтальна і вертикальна. Горизонтальна розмітка поділяється на поздовжню, поперечну та інші види (стрілки, острівці, знаки і т.п.).

Горизонтальна розмітка може бути постійною і тимчасовою. Тимчасова має пріоритет над постійною розміткою та регламентує порядок руху транспортних засобів по проїзній частині. Тимчасова дорожня розмітка має помаранчевий колір і виконується матеріалами, які дозволяють її швидке видалення. При влаштуванні тимчасової розмітки видаляти постійну не потрібно.

Вертикальна розмітка являє собою сполучення чорного і білого кольорів (червоного з білим – для світлоповертальних елементів)

Кожному виду розмітки надається номер, що складається з арабських цифр. Перше число – номер групи, до якої належить розмітка (1 – горизонтальна, 2 – вертикальна); друге – порядковий номер розмітки в групі; третє – різновид у групі.

Основні параметри розмітки.

Параметри розмітки: номери, форма, колір, розміри та призначення кожного виду розмітки наведено в табл. 1 та 2, та у додатках А (рис. А.1 – А.21) і додатках Б (рис. Б.1 – Б.27). Параметри тимчасової розмітки відповідають параметрам постійної.

Приклади застосування окремих видів розмітки, розміри стріл, літер і цифр наведено в додатку А (рис. А.1 – А.20).

Таблиця 1