Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
353.28 Кб
Скачать

5. Аналіз причин порушень в роботі пно.

Розслідування порушень в роботі ПНО повинно проводитись комісією, що створюється керівними органами по експлуатації об'єкту відразу після порушення. Порушенням признається будь-яке відхилення від умов нормальної експлуатації, що призвело або створило умови виникнення аварії. Короткий опис розсліду­вання приводиться на основі чинної методики розслідування порушень в роботі атомних станцій , оскільки вона є найбільш досконалою. Розслідування порушень в роботі інших ПНО про­водиться аналогічно.

Розслідування та облік порушень в роботі ПНО призначено для встановлення:

  • категорій порушень в роботі ПНО (АС);

  • визначення безпосередніх і кореневих причин аномальних подій, що призвели до порушень;

  • оцінки з точки зору безпеки;

  • розробки коригуючих заходів для ліквідації наслідків порушень і запобігання їх повторенню, підвищення безпеки і на­ дійності ПНО.

При цьому наводяться результати аналізу усіх безпосередніх і відповідних їм кореневих причин кожної аномальної події, які мали місце у ході порушення. Перелік усіх аномальних подій, що виникли у ході порушення, наводиться у таблиці з додержан­ням хронологічної послідовності в такій формі: порядковий номер аномальної події, час її виникнення, опис події: характер події ("відмова обладнання", або "недолік процедури" (експлуа­таційної, ремонтної) або "помилка персоналу" (оперативного, ре­монтного, адміністративного).

Опис послідовності подій в ході порушення

Хронологічний (із зазначенням часу) опис послідовності подій в ході порушення повинен містити:

— зміну параметрів і режимів експлуатації об'єкту (енергоб­локу), систем і обладнання;

  • спрацювання блокувань і захистів;

  • автоматичне або ручне спрацювання систем безпеки та іншого обладнання, важливого для безпеки;

  • дії персоналу, в ході порушення (як правильні, так і неправільні);

  • відмови систем і обладнання;

  • наслідки цих відмов.

До опису порушення додаються графіки і діаграми, що ілюс­трують динаміку зміни основних і інших важливих для аналізу даного порушення параметрів. На графіках і діаграмах повинні бути відмічені точки відліку подій, моменти спрацювання (або не спрацювання) захистів і блокувань.

Опис порушення має бути завершено на етапі, коли об'єкт (енергоблок) стабілізовано на будь-якому рівні потужності, зупи­нено, виведено у ремонт, або виведено з експлуатації. Опис пору­шення в системах безпеки наводиться до введення каналу систе­ми безпеки в режим очікування. Опис порушень за категоріями пошкодження обладнання наводиться до введення обладнання в експлуатацію після відмови або зняття з експлуатації.

Для аномальних подій встановлюються типи дефектів, або помилок персоналу, відповідно до словника кодів. Словник кодів встановлює всі можливі типи дефектів та помилок персоналу. Встановлюють також відповідно до чинної методики супутні чинники та дефекти або помилки персоналу, які відбулися під час аномальної події, але не призвели до подальшого розвитку аномальної події. Типи дефектів (типи помилок персоналу) і супутні чинники заносяться до таблиці звіту про порушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]