Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ по темам.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
380.93 Кб
Скачать

Задача 2

Підприємство виробляє товар та реалізує його на досконало конкурентному ринку. Функція ринкового попиту: (тис. одиниць), функція ринкової пропозиції (тис. одиниць). Виробничі потужності підприємства дозволяють виготовляти тис. од на рік. Змінні витрати на одиницю продукції залежно від обсягу виробництва з урахуванням нормального прибутку наведені в таблиці:

Q, тис.грн.

10

20

30

40

50

60

AVC, грн.

3N/5

N/2

3N/4

N

2,5N

4N

Крім того, фірма витрачає на утримання апарату управління 3N тис. грн., на амортизацію обладнання N тис. грн та на оренду приміщень 2N тис. грн. на рік.

Визначити:

а) ціну та обсяг ринкової рівноваги;

б) залежність сукупних (постійних, змінних), середніх (постійних, змінних) та граничних витрат від обсягів виробництва. Побудувати графіки всіх видів витрат;

в) обсяг виробництва, за якого фірма максимізуватиме прибуток та величину цього прибутку.

Задача 3

Споживач витрачає на товари А та Б 20N гривень на місяць. В поточному місяці ціни товарів PА=PБ=N грн. Споживач очікує підвищення ціни товару А в наступному місяці до 1,5N грн. Функція корисності задана функцією U =QА*QБ (ютилів). До підвищення цін споживач отримував від товарів А та Б корисність ютилів. Після підвищення цін за ту ж суму грошей споживач очікує отримати лише ютилів.

Визначити:

а) кількість товарів А та Б, яку споживач купував до підвищення цін і скільки буде купувати після підвищення, побудувавши бюджетні лінії та криві байдужості для поточного та наступного місяців (на одному графіку);

б) ефект заміщення та ефект доходу від підвищення ціни на товар А;

в) пряму еластичність попиту на товар А. Як зміниться виручка продавців товару А при підвищенні його ціни?

Задача 4

Підприємство діє на олігопольному ринку. Крім нього, на цьому ринку діє ще один конкурент. Цей конкурент знизив ціну на товар від до грн., внаслідок чого попит на продукцію підприємства знизився тис. од до тис. од при незмінній ціні грн.

Визначити:

а) еластичність попиту на товар підприємства по цінах конкурента;

б) рівняння кривої попиту у вигляді та , якщо у відповідь на дії конкурента підприємство теж знизило ціну до грн., причому попит зріс до тис. од.;

в) яку ціну слід призначити, щоб максимізувати прибуток, якщо функція загальних затрат фірми ТС = 8+ 2Q+0,5Q2 (тис.грн). Розрахувати величину цього прибутку.

Задача 5

Підприємство, що діє в умовах монополістичної конуренції, вирішує питання про прийняття на роботу робітників. В таблиці представлено інформацію про сукупний продукт, який може бути вироблений протягом одиниці часу певною кількістю робітників.

Кількість робітників, осіб.

1

2

3

4

5

6

Сукупний продукт, ТР, од/годину.

10

22

35

47

57

64

Підприємство визначило, що при продуктивності виробництва од./ год., для реалізації всього обсягу продукції слід призначити ціну грн. Еластичність попиту становить eD=-1,5.

Визначити:

а) середній та граничний продукт для кожного робітника. Результати оформити в таблицю та побудувати графіки;

б) криву попиту (од.) та представити її у вигляді (грн.);

в) скільки робітників слід найняти, щоб підприємство могло максимізувати прибуток, якщо заробітна плата робітників становить w = 2N грн./год., а всі інші витрати не залежать від обсягу виробництва (АТС=0,8N грн.)

Зразок