Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
282.62 Кб
Скачать

3. Послідовність роботи на установці

І. Після дозволу на самостійне виконання лабораторної роботи вивчити експериментальну установку, перевірити правильність вмикання вимірювальних приладів.

2. Поворотом ручки вимикача І подати електроживлення на стенд. Має загорітися сигнальна лампа 2 /див. рис. З/.

3. Ввімкнути тумблер на корпусі вимірювального блока 6. Регуля­тором напруги 3 встановити по шкалі ватметра 5 потужність нагрівача 10 Вт.

4. Ввімкнути нагрівач термостата 10 натискуванням кнопки "Сеть" на передній панелі корпуса. Встановити температурний режим термостатування натискуванням кнопки "25". Ввімкнути насос натисканням від­повідної кнопки.

5. Відкрити вентиль напорної магістралі водопроводу для забез­печення водного охолодження корпусу вимірювального блока.

6. Ввімкнути мілівольтметр 4 натискуванням кнопки "Сеть" на його лицевій панелі.

7. Поворотом маховика головки вимірювального блока 6 проти руху годинникової стрілки притискати еластичні пластинки доти, поки стрілка індикатора вертикальних переміщень не зупиниться. Встановити ну­льову поділку шкали індикатора проти стрілки. Розсунути еластичні пластинки на 8...9 мм поворотом маховика за рухом годинникової стріл­ки. В утвореному зазорі встановити зразок 7 і поворотом маховика у зворотний бік затиснути його між еластичними пластинами /стрілка ін­дикатора має зупинитися/. Визначити й записати товщину зразка.

8. Дочекатися стаціонарного режиму, коли температура й тепловий потік не змінюватимуться з часом. На прак­тиці для даної установки це відповідає умові: зміна температури на поверхнях зразка не повинна перевищувати О,І,..0,2 К у хвилину /0,4...О,8 мкВ/хв/. Записати в табл. І значення N і tХ.С

9. Виміряти покази термопар і датчика теплового потоку, викорис­товуючи перемикач 9. Нульовому положенню перемикача відповідає під­ключення до мілівольтметра датчика теплового потоку е0 , першому - диференціальної термопари е1, , другому - термопари з боку нагрівача е2 , третьому - термопари з боку холодильника е3 . Результати занести в табл. І. З інтервалом 3...5 хв провести ще кілька вимірю­вань. Одночасно з вимірюваннями розрахувати значення t, λ, τ і записати в табл. 2. Досліди закінчити, коли здобуто дані, що ре­продукуються у трьох вимірюваннях /різниця в значеннях не повинна перевищувати 0,2...0,5%/,

10. Якщо в досліді температура зразка підвищувалась, необхідно зменшити потужність нагрівача на 0,5 Вт. Якщо ж температура зменшу­валась, підвищити потужність нагрівача на 0,5 Вт.

11. Дочекатися встановлення режиму і відповідно до пп.8 і 9 про­вести вимірювання.

12. Замінити зразок відповідно до пункту 7. ІЗ. Дочекатися встановлення режиму і провести вимірювання на другому зразку.

14. Занести в табл. І з паспорта приладу його номер і значення коефіцієнта К1 , що відповідає переведенню показів датчика теплово­го потоку, з мілівольт у ват на метр квадратний. Визначити діаметр зразків.

15. Таблицю результатів вимірювань подати викладачу для підпису.

16. Вимкнути установку, для чого регулятором напруги 3 /див. рис. З/ знизити потужність до 0 Вт; вимкнути вимірювальний блок 6, насос і нагрівач термостата 10, мілівольтметр 4;знеструмити стенд вимикачем І; вийняти зразок 7 із вимірювального блока 6 і стиснути еластичні пластини поворотом маховика головки вимірювального блока.

4. Обробка результатів

Перевести покази датчика теплового потоку, Вт/м2: q=K1e0

Перевести покази диференціальної хромель-алюмелевої термопари,°С: Δt=e1 /0.041

Перевести покази хромель-алюмелевих термопар, °С:

t1 =e2/0.041 + tХ.С

t2 =e3/0.041 + tХ.С

За формулою 3 розрахувати коефіцієнт теплопровідності, Значення Н повинно бути у метрах.

ТаблицяІ Результати вимірювань.

№ п/п

матеріал

Діаметр D,мм

Покази приладів

Підпис

викладача

Мікро-метра Н, мм

Мілівольт-метра,мВ

Терм.холод. спаїв tХ.С , °С

Ватметра N,Вт

е0

е1

е2

е3

Середня температура зразка, °С: t1=0.5(t1 +t2)

Питомий термічний опір матеріалу, К-м 2/Вт: r=H/λ

Термічний опір зразка, К/Вт: R=Δt/Q=Δt/qF

Середнє значення коефіцієнта теплопровідності й температури:

;

/ n - число вимірювань кожного зразка/.

Оформити в протоколі розрахунки. Результати обчислень занести до табл. 2.

Таблиця 2 Результати обробки

№п/п

q, Вт/м2

t0, °С

t1, °С

t2, °С

ti, °С

λ, Вт/(м°С)

r ,Км2/Вт

R, к/Вт

Σ0 (λ)

1

2

3

Середнє

1

2

3

середнє