Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дидакт материали підготовки (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать

3) Вимоги до оформлення ситуаційних задач.

Ситуаційна задача - це виклад певних юридичних фактів. Під час вирішення кожної ситуаційної задачі необхідно усвідомити зміст правовідносин, що склалися між сторонами, які юридичні наслідки при цьому виникають, спірні питання, на які необхідно відповісти, а вже потім винести мотивований висновок по задачі, розв'язати її.

Під час розв'язання задачі необхідно продумати відповіді на ті попередні спірні питання, що підводять до розв'язання задачі. Відповідаючи на них, треба використовувати рекомендований нормативний матеріал, посилатися на нього. Знайшовши відповіді на всі попередні запитання, можна розпочати розгляд основного питання, поставленого в задачі. Відповідь на основне питання випливає з відповідей на попередні.

Для розв'язання ситуаційної задачі необхідно знайти необхідні норми законодавства України

Складання ситуаційної задачі оцінюється максимально у 6 балів, які складаються з:

2 бали – за складання багаторівневих умов задачі;

4 бали – за обґрунтовану відповідь на задачу.

Студент може скласти 2 ситуаційні задачі з одного змістовного модуля.

Приклад ситуаційної задача та вирішення до неї:

04 квітня 2007 року, близько 16 години 50 хвилин Петров на поймі річки Десна в районі хутора Становий, Коропського району, Чернігівської області, без належних документів, в заборонений час - нерестовий період, за допомогою забороненого знаряддя лову - сіткою "зяберною", виготовленою з сіткоснастевого матеріалу, проводив незаконний лов риби для особистих потреб і виловили цінних порід риби загальною вагою 3,5 кг., а саме: щука - 6 шт., підуст - 3 шт., окунь - 40 шт., карась - 4 шт., плоскирки - 14 шт., плітка - 41 шт., чим завдав матеріальних збитків рибному господарству України на суму 1050,60 грн.

Чи правомірні дії Петрова?

Яке рішення повинен прийняти суд?

Згідно з Правилами любительського спортивного рибальства, затвердженими наказом Державного комітету рибного господарства України 15.02.1999 p., зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 28.04.1999 p., сітки, виготовлені із сіткоснастевого матеріалу є забороненими знаряддями лову для спортивного та любительського рибальства. Належного дозволу на вилов риби сіткою ОСОБА_1 не мав.

Згідно з Наказом Деснянського державного басейнового управління охорони водних живих ресурсів № 25 від 12.03.2007 р. „Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об'єктах в зоні діяльності Деснянського державного басейнового управління охорони водних живих ресурсів в 2007 році" у річках в корінних водах встановлена заборона на промислове та любительське рибальство на період нересту риб і розмноження інших водних живих ресурсів в рибогосподарських водоймах Чернігівської області з 25 березня 2007 року по 13 травня 2007 року включно.

З вищезазначеного можна зробити висновок,що дії Петрова були неправомірні. Суд повинен визнати особу винною за ч.1 ст. 249- незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом ,якщо вороно заподіяло істотну шкоду,- карається штрафом від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого

Якщо він щиро розкаявся та визнав свою вину то на нього у судовому порядку буде накладений штраф

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]