Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійни роботи.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Самостійна робота №4.

Тема: Організація на популяційному рівні.

Організація на популяційному рівні пов’язана, головним чином, з регулюванням чисельності і щільності популяцій.

Зміни чисельності організмів у часі називають динамікою популяції. Періодичні коливання називаються осциляціями, неперіодичні – флуктуаціями. Перші пов’язані з регуляторними змінами факторів середовища, сезонними ритмами. Іноді спостерігаються спалахи чисельності особин незакономірного характеру, флуктуаційного типу, які називаються популяційними хвилями.

Обов’язковою умовою виділення окремої популяції є наявність вільного обміну генами між усіма особинами даної популяції, що забезпечує спільність генофонду.

У ботаніці критеріями виділення популяції служить її розміщення в межах певного біоценозу. Такі популяції називають ценотичними. Розміри ценопопуляцій можуть бути різними. У невеликих ценозах вони невеликі, а в монотонно – однорідних типу тайгового лісу можуть охоплювати території у сотні та тисячі гектарів і складатися у багатьох мільйонів особин.

В зоології популяції частіше виділяють за ознаками їхнього розподілу на певній території та достатній відмежованості від популяцій того ж виду.

Популяція – це реальна біологічна одиниця, у формі якої існують види рослин, мікроорганізмів та тварин. Всі живі організми в природі існують лише у формі популяцій. ( таблиця 1 )

Таблиця 1.

Характеристика рослин та тварин, що зумовлена їхніми відмінностями на популяційному рівні.

рослини

тварини

Межі особин не завжди чітко визначені, і як структурні елементи популяцій виступають і генети, і рамети.

Мають необмежений ріст за рахунок твірних тканин, що зберігаються протягом всього життя і призводять до наростання фітомаси даної популяції.

Володіють модульною структурою, при якій елементами тіла виступають пагони.

Межі особин чітко визначені.

У більшості випадків завершують ріст у фазі репродуктивної зрілості або раніше, що забезпечує відносну стабільність біомаси в популяціях.

Модульна система відсутня.

Словник біологічних термінів.

Популяція сукупність особин певного виду рослин, тварин чи мікроорганізмів, що населяють обмежену ділянку природного середовища.

Продуктивність – біологічна маса , що виробляються популяцією.

Питання для самоконтролю.

  1. Чим пояснюється існування виду у формі популяцій ?

  2. Якими показниками характеризується популяція ?

Література:

Бойчук Ю.Д. Екологія та охорона навколишнього середовища? Навч. Посібник – Суми: ВТД « Університетська книга «, 2002 – 284с. с.26 – 30.