Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура. КР 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
245.76 Кб
Скачать

1. Відомі формфактори системних плат. Їх основні характеристики.

Форм-фактор материнської плати — стандарт, що визначає розміри материнської плати для персонального комп'ютера, місця її кріплення до корпусу; розташування на ній інтерфейсів шин, портів вводу/виводу, сокета центрального процесора (якщо він є) і слотів для оперативної пам'яті, а також тип розніму для підключення блоку живлення.

Форм-фактор (як і будь-які інші стандарти) носить рекомендаційний характер, проте переважна більшість виробників намагаються їх дотримуватися, оскільки ціною відповідності існуючим стандартам є сумісність материнської плати і стандартизованого устаткування (периферії, карт розширення) інших виробників. Застарілими вважаються: Baby-AT; Mini-ATX; повнорозмірна плата AT; LPX. Сучасними вважаються: АТХ; microATX; Flex-АТХ; NLX; WTX. Впроваджуваними вважаються: Mini-ITX і Nano-ITX; Pico-ITX; BTX, MicroBTX і PicoBTX.

3. Організація фізичного інтерфейсу usb

Шина USB представляє собою послідовний інтерфейс передачі даних для середньошвидкісних та низькошвидкісних периферійних пристроїв.

USB-шнур являє собою дві скручені пари: по одній парі відбувається передача даних у кожному напрямку (диференціальне включення), а інша є лінія живлення (+5 V).

USB забезпечує обмін даними між хост-компьютером і безліччю периферійних пристроїв (ПУ). Згідно специфікації USB, пристрої (devices) можуть бути хабами, функціями або їх комбінацією. Устройство-хаб (hub) лише забезпечує додаткові точки підключення пристроїв до шини. Пристрій-функція (function) USB надає системі додаткові функціональні можливості, наприклад підключення до ISDN, цифровий джойстик, акустичні колонки з цифровим інтерфейсом і тому подібне Комбінований пристрій (compound device), що містить декілька функцій, представляється як хаб з підключеними до нього декількома пристроями. Пристрій USB повинен мати інтерфейс USB, що забезпечує повну підтримку протоколу USB, виконання стандартних операцій (конфігурація і скидання) і надання інформації, що описує пристрій. Роботою всієї системи USB управляє хост-контроллер (host controller), що є програмно-апаратною підсистемою хост-компьютера. Шина дозволяє підключати, конфігурувати, використовувати і відключати пристрою під час роботи хоста і самих пристроїв. Шина USB є хост-центрической: єдиним провідним пристроєм, який управляє обміном, є хост-компьютер, а всі приєднані до неї периферійні пристрої - виключно ведені. Фізична топологія шини USB - багатоярусна зірка. Її вершиною є хост-контроллер, об'єднаний з кореневим хабом (root hub), як правило, двопортовим. Хаб є пристроєм-розгалуджувачем, він може бути і джерелом живлення для підключених до нього пристроїв. До кожного порту хаба може безпосередньо підключатися периферійний пристрій або проміжний хаб; шина допускає до 5 рівнів того, що каскадує хабов (не рахуючи кореневого). Оскільки комбіновані пристрої усередині себе містять хаб, їх підключення до хабу 6-го ярусу вже недопустимо.

Схема: CD-R, внутрішній модем, графопобудовувач, кеш-пам’ять 2 рівня, RTC

Варіант №11