Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T2_EK_Stat spostereg.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
142.85 Кб
Скачать

3. Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження.

Розробка програмно-методологічних питань плану спостереження полягає в науково-практичному обґрунтуванні та визначенні суті явища, умов його формування та прояву.

Комплекс програмно-методологічних питань може бути поданий у послідовності їх появи та розв'язування (рис. 1).

Рис. 1. Програмно-методологічні питання статистичного спостереження

Програмно-методологічна частина плану - це визначення мети, встановлення об'єкту та одиниць спостереження, складання програми спостереження.

Мета спостереження - отримання статистичних даних, які є підставою для узагальнення характеристики стану та розвитку явища або процесу з визначенням відповідної закономірності. Вона формулюється ясно, чітко, конкретно з урахуванням за­вдань статистичного спостереження.

Відповідно до мети визначають об'єкт і одиниці спостереження. Об'єкт спостереження - це сукупність явищ, що вивчаються в процесі спостереження. Чітке визначення суті та меж об'єкта дозволяє запобігти різному тлумаченню результатів спостереження. Для цього застосовуються цензи. Ценз - це набір певних кількісних обмежувальних ознак, за допомогою яких ті чи інші об'єкти відносять до досліджуваної сукупності. Так, наприклад, за допомогою вікового цензу населення відноситься до працездатного або пенсійного.

Щоб грамотно і методично правильно визначити об'єкт спостереження, в плані повинні обумовлюватись його матеріальні, адміністративно-правові, територіальні та часові межі, в яких проводитиметься спостереження. Наприклад, при вивченні суб'єктів малого бізнесу слід обґрунтувати, яка сукупність буде обстежуватись. Це може бути сукупність всіх зареєстрованих підприємств малого бізнесу або лише діючих. Інша проблема - який суб'єкт бізнесу слід вважати малим? В Україні малим вважається підприємство за чисельністю зайнятих не більше як 200 осіб. Звідси цензом буде максимально припустима кількість зайнятих. Характерною особливістю об'єкта статистичного спостереження є те, що його не можна вивчати в цілому. Вивчення об'єкта передбачає виділення в його складі окремих одиниць, які підлягають спостереженню.

Об'єкт спостереження як сукупність складається з окремих одиниць. Одиницею сукупності може бути підприємство, людина, факт, предмет, процес тощо. Одиниця статистичного спостереження - це складовий елемент об'єкту спостереження, який є носієм ознак, що підлягають реєстрації в процесі даного спостереження. Вибір об'єкта та одиниць спостереження залежить від мети і конкретних умов проведення спостереження. Так, наприклад, студенти, як об'єкт спостереження можуть бути вивчені на рівні навчального закладу, факультетів, курсів, академічних груп та окремих студентів. Таким чином, одиницю спостереження можна назвати складовим елементом об'єкта спостереження, про який роблять ок­ремий запис і ознаки якого реєструються при спостереженні.

Від одиниці спостереження слід відрізняти звітну одиницю. Звітна одиниця - це джерело інформації, тобто елемент сукупності, від якого мають одержати відомості про одиниці спостереження. Якщо елемент об'єкта спостереження є одночасно і носієм ознак, що підлягають реєстрації і джерелом одержання інформації, то одиниця спостереження і звітна одиниця співпадають. Наприклад, при вивченні платоспроможного попиту одиницею спостереження є покупець і якщо реєстратор звертається до нього з питанням, то він одночасно є джерелом інформації, тобто звітною одиницею. Можливі ситуації, коли одиниця спостереження і звітна одиниця не співпадають. Так, при проведенні перепису промислового устаткування одиницею спостереження є одиниця устаткування, оскільки реєструються ознаки, що відносяться до верстата чи механізму, а звітною одиницею є окреме промислове підприємство, від якого одержують інформацію.

Після визначення носіїв ознак і джерел інформації складається програма спостереження. Програма спостереження - це перелік питань, на які намічають дістати відповіді в процесі спостереження відносно кожної одиниці спостереження. Програма статистичного спостереження має бути підпорядкована меті та завданням дослідження і включати лише ті питання чи ознаки, що відображають суть явищ, які вивчаються. При цьому редакція запитань повинна бути конкретною і ясною. Складається такий перелік запитань, який за мінімуму залучених даних дає максимум інформації.

Для реалізації програми статистичного спостереження розробляється статистичний інструментарій. Статистичний інструментарій - це набір статистичних формулярів, а також інструкцій і роз'яснень щодо проведення спостереження, реєстрації даних.

Статистичний формуляр - це обліковий документ, що містить адресну характеристику об'єкта спостереження та статистичні дані про нього. Статистичні формуляри можуть мати форму статистичного звіту, переписного або опитувального листа, анкети, картки або простого бланку.

Застосовують індивідуальний (картковий) та списковий формуляри. В індивідуальному формулярі записують відомості лише про одну одиницю спостереження, у формулярі-списку про певну їх множину. Спискова форма статистичного формуляра більш економічна, ніж індивідуальна, і зручніша для перевірки та машинної обробки.

Забезпечиш правильні відповіді на поставлені в статистичному формулярі питання допомагає інструкція, тобто сукупність роз'яснень і вказівок щодо програми спостереження. Залежно від складності програми спостереження інструкція може бути окремим документом або написана на формулярі спостереження. Коротка і чітка інструкція забезпечує успішне проведення спостереження.

Організаційні питання статистичного спостереження

Організаційна частина плану статистичного спостереження уявляє собою перелік заходів, які забезпечують успішне виконання роботи із збирання і обробки матеріалів. Організаційний план статистичного спостереження визначає місце, час і органи спостереження, календар спостереження, графік підготовки та інструктажу кадрів, джерела і способи одержання даних, матеріально-технічну базу спостереження, систему контролю результатів спостереження (рис. 2).

Організаційні питання тісно пов'язані з програмно-методологічними і залежать від мети та умов обстеження.

Насамперед з'ясовується, на які органи покладено відповідальність за проведення обстежень, їх підготовку (організатори і виконавці), визначаються права і обов'язки виконавців. Залежно від масштабності об'єкта спостереження, а також зацікавленості щодо його результатів можна виділити такі групи органів:

1. Державний комітет статистики України та його регіональні відділення проводять державні обстеження на макрорівні. До таких обстежень належать переписи (населення, земельного фонду, технологій тощо), обстеження соціально-демографічного та економічного характеру (обстеження міграційних потоків населення, зайнятості населення, бюджетів господарств, діяльності суб'єктів бізнесу тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]