Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doc2.docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
164.32 Кб
Скачать

4. Охорона праці, протипожежний захист і охорона навколишнього середовища

4.1 Захід щодо охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, безпеки руху

Під охороною праці розуміють систему законодавчих актів і відповідних заходів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності трудящих. Система організаційних і технічних заходів і засобів, що надають запобігання виробничий травматизм, носить назву техніки безпеки.

Виробнича санітарія передбачає заходи по правильному улаштування та утримання промислових підприємств та обладнання (належне освітлення, правильне розташування устаткування і т.д.) створення найбільш здорових і сприятливих умов праці, що запобігають професійні захворювання робітників.

Промислова гігієна ставить за мету створення найбільш здорових і сприятливих в гігієнічному відношенні умов праці, що запобігають професійні захворювання працюючих. Порядок проведення інструктажу

На автомобільних підприємствах організація робіт з техніки безпеки та виробничої санітарії покладається на головного інженера. У цехах і на виробничих дільницях відповідальність за безпеку праці несуть начальники цехів і майстра. Здійснення заходів з техніки безпеки та виробничої санітарії контролює старший інженер з техніки безпеки та профспілкові організації (якщо такі є). Вказівки старшого інженера з техніки безпеки може скасувати лише керівник підприємства або головний інженер. Одним з основних заходів щодо забезпечення безпеки праці є обов'язковий інструктаж знову прийнятих на роботу і періодичний інструктаж всіх працівників підприємства.

Інструктаж проводить головний інженер з техніки безпеки. Знову прийнятих працювати ознайомлять із основними положеннями з охорони праці, правилами внутрішнього розпорядку, вимог пожежної безпеки, засобами захисту працюючих і способами надання першої долікарської допомоги потерпілим і т.п. Особливе значення має інструктаж на робочому місці з показом безпечних методів роботи. Усі працівники незалежно від виробничого стажу і кваліфікації повинні один раз на шість місяців проходити повторний інструктаж, а особи, які виконують роботи підвищеної безпеки (зварювальники тощо) - один раз в три місяці.

Вимоги безпеки при ТО і ремонті автомобіля При технічному обслуговуванні та ремонті автомобілів необхідно ухвалити заходи проти їх самостійного переміщення. Забороняється технічне обслуговування та ремонт автомобіля з працюючим двигуном, за винятком випадків його регулювання.

Підйомно-транспортне обладнання повинно бути в справному стані і використовуватися тільки за своїм прямим призначенням. Під час роботи не слід залишати інструменти на краю оглядової канави, на підніжках, капоті або крилах автомобіля. При складальних роботах забороняється перевіряти збіг отворів у з'єднуваних деталях пальцями: для цього необхідно користуватися спеціальними ломиками, борідками або монтажними ключами.

Під час розбирання та збирання вузлів і агрегатів слід застосовувати спеціальні знімачі і ключі. Відкручувати гайки зубилом і молотком не дозволяється. Забороняється загороджувати проходи між робітничими місцями.

Підвищену небезпеку становлять операції зняття і установки пружин, що у них накопичили значна енергія. Ці операції необхідно виконувати на стендах чи з допомогою пристроїв. Гідравлічні і пневматичні пристрої повинні бути обладнані запобіжними і перепускними клапанами. Робочий інструмент слід тримати в справному та чистому стані.

Вимоги виробничої санітарії та промислової гігієни Приміщення, в яких робітники виконують технічне обслуговування або ремонт автомобіля, повинні перебувати під ним, необхідно обладнати оглядовими канавами, естакадами з напрямними запобіжними ребордами або знімачами.

Припливно-витяжна вентиляція повинна забезпечувати видалення виділених парів і газів і приплив свіжого повітря. Природне і штучне освітлення робочих місць повинно бути достатнім для безпечного виконання робіт.

На території підприємства необхідна наявність санітарно-побутових приміщень - гардеробних, душових, умивальних.

Заходи пожежної безпеки

У всіх виробничих приміщеннях необхідно виконувати такі протипожежні вимоги: курити лише у спеціально відведених місцях; не користуватися відкритим вогнем; розлите масло і паливо прибирати за допомогою піску і т.п.

Успіх ліквідації пожежі залежить від швидкості оповіщення, про його початок і введення в дію ефективних засобів пожежогасіння. При неможливості гасіння водою палаючу поверхню накривають спеціальними азбестовими покривалами, використовують пінні або вуглекислі вогнегасники.

Заходи електробезпеки Дозволяється працювати тільки інструментами, що мають захисне заземлення. Штепсельні з'єднання для включення інструменту повинні мати заземлення. При переході електрифікованим інструментом з одного місця на інше не можна натягувати дріт.

Працювати з електрифікованим інструментом, за напругою, перевищує 42 вольта можна тільки в гумових рукавичках стоячи на гумовому килимку. У приміщенні без підвищеної небезпеки можна використовувати переносні лампи напруга не перевищує 42 вольта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]