Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 9-н.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Методична довідка

Залежно від технології виробництва молока та способу утримання корів існує кілька варіантів організації доїння корів: у стійлах пере­носними або пересувними апаратами зі збиранням молока у відро або бідони; переносними апаратами у стійлах зі збиранням молока у мо­локопроводи; у стаціонарних доїльних станках, обладнаних у доїль­них залах або на доїльних майданчиках; у доїльних станках пересув­них доїльних установок на пасовищах і літніх таборах. Згідно з цими технологіями доїння доїльні установки класифікують (рис. 1) за такими основними ознаками: умовами експлуатації – стаціонарні і пересувні; місцем розміщення корів під час доїння - у стійлах і станках доїльної установки; станом станків під час доїння - нерухомі і рухомі (конвеєрні); способом входу і виходу корів у станки – з індивідуальними і груповими станками; взаємним розміщенням стан­ків - радіальне, паралельне, послідовне (типу «Тандем»), під кутом (типу «Ялинка»); способом збирання молока, що надходить від доїльних апаратів - з доїнням у відра (бідони) і в молочний трубопровід (молокопровід).

Доїння корів у стійлах застосовують, якщо спосіб утримання ко­рів прив'язаний, стійлово-пасовищний або стійлово-табірний. Доїн­ня у стійлах передбачає збирання молока у переносні відра, а також у молокопровід, за допомогою якого воно транспортується на пер­винну обробку і тимчасове зберігання.

Під час доїння у стійлах відсутні операції по переміщенню тварин до місць доїння, у більшій мірі може забезпечуватись індивідуальний догляд за тваринами.

Під час доїння молока в переносні відра можливий найпростіший набір технічних засобів, але найбільші затрати праці у зв'язку з на­явністю операцій щодо переміщення доїльних апаратів вздовж фрон­ту доїння і транспортування молока до молочної.

Доїння у стійлах у молокопровід забезпечує поліпшення якості молока і підвищення продуктивності праці за рахунок відсутності ручних операцій транспортування молока. Але значна довжина моло­копроводів вимагає додаткових матеріальних затрат і ускладнення технічного обслуговування.

Навантаження на одного оператора, якщо доїння проводиться у переносні відра, досягає 16-20 корів, а під час доїння у молокопровід - до 50 корів.

Технологія доїння у відра може бути рекомендована на малих фер­мах (фермерських господарствах), а також у випадку надлишку трудо­вих ресурсів. Доїння у стійлах у молокопровід можна рекомендувати при потоково-цеховій системі виробництва молока.

Рис. 1. Класифікація доїльних установок

Доїння на доїльних майданчиках і в доїльних залах найчастіше застосовують при безприв'язному способі утримання. Ця технологія може бути використана також, якщо застосовуються автоматичні прив'язі. Особливістю даної технології доїння є обмежене пере­міщення оператора машинного доїння і надходження тварин на до­їння безперервним потоком або групами у рухомі або стаціонарні, групові або індивідуальні доїльні станки, у такій технології відсутні операції переносу доїльних апаратів і транспортування молока. Раціональна організація праці і вузька спеціалізація, а при застосуванні маніпуляторів доїння і автоматиза­ція процесу, дозволяє досягти максимальної продуктивності праці оператора при раціональному складі технологічного обладнання. У свою чергу зростають затрати на формування однорідних техноло­гічних груп корів і ускладнюється індивідуальний контроль за тва­ринами.

Доїння на доїльних майданчиках і в доїльних залах можна реко­мендувати для крупних молочнотоварних комплексів з потоковою технологією виробництва молока.

Стійлово-пасовищний спосіб утримання корів у більшості випад­ків обумовлює недоцільні перегони тварин на доїння у стаціонарні доїльні зали чи в приміщення. При цьому неминучі значні втрати продуктивності. У таких випадках тварин доять безпосередньо на па­совищах. ­

Така технологія доїння має ряд особливостей: режим випасан­ня на багаторічних культурних пасовищах передбачає зміну міс­цезнаходження літнього табору; у більшості випадків літній табір важко електрифікувати від електромережі. Ці особливості вимагають застосування для доїння корів пересувних доїльних установок з ав­тономним енергозабезпеченням.

Рис. 2. Схеми доїльних установок

Під час доїння корів у доїльних залах і на майданчиках тварини знаходяться у доїльних станках, які можуть бути стаціонарні чи пе­ресувні, індивідуальні або групові. Доїльні станки обладнані доїльни­ми апаратами та іншими засобами для контролю і керування процесом доїння та обслуговування тварин. Оператор у процесі доїння знахо­диться у заглибленні і йому не потрібно згинатися, обслуговуючи тва­рин. Така технологія забезпечує скорочення часу проведення технологічних операцій за рахунок їх механізації і автоматизації і підвищен­ня якості їх виконання за рахунок подальшої спеціалізації праці опе­раторів.

Використання доїльних установок зі стаціонарними індивідуальними послідовно розміщеними станками типу «Тандем» з боковим входом забезпечує організацію індивідуального доїння, що знижує вимоги до формування однорідних груп тварин і загрозу травмування їх у про­цесі доїння і захворювання маститом.

Таблиця 1. Технічні характеристики доїльних установок

Характеристика

Тип та марка установки

з переносними відрами

з молоко-проводом

“Тандем”

“Ялинка”

з прохід-ними станками

АД-100А

ДАС-2Б

АДМ-8

УДТ-8

УДА-8

УДЕ-8А

УДА-16

УДС-3А

Кількість доїльних станків, шт

-

-

-

2×4

2×8

8

Обслуговуване поголів’я, гол

100

100

100-200

до 450

до 450

до 600

до 800

100-200

Кількість операторів, чол.

3-4

4

2-4

2

1

2

1

2

Продуктивність за годину, гол./год:

установки

68

68

50-100

60

60

80

70

46

оператора

17

17

до 29

30

60

40

70

23

Доїльний апарат:

марка

ДА-3

АДУ-1 у двотактному виконанні

ДА-3

кількість, шт.

8

8

6-12

8

8

16

16

частота пульсації, хв-1

60±5

70±5

70±5

70±5

70±5

70±5

70±5

60±5

Величина вакууму, кПа:

у вакуум проводі

53

48

45

46

46

53

у молокопроводі

-

-

49

46

46

53

Вакуумний насос:

марка

РВН-40/350

УВУ – 60 – 45

продуктивність, м3/год

40

45

60

45

60

60

кількість, шт

1

1

1-2

2

2

1

Маса, кг

870

975

3300

3620

3760

3567

3650

2175

Доїльні установки типу «Ялинка» відрізняються від установок ти­пу «Тандем» тим, що вони обладнані груповими станками, розміще­ними по обидва боки траншеї. Корови в станках розміщуються під ку­том близько 300 до осі траншеї головами від оператора. Станки облад­нані вхідними і вихідними дверми, які дозволяють впускати і ви­пускати тварин у станок групами по 8 корів. Ця особливість накла­дає додаткові вимоги щодо формування однотипних груп тварин, але сприяє підвищенню продуктивності праці операторів доїння.

Доїльні установки конвеєрного типу «Карусель» являють собою кільцевий конвеєр-карусель, на платформі якого розміщені доїльні станки. На вході до конвеєра розміщене обладнання для санітарної обробки вимені.

Залежно від виробничого напрямку ферми, стану формування “машинного” стада корів та системи і способу їх утримання, стану кормової бази, забезпеченості робочою силою та інженерної служби використовують різні типи доїльних установок.

Доїння корів у стійлах корівника. При доїнні корів у стійлах передбачено два варіанти: із збиранням молока в переносні відра та транспортуванням його загальним молокопроводом. За першою схемою працюють доїльні агрегати АД-100Б (укомплектовані тритактними доїльними апаратами «Волга» або уніфікованими АДУ-1) і ДАС-2В (двотактними апаратами АДУ-1); друга схема ви­користовується в агрегатах АДМ-8А.

Доїльна установка типу „відро” АД-100Б. До складу доїльного агрегату АД-100Б із збиранням молока в переносні відра входять 10 комплектів доїльних апаратів, вакуумно-насосна установка, пристрій для миття та дезінфекції доїльних апаратів, ручні візки для перевезення молочних фляг, шафа для запасних частин.

Рис. 3. Схема установки АД-100Б:

1 – вакуумна установка; 2 – ізоляційна вставка; 3 – балон; 4 – регулятор вакууму; 5 – повітропроводи головної вакуумної системи; 6 – глушник; 7 – промивний стенд; 8 – магістральний повітропровід; 9 – кран; 10 – спускний клапан для конденсату; 11 – пробка; 12 – шафа; 13 – візок для бідонів

Доїльний апарат включає підвісну частину (колектор і доїльні стакани, з'єднані з першим за допомогою молочних та повітряних трубок), доїльне відро, на кришці якого роз­міщується пульсатор, а також комплект шлангів.

Вакуумно-насосна установка, складається з вакуумного насоса та вакуум-проводу, регулятора вакууму, вакууммет­ра і вакуумних кранів, за допомогою яких підключають доїльні апарати.

Пристрій для циркуляційного промивання доїльних апа­ратів та доїльних відер має пульсатор, пульсопідсилювач, клапан, колекторні труби, розбризкувачі і насадки.

Згідно з інструкцією по монтажу, пуску, регулюванню і обкатці відповідного доїльного агрегату встановлюють вакуумну установку (в ок­ремому приміщенні) і систему вакуумпроводу (безпосе­редньо в корівнику). Після закінчення монтажних робіт слід перевірити рівень масла в маслянці вакуумного насо­са, при потребі долити його. Вмикають вакуумний насос, в пластмасові відра заливають по 8-10 л чистої холодної води, потім підключають доїльні апарати до мий­ного пристрою і протягом 2-3 хв. прополіскують їх. Після цього закривають вакуумні крани пристрою промивання і зливають воду з пластмасових відер. Знімають з мийного пристрою доїльні відра насадки з їх кришок. Насадки кладуть в пластмасові відра, а доїльні апарати вішають на кришки доїльних відер. За показаннями вакумметрів пере­віряють рівень вакууму в корівнику та біля вакуумного на­соса. При відключенні доїльних апаратів він повинен ста­новити 50±1 кПа (для тритактних апаратів), 47 ±1 кПа (для низьковакуумних доїльних апаратів) і 48±1 кПа (для доїльних апаратів з вібропульсатором). Величину вакууму регулюють встановленням шайб на вакуумрегуляторі.

Доїльний агрегат ДАС-2В об­слуговують 4 дояри, кожен з них працює з двома тритактни­ми апаратами, або 3 дояри, що обслуговують по три двотактних апарати. Технологічні операції виконують у такій послідовності:

  • підключають доїльні апарати до вакуумних кранів (на­ приклад, між 1 і 2; 3 і 4 коровами);

  • проводять підготовку вим'я корови до доїння і встанов­люють доїльні стакани на дійки;

  • піднімають колектор і притискають стакани до вим'я. Пересвідчуються в тому, що апарат надійно утримується на дійках корови;

  • в кінці доїння корови проводять машинне додоювання (не більше 30 с). Для цього однією рукою відтягують під­вісну частину доїльного апарата за колектор вниз і вперед, іншою рукою виконують легкий масаж вим'я. Потім пере­кривають вакуум (шляхом закриття затискача або клапана колектора), відтискаючи пальцем присосок одного з доїль­них стаканів впускають в нього повітря і плавно знімають. стакани з дійок.

Описаний цикл повторюють для кожної корови. При до­сягненні маси доїльного відра з молоком 14-15 кг, в пе­ріод між циклами доїння молоко з відра виливають в бідони, які знаходяться в проході. Бідони з молоком підвішують за ручку на гачок візка і перевозять в молочне відді­лення.

Доїльна установка типу „молокопровід” АДМ-8А призначена для механіза­ції доїння корів у стійлах, транспортування мо­лока в молочне відділення, порційного групового обліку, очищення і охолодження та подачі його в місткості для тим­часового зберігання.

Доїльну установку випускають у двох виконаннях: АДМ-8А-2 і АДМ-8А-1, для обслуговування відповідно 200 і 100 корів.

Установка складається з уніфікованої вакуумної уста­новки, молоко- і вакуумпроводів, доїльної апаратури, при­строю для зоотехнічного обліку, а також дозаторів молока, молокозбірника, фільтра-охолодника, молочного насоса, пристрою для піднімання молоко- та вакуумпроводів, при­строю для промивання, технологічних ліній перемикача та шафи запасних частин.

Вона укомплектована уніфікованою вакуумною установкою УВУ-60/45А, яка призначе­на для створення робочого вакууму у системі вакуумпроводів і молокопроводів. По вакуумпроводу (виготовлений із стальних оцин­кованих труб Ø28 мм) підводиться робочий вакуум до пульсаторів доїльних апаратів, а також до молокоприймача.

Молокопровід складається із скляних і поліетиленових труб 40 мм, з’єднаних між собою муфтами. По ньому видоєне молоко транспортується у молочне відділення. Крани-дільники розділяють лінію молокопроводу на дві вітки, кожна з яких забезпечує доїння і груповий облік видоєного молока від 50 корів.

Установка АДМ-8А комплектується доїльними апарата­ми АДУ-1 та пристроями для зоотехнічного обліку молока УЗМ-1А. Останній встановлюють на ручці доїльного апа­рата при контрольному доїнні корів.

Рис. 4. Технологічна схема доїльних установок АДМ-8А:

1 - доїльний апарат; 2 - молокопровід; 3 - роздільник молокопроводу; 4 - стабілізатор тиску; 5 - механізм піднімання поперечної ділянки молокопроводу; 6 - магістральний повітропровід; 7 - лічильник-дозатор групового обліку молока; 8 - молокоприймальний резервуар-відокремлювач повітря; 9 - молочний насос; 10 – молочний фільтр; 11 - охолодник; 12 - танк для зберігання молока; 13 - повітряний балон; 14 - регулятор вакуумметричного тиску в головній вакуумній системі; 15 - вакуумний насос; 16 - авто­мат промивання системи; 17 - корпус роздільник молокопроводу; 18 – вакуумметр;19 - фільтр; 20 - захисна муфта; 21 - пристрій для введення пробки

Фільтр очищає молоко від механічних домішок. Філь­трувальний елемент надівають на каркас і закріплюють проб­кою. До 1987 р. фільтри комплектувались елементами ба­гаторазового користування, виготовленими з лавсанової тканини. Зараз в установках АДМ-8А застосовується новий фільтрувальний елемент одноразового використання — гол­копробивне термозакріплене двошарове полотно. У процесі фільтрації молоко проходить два ступеня очищення, що значно підвищує його якість. Новий фільтр затримує част­ки розміром більше 5-7 мкм, тобто в два рази дрібніші, ніж лавсановий фільтр. До комплекту установки входить 1000 фільтрувальних елементів.

В охолоднику температура молока знижується за допо­могою проточної холодної води. Він складається із 34 пла­стин, стиснутих плитами за допомогою болтів.

Пристрій для промивання технологічних ліній підводить та розподіляє мий­ну рідину по доїльних апаратах та інших елементах ліній. Автомат промивання керує циклом промивання технологічної лінії і складається з блоку керування, пневмомеханічних вентилів холодної та гарячої води, бачка для мийного реактиву та бака для мий­ної рідини. Процес промивання проводиться систематично відповідно до заданої програми.

При доїнні корів переключають доїльну установку краном-перемикачем молокопроводу у положення «Доїння». Для цього відпускають притискачі перемика­чів режимів, знімають засувки і виймають губчатий пиж із отворів засувок . Переключають засувки перемикачів у положення «Доїння», знімають шланг подачі молока з бака автомата промивання і встановлюють на молочний резервуар. Від’єднують шланг подачі молока від шланга промивання верхньої частини молокозбірника, а перехідник шланга промивання заглушують ков­пачком. Від’єднують шланг від пневмокрана баку автома­та промивання і корпусу фільтра. Виймають з корпусу філь­тра карниз і виймають з неї пробку. Встановлюють філь­трувальний елемент на спіраль, заправляють відкритий кінець всередину спіралі і закріплюють його пробкою. З фільтрувальним елементом і пробкою встановлюють у корпусу фільтра і приєднують до нього шланг подачі мо­лока у охолоджувач. Натискають на кнопку суматорів і встановлюють лічильники в положення «О». Перекривають роздільник молокопроводу в корівнику, повертають гумові шайби і звільняють клапани колекторів доїльних апаратів від фіксації. Повільно відкривають вакуумний кран молокозбірника і кран для подачі холодної води в охолоджувач молока. Знімають доїльну апаратуру з при­строю промивання і переносять її у корівник. Потім вклю­чають вакуумну установку.

Доїння у спеціалізованих доїльних залах. Для обладнання доїльних залів використовують установки типу «Тандем» УДТ-6, УДТ-8 і УДА-8А з індивідуаль­ними станками, «Ялинка» УДЕ-8А і УДА-16А з груповими станками, конвеєрні доїльні установки УДА-100, а також універсальні УДС-ЗА і УДС-ЗБ з паралельними прохідни­ми станками. Всі вони складаються з базових деталей та складових частин, що входять до складу установок АДМ-8, АДМ-8А і М-622. Різниця полягає в наявності конструк­тивних елементів доїльних станків, системи роздачі комбі­кормів і елементів автоматизації окремих технологічних операцій. Уніфікація цих установок досягає 70-80 %. Між собою вони різняться за кількісним складом базових вуз­лів та агрегатів і техніко-економічними показниками (табл. 1).

Доїльна установка типу «Тандем» УДА-8А призна­чена для доїння корів у спеціальних залах в індивідуальних або групових станках, індивідуального обліку молока, транспортування його в молочне відділення, фільтрації, охолодження і зби­рання в місткості для тимчасового зберігання в охолодже­ному стані. Такі установки доцільно використовувати на тих племінних і молочних фермах, де тварини розрізня­ються за продуктивністю і швидкістю молоковіддачі. Роз­міщення в індивідуальних станках дозволяє враховувати індивідуальні особливості доїння корів, впускати у станок і випускати тварину незалежно від інших, що особливо важливо для племінних ферм.

Робочим місцем оператора машинного доїння є траншея глибиною 0,7-0,8 м, що значно покращує умови роботи оператора.

Установка складається з двох секцій (по чотири) інди­відуальних станки, розмішених вздовж траншеї. Кожен станок має окремо двері для впускання і для випускання корови. Відкривають і закривають їх за до­помогою важільного механізму з пневматичним приводом.

Систему роздавання кормів забезпечує транспортуван­ня їх з бункера до годівниць ланцюгово-шайбовим транс­портером та видачу в годівниці за допомогою напівавтома­тичних дозаторів.

Дозатори приводяться в дію пневматичними пульсато­рами. Уніфікована вакуумна установка УВУ-60/45, пра­цюючи в режимі 60 м3/год, забезпечує роботу доїльних апаратів, дозаторів кормороздавача та системи керування дверима доїльного залу, а також транспортування моло­ка, промивання доїльної апаратури і молочного облад­нання.

Рис. 5. Технологічна схема доїльної установки УДА-8А:

1 – приводна станція кормороздавача; 2 – ланцюгово-шайбовий транспортер; 3 – поворотний ролик кормороздавача; 4 – молокопровід; 5 – технічний вакуум провід; 6 – силовий вакуум-провід; 7, 12 – доїльний апарат; 8 – пульсопідсилювач; 9 – циліндр маніпулятора; 10 – молочний кран; 11 – циліндр виводу маніпулятора; 13 – пульсатор; 14 – затискач; 15 – пульт керування дозатором; 16 – дозатор кормів; 17 – годівниця; 18 – УЗМ-1; 19 – розбризкувач; 20 – трубопровід системи підмивання вимені; 21 – проточний водонагрівач; 22 – резервуар молока; 23 – охолодник молока; 24 – фільтр молока; 25 – молочний насос; 26 – молокоприймач; 27 – вакуумний насос; 28 – вакуумний балон.

Доїльна апаратура кожного доїльного станка складає­ться з доїльного апарата МДФ.03.000 та лічильника молока УЗМ-1А. У періоди між доїнням апаратуру підві­шують на кронштейнах, розміщених на стінках траншеї. На дні траншеї є дерев’яна решітка, а з боків — кронштей­ни, до яких кріпиться оцинкований технологічний вакуум-провід. До останнього підключаються пульсатори доїльних апаратів і кріпиться скляний молокопровід з патрубками для підключення шлангів від лічильників. Зверху станків (на висоті 1400 мм) розміщений скляний трубопровід для підведення води і розчинів до промивних головок, на які встановлюють стакани доїльних апаратів. Поряд з водо­проводом є металевий оцинкований повітропровід з па­трубками для підключення шлангів, по яких очищене по­вітря підводиться в камери постійного тиску пульсатора. Вздовж осі траншеї над станками прокладено металевий оцинкований водопровід, з яким, з’єднуються розбризкувачі для підмивання вим’я.

У молочному відділенні розміщене уніфіковане облад­нання молочної лінії (молокозбірник, відцентровий насос, фільтр, пластинчастий охолодник).

Бокові отвори молокозбірника з’єднуються з ланками молокопроводу. З боку молочної на огорожі траншеї мон­тується пластинчастий охолодник. Фільтр за допомогою кронштейна кріпиться до молочного насоса.

Обладнання циркуляційного промивання (в автоматич­ному режимі) розміщене в молочному відділенні. Воно включає бак, дозатор мийних розчинів, блок керування та підігрівач.

У процесі підготовки доїльної установки до роботи опо­ліскують доїльну апаратуру і систему молокопроводу. При цьому включають вакуумні насоси і перевіряють рівень вакууму (47,1 кПа). Натискають на кнопку «Старт» автомата промивання (повинна загорітися сигнальна лампочка на пункті). Переконавшись, що у бак автомата промивання надходить гаряча вода, повільно відкривають засувку над запобіжною камерою і молокозбірником. Переддоїльне ополіскування виконується автоматично і триває 15 хв. За цей час оператор впускає першу групу корів на переддоїльний майданчик.

Після ополіскування (гасне сигнальна лампочка), переключають обладнання в режим доїння. Для цього встановлюють перемикач на блоці керування молочним насосом в положення «1» і від’єднують від молочного фільтра перехідник циркуляційного трубопроводу. Виймають напрям­ний каркас з корпусу фільтра, одівають на нього чистий фільтрувальний елемент і встановлюють його на місце в корпусу. Молочний шланг від охолодника переносять із перехідника до фільтра (перехідник заглушують ковпачком), а шланг від охолодника з бака автомата промивання кут­ником приєднують до резервуара для зберігання молока. Відкривають кран подачі води до водонагрівника, встанов­люють перемикач шафи керування у положення «Доїння», включають насос подачі холодної води, від’єднують доїль­ні стакани від мийних головок, перекривають затискачі на шлангах, що з’єднують молокопровід з лінією проми­вання.

Автоматизовану доїльну установку УДА-8А обслуговує один оператор. При доїнні він відкриває вхідні двері стан­ків однієї з двох секції і вхідні двері переддоїльного майданчика з того ж боку, в які заходять чотири корови. Після кожної корови закриває вхідні двері відповідного станка, а після четвертої корови вхідні двері переддоїльного май­данчика. По черзі готує корів, що знаходяться у станках, до доїння (обмиває вим’я за допомогою розбризкувача і витирає його, здоює вручну перші цівки молока). Перево­дить ручку крана маніпулятора у крайнє ліве положення, підводить доїльні стакани під вим’я і швидко надіває їх на дійки, важіль маніпулятора злегка натискає вниз. Пе­реключає ручку крана маніпулятора у крайнє праве поло­ження. Далі доїння, додоювання корови, знімання і виве­дення доїльного апарата з-під вимені корови виконується автоматично.

Потім оператор запускає корів у другу секцію і повто­рює перелічені операції. Видоєних корів випускає із стан­ка, відкриваючи вихідні двері. У звільнений станок впускає наступну корову. Так технологічний процес повторюється до завершення доїння групи корів.

Доїльні установки типу «Ялинка» призначені для до­їння корів у групових станках на фермах і комплексах з “машинним” стадом, транспортування молока в молокопри­ймальне відділення, фільтрації, охолодження і подачі його в місткість для короткочасного зберігання. Базовий варіант установок такого типу -УДЕ-8А. Обслуговують цю уста­новку два оператори, пропускна здатність - 90 корів за год. З 1980 р. випускається автоматизований варіант «Ялин­ка-автомат» УДА-16А. Вона відрізняється від базової моделі наявністю маніпулятора доїння МД-Ф-1. Кормороз­давач поставляється за окремим замовленням.

Установка типу «Ялинка» складається з двох групових станків (у кожен поміщається вісім корів), розміщених під кутом вздовж траншеї, яка є робочим місцем оператора до­їння. Станки мають впускні та випускні двері, а також ступінчасту (ялинкоподібну) огорожу з металевими щита­ми для відокремлення годівниць та захисту оператора. Доїльна установка комплектується двома вакуумними установками УВУ-60/45А і доїльними апаратами АДУ-1 по вісім на кожний груповий станок та іншими уніфікованими елементами. Технологічна схема аналогічна до установки УДА-8А (рис. 5)

Технологічний процес роботи установки такий. Включа­ють вакуумний агрегат, відкривають впускні двері однієї секції і впускають корів у станок. Після того, як вісім ко­рів заповнить груповий станок, закривають вхідні двері і включають дозатори комбікормів (якщо вони є). Розбризкувачем обмивають вим’я першої корови і витирають руш­ником, виконуючи одночасно масаж протягом 30 с, здою­ють перші цівки молока, підводить маніпулятор під вим’я і встановлюють доїльні стакани. Аналогічні операції вико­нують із іншими семи коровами цього ж станка. Потім впус­кають корів у груповий станок з іншого боку траншеї і повторюють перелічені операції. Видоєне молоко транспортується молокопроводом у молочне відділення, де філь­трується, охолоджується і надходить у молочний танк. Під час роботи оператор постійно контролює процес доїн­ня. Після того, як автоматично відключиться доїльний апа­рат і його знімуть із вимені останньої корови, відкривають вихідні двері станка і випускають видоєних корів. Потім впускають наступну групу корів і далі цикл повторюється. Групове впускання і випускання корів знижує затрати праці, а розміщення корів під кутом до поздовжньої осі траншеї зменшує металомісткість станків і скорочує фронт робіт та довжину молокопроводу.

Універсальна доїльна установка УДС-3А призначена для доїння корів у літніх таборах та на пасовищах, її можна використовувати також у доїльних залах. Вона складається з індивідуальних, паралельно-прохідних станків, сило­вого агрегату, холодильного ящика, вакуумної і молочної ліній та лінії водопостачання. Станки виконано із стальних труб у вигляді двох секцій, по чотири у кожній. Між кожними двома станками є бункер для концентро­ваних кормів. До передніх поворотних дверцят кожного станка прикріплені годівниці, в які подаються концентро­вані корми з бункера металевими лотками. Кожен станок оснащений комплектом доїльної апаратури та пристроєм для її промивання.

Змішування холодної води з гарячою і подача теплої води до розбризкувачів для підмивання вим’я здійснюється вакуумним діафрагмовим насосом-змішувачем. Теплу воду використовують і для промивання молочної лінії.

До складу молочної лінії входить молокопровід, фільтр-охолодник, діафрагмовий молочний насос та цистерна для зберігання молока. При контрольних доїннях використову­ють лічильник молока УЗМ-1Д.

Доїльна установка обладнана автоматом та ванною для безрозбірного промивання молочної лінії. Під час проми­вання на доїльні стакани встановлюють спеціальні ковпач­ки.

Рис. 6. Технологічна схема установки УДС-3Б:

1 – вакуумний насос; 2 – вакуумний регулятор; 3 – запобіжна камера; 4 – вакуумпровід; 5 – молокопровід; 6 – трубопровід теплої води; 7 – насос-змішувач; 8 – водонагрівальний котел; 9 – бак холодної води; 10 – доїльний апарат з лічильником молока; 11 – фільтр-охолодник; 12 – молочний насос; 13 – ємкість для молока; 14 – фригаторний ящик; 15 – водяний насос; 16 – ванна з мийним розчином; 17 – головки для промивання

Модернізована установка УДС-3Б комплектується до­їльними апаратами АДУ-1 та лічильником молока УЗМ-1А. Ширину прохідних станків зменшено з 0,9 до 0,8 м. Спро­щено конструкцію випускних дверей за рахунок кріплен­ня годівниць до рами станків під бункером для концентро­ваних кормів.

Установки УДС-3А та УДС-3Б в якості силового агрегату використовують або двигун внутрішнього згорання (ЗИД-4,5) або електродвигун, при наявності електромережі поблизу пасовища.

Двигун внутрішнього згорання приводить у дію вакуумний насос УВУ-60/45, водяний насос подачі охоло­джувальної води та генератор освітлення. Для роботи в стаціонарних умовах силовий агрегат має електропривод. Спеціальний агрегат постачає, гарячу воду. Він скла­дається з водонагрівного котла та бака для запасу холод­ної води. Котел і бак змонтовані на загальній рамі-полозці. Оператор за допомогою розбриз­кувача підмиває вим’я, витирає його рушником, здоює пер­ші цівки молока та підключає доїльний апарат. Впускає іншу корову в другий станок, готує її до доїння і підключає доїльний агрегат. У такій послідовності повторює операції, щодо третього та четвертого станків. До закінчення молоковіддачі першою коровою встановлюють доїльний апарат на вим’я четвертої корови. Потім оператор повертається до першої корови, виконує машинне додоювання, знімає до­їльні апарати, відчиняє двері і випускає корову із станка. Видоєне молоко транспортується молокопроводом, очи­щається і охолоджується у фільтрі-охолоднику та діафраг­мовим насосом подається на зберігання у цистерну.