Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
алкоголь.Вплив етанолу.просте алкогольне сп'яні....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
153.09 Кб
Скачать
  1. Алкоголізм і суспільство.

Алкоголь «б'є» не тільки самого питущого, але і людей, що оточують його. Часто чоловіки або жінки, схильні до алкоголізму, зневажають своїми обов'язками, друзями, сім'єю і дітьми, для того, щоб задовольнити свою потребу. Пристрасть до алкоголю - причина різноманітних злочинів. Відомо, що 50% усіх злочинів пов'язано з вжитком алкоголю.

За алкоголізм батьків часто розплачуються діти. Дослідження нервовохворих дітей показали, що причиною їхньої хвороби часто є алкоголізм батьків.

Пристрасть до алкоголю в різних людей розвивається по-різному, що ускладнює проблему ранньої діагностики і лікування. Деякі можуть пити протягом 15 років, не втрачаючи контролю над своїм поводженням. В інших алкогольна залежність розвивається вже через кілька років після початку регулярного споживання спиртних напоїв. Частота розвитку алкоголізму, хоча і залежить від соціальних умов, проте низька в деяких групах населення, наприклад у євреїв і італійців, серед яких споживання спиртних напоїв досить поширено. У деяких північних і східноєвропейських країнах частота виникнення алкоголізму набагато вище. Як показують спостереження, для розвитку даного захворювання необхідні й інші умови, а не просте споживання алкоголю.

Є люди, особливо чуттєві до дії алкоголю на нервову систему. Та чи інша кількість спирту в крові доставляє їм набагато більше задоволення чи сильніше піднімає настрій, чим в інших питущих. Згодом вони починають шукати можливості випити і намагаються увесь час підтримувати деяку концентрацію алкоголю в організмі. Поступово вони не тільки втрачають почуття відповідальності перед родиною, роботою і суспільством, але і перестають усвідомлювати, що алкоголь стає для них засобом подолання повсякденних труднощів і стресів.

Іноді ранні стадії алкоголізму виглядають як звичайне побутове пияцтво, але згодом стан питущого стає усе більш важким. Прогресування хвороби часто характеризується частішанням запоїв, і в міру росту алкогольної залежності запої тривають усе довше. Приводом для запоїв можуть бути важкі фізичні відчуття, зв’язані з помірністю після попереднього запою, чи каяття совісті і почуття провини.

Боротьба з алкоголізмом - найбільша соціальна і медична проблема будь-якої держави. Шкода алкоголю доведена. Навіть малі дози його можуть стати причиною великих прикростей або нещасть: травм, автокатастроф, позбавлення працездатності, розпаду сім'ї, утрати духовних потреб і вольових рис людиною.

  1. Смертельний результат

Як всяка отрута, алкоголь, прийнятий в певній дозі, призводить до смертельного результату. Шляхом численних експериментів встановлена найменша кількість отрути з розрахунку на кілограм маси тіла, яка необхідна для отруєння і загибелі тварини. Це так званий токсичний еквівалент. Із спостережень над отруєнням людей етиловим алкоголем виведений токсичний еквівалент і для людини. Він рівний 7-8 г. Тобто для людини вагою 64 кг смертельна доза буде рівна 500 г чистого алкоголю.

Якщо зробити підрахунок для горілки (40°), то виявиться, що смертельна доза дорівнює 1200 г. Швидкість введення має істотний вплив на хід отруєння. Повільне введення дещо зменшує небезпеку. Під час вступу до організму смертельної дози температура тіла знижується на 3-4 градуси. Смерть наступає через 12-40 годин.

Гостре отруєння алкоголем, або так звана «опійна» смерть, в сучасних статистиках не враховується, тому про частоту її ми можемо судити за дореволюційною статистикою. Смерть від опію знаходиться в залежності від душового споживання спирту і міцності «напоїв».

Чим нижча середньорічна температура того чи іншого регіону, тим важче позначається вживання алкоголю на організмі людини. Вплив клімату настільки важливий, що вчені прирівнюють його до додаткової прийнятої дози спиртних виробів, тобто в холодному кліматі прийнята доза алкоголю впливає так само, як в більш теплому — подвійна доза.

Смерть від опію в Російській імперії траплялася в 3-5 разів частіше, ніж в інших європейських країнах. Виходячи з цих даних, учені роблять абсолютно справедливий висновок, що тут існують особливі умови, що викликають безпрецедентну в порівнянні з іншими країнами алкогольну смертність, навіть при нижчому середньодушовому споживанні алкоголю.

Аналіз раптових і випадкових смертей показує, що алкоголь як причина нещасних випадків до цих пір займає одне з провідних місць.