Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Troyan 50 protcentiv.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
85.5 Кб
Скачать

23. Суть етапу «Порівняння альтернатив за очікуваними ефектами від їх реалізації та вибір оптимальної»

У разі багатомірності системи цілей і критеріїв оцінки її спрощують, використовуючи методики комплексної оцінки діяльності.

25. Що є основними тенденціями розвитку інноваційного екологічного менеджменту? Залежно від предметного змісту впроваджуваних інновацій розрізняють такі їх види: – продукційні – орієнтовані на виробництво й використання нових видів продукції, виробів; – технологічні – надають нові (модернізовані) екологічно безпечні засоби (технології) виробництва наявних видів продукції, виробів; – управлінські – грунтуються на нових підходах і методах управлінської діяльності, перш за все системних, екологічних. За рівнем впливу на навколишнє природне середовища інновації поділяються на: радикальні (наприклад, перехід на безвідходні, ресурсозберігаючі виробництва) і модернізуючі виробництво (наприклад, "зелена" модернізація). Основними найважливішими характеристиками інновацій є:  – новітність (науково-технічний аспект),  – екологічність (природоохоронний аспект), – комерційний успіх (економічний або ринковий аспект).  Новітність може бути управлінською, технологічною, економічною, екологічною.

26. Що є методологічною основою стратегічного планування?

Стратегічне планування формує основу для всіх управлінських рішень. Функції організації, мотивації і контролю менеджменту орієнтовані на розробку і реалізацію стратегічних планів. Процес стратегічного планування забезпечує основу для управління колективом фірм.  Метою стратегічного планування – визначення найбільш перспективних напрямів діяльності організації через ефективне використання її наявних ресурсів для забезпечення зростання та процвітання організації. Основними завданнями стратегічного планування є:  – визначення цілей і напрямків діяльності фірми; – визначення альтернативних варіантів реалізації напрямків діяльності фірми; – координація різних напрямків діяльності; – оцінка сильних і слабких аспектів діяльності фірми, можливостей і загроз з боку ринку; – створення умов для ефективного розподілу продукції фірми; – визначення та обґрунтування переліку маркетингових дій; – оцінка маркетингової діяльності фірми.

27. Підприємство як суб'єкт ринкової системи змушене здійснювати свою діяльність за якими законами ринкової системи і законами екосистеми природокористування (законами екології)? Закони про: екологічний аудит, екологічна експертиза, екологічна інспекція.

28. За яких умов діяльність підприємства буде збалансованою? (2)

29. Економічні питання на рівні підприємства охоплюють? (2)

30. Технологічні питання на рівні підприємства охоплюють? (3) окремі процеси в-цтва

32. В чому сутність управління екологічною безпекою на регіональному рівні?

На регіональному рівні, який охоплює географічні, економічні зони, території кількох держав, контроль і управління здійснюються на рівні керівництва держави та міждержавних зв'язків.

33. В чому сутність управління екологічною безпекою на локальному рівні?

На локальному рівні (окремі райони, міста, підприємства, контроль скидів, викидів тощо) екоменеджментом займаються громадськість, адміністрації міст, районів, підприємств, сільськогосподарських об'єктів, відповідні служби, що відповідають за природоохоронну діяльність та санітарний стан територій.

34 Що є об'єктом контролю на регіональному рівні?

На регіональному рівні, який охоплює географічні, економічні зони, території кількох держав, контроль і управління здійснюються на рівні керівництва держави та міждержавних зв'язків. Об'єктом контролю, як правило, є окремі екосистеми (ландшафти, озера, ріки), транспортні системи, великі міста.

35. Що є об'єктом контролю на глобальному рівні?

Озоновий шар

37. Основна функція державного екоменеджменту:

Державний екоменеджмент включає чотири основні функції:

>• здійснення природоохоронного законодавства;

>•контроль за екологічною безпекою; 

>• забезпечення проведення природоохоронних заходів;

>•досягнення узгодженості дій державних і громадських органів.

38. Які функції екоменеджменту охоплює ринковоорінтована економіка?

Ринково орієнтована економіка охоплює такі групи функцій екоменеджменту: 

- реструктуризація виробництва; 

-приватизація;

-створення конкурентного середовища;

-ринкового ціноутворенн; 

-програмно-цільового розподілу фінансів;

- корпоратизації; 

-децентралізації;

-гнучкого нормування і оподаткування. 

39. Загальні функції екоменеджменту на рівні підприємства:

На рівні підприємства до загальних функцій управління належать:  -формування екологічної політики; -визначення екологічних цілей та завдань відповідно до екологічної по-літики; -розроблення стратегічного плану реалізації екологічної політики; -розроблення програми екологічного управління та механізму її реалізації; -реалізація програми екологічного управління в узгодженні з елементами загальної системи управління; -формування екологічної свідомості та мотивування;  -обмін інформацією та звітування; - ведення документації екологічного менеджменту; -оперативне управління;  -здійснення моніторингу;  - аналіз та вдосконалення.

40. В яких випадках є актуально проводити екоаудит?

- інвестиційному процесі

- при ціноутворенні

- при впровадженні "зелених" технологій

41.Екологічна політика це:

Екологічна політика - це загальні цілі та принципи діяльності підприємства, по відношенню до НПС які передбачають дотримання всіх еколог. Вимог.

44. На передаудитній стадії здійснюються наступні заходи:

Передаудитна стадія: проводиться загальне ознайомлення з підприємством і визначаються найбільш важливі джерела відходів. В залежності від розмірів виробництва та номенклатури його продукції ця стадія може проводитися від декількох днів до двох місяців.

45. Обов’язковим в обсязі екоаудиту є розробка звіту щодо результатів екоаудиту.

48. Додатковими витратами підприємства, що приватизується рахується:

Додаткові витрати включають:

• платежі за лімітне і понадлімітне забруднення навколишнього середовища, а також екологічні штрафи;

• фінансування заходів щодо підтримки екологічної безпеки підприємства на необхідному рівні;

• витрати на заходи щодо зниження рівня екологічної небезпеки.

49. Сфера дії екоаудиту це: це система екоменеджменту підприємства, його виробничі площі та прилегла територія на відстані 5 км по периметру, основні й допоміжні технологічні процеси, будівлі,обладнання.

50. Категорії осіб, які навчаються: 3 категорії: 1)професійні незалежні екологи - менеджери та екологічні аудитори,які ліцензуються; 2)управлінський екологічний персонал підприємств,компаній, галузей;  3)персонал суміжної екоінвестиційної,еколого-економічної, еколого-господарської та ін д-ті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]