Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс для заочн.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
706.56 Кб
Скачать

Коротке резюме до теми “ф’ючерсний ринок”.

1.Принципи та методи біржової торгівлі складалися багато століть назад. Перші товарні біржі представляли собою ринки реального товару. На цих біржах здійснювалися як операції з реальним товаром з негайною його поставкою, так і операції на поставку товару в майбутньому.

2.Наявний форвардний контракт представляє собою угоду двох сторін про поставку товару в певний момент в майбутньому на обумовлених ними умовах за ціною, зафіксованою в момент укладання угоди.

3.Ф’ючерсний контракт веде своє походження від форвардного контракту. Ф’ючерсний контракт представляє собою зобов’язання з поставки певного товару в певний момент в майбутньому за ціною, узгодженою в процесі відкритої торгівлі на біржі в момент укладання угоди. Умови контракту стандартизовані біржею.

4.Стандартизація ф’ючерсних контрактів сприяла росту використання їх хеджерами і спекулянтами. Хеджери страхуються від несприятливого руху цін, а спекулянти сприймають ризики в надії на отримання прибутку.

5.Розрахункова палата виступає гарантом всіх угод, що укладаються на ф’ючерсних біржах, і є третьою стороною угод для їх учасників - покупцем для всіх продавців і продавцем для всіх покупців.

6.Маржа у ф’ючерсній торгівлі виступає в якості гарантійного депозиту, а не платежу за вартість контракту.

7.При укладанні ф’ючерсної угоди дві сторони вкладають певні грошові кошти, які називаються маржа, в розрахункову палату. Маржа не є частковим платежем за контрактом, а, скоріше, представляє гарантію того, що продавець і покупець виконають свої обов’язки за контрактом.

8.Маржові кошти, розмір яких встановлюється розрахунковою палатою, сприяє забезпеченню виконання зобов’язань за ф’ючерсним контрактом. Початкова маржа представляє собою депозит, що вносять при відкритті позиції (як довгої, так і короткої). Варіаційна маржа призначена для покриття збитків, що виникли на рахунку учасника операції при несприятливому рухові цін. Розрахункова палата здійснює щоденний перерахунок стану всіх рахунків.

9.Всі ф’ючерсні контракти можуть бути врегульовані або шляхом здійснення зворотньої угоди, або шляхом поставки товару за контрактом. Більшість ф’ючерсних контрактів закриваються зворотними угодами.

10.Відкрита позиція представляє собою показник кількості ф’ючерсних контрактів, не закритих офсетною угодою або поставкою.

11.Ф’ючерсна торгівля проходить в обладнаному місті - операційному залі біржі за допомогою метода відкритого вигуку. Здійснювати угоди в операційному залі можуть тільки члени біржі.

12.Торговці в операційній залі є або брокерами, виконуючими накази комісійних домів і торгових компаній або, спекулянти, що ведуть операції за свій рахунок.

13.Види спекулянтів і позиційні спекулянти, що не закривають позиції на протязі тижнів і місяців; одноденні спекулянти, що відкривають і закривають позиції на протязі одного дня; скалпери, що використовують незначні цінові коливання для отримання невеликого прибутку при великому об’ємі торгівлі.

14.В більшості країн діє спеціальне законодавство з ф’ючерсної торгівлі і існують державні органи, які здійснюють нагляд за ф’ючерсними і опціонними ринками. Крім того, в багатьох країнах існують асоціації осіб, професійно приймаючих участь у ф’ючерсній торгівлі.