Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа по Компьютерным сетям.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
511.49 Кб
Скачать

Зміст

Постановка задачі………………………………………………………………………..3

ВСТУП……………………………………………………...……………………...……..5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА……………………………………………...….6

1.1 Визначення і призначення комп'ютерних мереж…….………………..………..6

1.2. Однорангові мережі…………………………………………………...………..7

1.3.Роль комп’ютерів в мережі……………………………..………….………….8

1.4. Стандартизація протоколів…………………………….………….…….......11

1.5. Рівні і пристрої доступу і розподіл…………………….……………………16

1.6. Локальна мережа(LAN)……………………………………………..………..19

1.7 Управління потоком для підвищення надійності передачі даних....………23

РОЗДІЛ 2. РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА……………………………..………..25

2.1. Проект, схема мережі………………………..…………………….…………25

2.2. Розрахунок мережі…………………………………………………………….26

2.3. Розрахунок необхідних компонентів та вартісних характеристик для

кожної з кімнат………………………………………………………………….27

2.4. Підключення до Інтернету….……………….….………………………........34

2.5. Адресація комп`ютерів в мережі……………………………………………..36

2.6. Моделювання роботи мережі………………………………………….……..39

Висновки…………………………………………….……………………..…........40

Література………………………………………….……………………………....41

Постановка задачі

Тема: побудова комп’ютерної мережі навчального закладу, підприємства, організації.

Завдання: згідно із індивідуальним завданням розробити проект комп’ютерної мережі з можливістю виходу в інтернет згідно технології ADSL. Зробити технічне та екологічне обґрунтування вибору компонентів та оцінити вартість матеріальних затрат монтажу даної мережі без врахування виконаних робіт.

Вступ.

Комунікаційні технології, які використовувалися в 90-х роках і раніше, припускали прокладку окремих, спеціалізованих мереж для передачі голосу, відео і комп'ютерних даних. Для доступу до кожної мережі необхідні були окремі пристрої. Телефони, телевізори і комп'ютери передавали дані з використанням спеціалізованих технологій і мережевих структур. Проте, всім хотілося б дістати доступ до таких мережевих служб одночасно, бажано з одного пристрою.

Сучасні технології дозволили створити мережу нового типу, що надає декілька видів послуг. На відміну від спеціалізованих мереж, нові, об'єднані системи можуть передавати голос, відеозображення і дані з використанням одного і того ж каналу зв'язки або мережевої структури.

На ринку з'являються нові товари з підтримкою можливостей об'єднаних інформаційних мереж. З'явилася можливість дивитися ефірні відеопрограми на моніторі комп'ютера, телефонувати через інтернет або шукати інформацію в Інтернеті, використовуючи екран телевізора. Все це зробили об'єднані мережі.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1 Визначення і призначення комп'ютерних мереж.

У наш час найважливішим застосуванням комп'ютерів стає створення мереж, що забезпечують єдиний інформаційний простір для багатьох користувачів. Особливо наочно цей процес простежується на прикладі всесвітньої комп'ютерної мережі Internet.

Комп'ютерна мережа — сукупність взаємозв'язаних (через канали передачі даних) комп'ютерів, які забезпечують користувачів засобами обміну інформацією і колективного використання ресурсів мережі: апаратних, програмних та інформаційних.

Абоненти мережі — об'єкти, що генерують або споживають інформацію в мережі. Абонентами мережі можуть бути окремі комп'ютери, комп'ютерні комплекси, термі­нали та ін. Будь-який абонент підключається до станції.

Станція — це апаратура, яка виконує функції, пов'язані з передаванням і прийманням інформації.

Для організації взаємодії абонентів потрібне фізичне передавальне середовище — лінії зв'язку або простір, в якому поширюються електричні сигнали, й апаратура передачі даних. На основі фізичного передавального середовища будується комунікаційна мережа, що забезпечує передачу інформації між абонентськими системами.

Об'єднання комп'ютерів у мережу дає змогу спільно використати диски великої ємності, принтери, основну пам’ять, мати спільні програмні засоби і дані. Глобальні мережі надають можливість використати апаратні ресурси віддалених комп'ютерів. Ці мережі, охоплюючи мільйони людей, повністю змінили процес поширення і сприйняття інформації, зробили обмін нею через електронну пошту найпоширенішою послугою мережі, а основним ресурсом — інформацію.

Основним призначенням комп'ютерної мережі є забезпечення простого, зручного і надійного доступу користувача до спільних розподілених ресурсів мережі та організація їх колективного використання з надійним захистом від несанкціонованого доступу, а також забезпечення зручними і надійними засобами передачі даних між користувачами мережі. За допомогою комп'ютерних мереж ці проблеми вирішуються незалежно від територіального розташування користувачів. У епоху загальної інформатизації великі об­сяги інформації зберігаються, обробляються і передаються в локальних та глобальних комп'ютерних мережах. У локальних мережах створюються спільні бази даних для роботи користувачів. У глобальних мережах здійснюється формування єдиного наукового, економічного, соціального і культурного інформаційного простору.

Існує безліч проблем, для вирішення яких потрібні централізовані дані, доступ до баз даних, передача даних на відстань та їх розподілене оброблення. З цим стикаються банківські й інші фінансові структури, системи соціального забезпечення, податкові служби, дистанційне комп'ютерне навчання, системи резервування авіаквитків, дистанційна медичка діагностика, виборчі системи та ін. У всіх цих випадках необхідно, щоб у комп'ютерній мережі здійснювалися збирання, збереження і доступ до даних, гарантувався захист даних від спотворення та несанкціонованого доступу.