Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_1_iv_ашт.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.63 Mб
Скачать

2. Приклад проведення патентних досліджень

Аналіз динаміки патентування можна здійснити на основі аналізу попередньо вибраних та опрацьованих патентів, це дозволяє провести та виявити найбільш перспективні напрямки розвитку певної технічної системи. Як приклад, приведемо результати аналізу патентів стосовно багатошпиндельних токарних автоматів.

Так загальна динаміка патентування в зростаючому підсумку по роках показана на рис. 1. При цьому використовується інформація стосовно патентів починаючи з 1860 по 2000 роки. При проведенні досліджень можна скористатись часовим інтервалом у 20-30 років, в залежності від поставлених цілей.

Цю інформацію можна також подати беручи інформацію за певний проміжок часу, наприклад інтервал у 10 років (рис. 2). При меншому часовому проміжку можна брати інтервал у 5 років, 2 роки та 1 рік.

Р исунок 1. Динаміка патентування вузлів і конструкцій БТА (загальна)

Рисунок 2. Динаміка патентування вузлів і конструкцій БТА по рокам

Д инаміка патентування основними країнами, які займаються патентною та ліцензійною діяльністю (рис. 3.), показує в якій країні і коли найбільше приділялась цьому увага.

Р исунок 3. Динаміка патентування провідними країнами верстатобудівниками

Патентна статистика характеризує розподіл нових ідей по галузям знань. На основі статистичного і якісного аналізу патентів можна виявити найбільш важливі області розвитку техніки, в яких сконцентрована в даний момент винахідницька діяльність в окремих країнах.

Аналіз динаміки патентування, яка характеризується хронологічним розподілом патентів по датам пріоритету, країнам і тематичним напрямках, відповідних рубриках МКІ, дозволяє в результаті статистичного експерименту розкрити тенденції в розвитку тематичного напрямку або конкретного запатентованого технічного рішення шляхом багатоаспектного аналізу зв’язків з іншими об’єктами.

Я к видно із (рис. 4) за останні 15 років винахідницька активність в областях механізмів затиску БТА, повороту шпиндельного блоку, токарних автоматів, одношпиндельних токарних автоматів суттєво знизилась, спостерігається чітка тенденція росту винахідницької активності в області патентування токарних автоматів з ЧПК.

Рисунок 4. Динаміка зміни винахідницької активності стосовно БТА і його вузлів

При аналізі патентів, які відносились до токарних автоматів було виявлено, що частина з них стосувалась верстатів з паралельною кінематико. Цей напрямок був визнаний перспективним і це спричинило проведення аналізу і збір інформації в даному напрямку.

Подальші дослідження передбачають аналіз динаміки патентування по патентах-аналогах. Такий аналіз дозволяє додатково вибрати патенти які з певних причин не потрапили до вибраних.

А наліз цих патентів показав, що деякі з них мають дуже великий термін “період життя” (від 60 до 120 років). Такі патенти слід відкинути, як такі, що не мають ваги. Тому в нашому випадку за початок аналізу прийнятий 1950 рік. Наступним кроком дослідження є визначення кількості патентів по роках (рис.5), та побудова кумулятивної кривої патентів-аналогів (рис. 6).

Рисунок 5. Визначення кількості патентів-аналогів

Рисунок 6. Кумулятивна крива патентів-аналогів

Після цього проводимо визначення частості патентування окремих патентів. Деякі патенти-аналоги зустрічались в згадках від 1 до 21 разів (рис. 7). Це свідчить про актуальність деяких патентів.

Р исунок 7. Крива частості повтору патентів-аналогів

Даний аналіз дозволив виявити перспективні патенти, на які було здійснено велику кількість посилань, та включити їх в статистичний патентний аналіз. При цьому перевага надавалась патентам із «молодого патентного фонду». Весь цей комплекс дій дозволив вибрати представницьку групу патентів для їх подальшого аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]